Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Teste de salivă devin obligatorii în şcoli, deşi nu au acreditare în România. Elevii se vor testa pe cont propriu

Săptămâna şi schimbarea în şcoli. Nu mai contează incidenţa, toate unităţile de învăţământ rămân deschise. Cu o excepţie însă. Şcoala trece în online doar atunci când jumătate din clase au copii bolnavi de covid. Noutatea e că testele pe bază de salivă nu vor mai fi făcute de personalul medical, ci de oricare dintre elevi, părinţi sau profesori, pe cont propriu. Noul ordinul comun aşteaptă încă semnătură celor doi miniştri de la Educaţie şi Sănătate.

de Mădălina Iacob

la 01.10.2021 , 20:41

Pe lângă tot ce aveau deja de învăţat, mai apare o materie nouă pentru elevi. Testarea pentru covid. O dată sau de două ori pe săptămână, elevii vor fi nevoiţi să se verifice cu teste pe bază de salivă. Dacă nu se descurcă, cer ajutor de la profesori sau părinţi. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: E nevoie sa fie autoadministrabile pentru cei fără competenţă medicală pentru ca cei care au competenţă medicală sunt deja supraaîncărcaţi

Fără acreditare şi pe cont propriu

Vezi și

Cum testele din salivă nu sunt dispozitive medicale, nici nu sunt acreditate, deocamdată, în România. Tocmai din cauza asta, procedura nu se schimbă. Dacă rezultatul testului de salivă este pozitiv, trebuie confirmat cu un test rapid sau unul PCR. În plus, şcolile nu mai au nevoie de acordul părinţilor ca să le folosească, anunţă ministrul Educaţiei. 

Pe acelaşi subiect

Părinţi: "Bineînţeles, dar în prezenţa unui părinte, că sunt minor. E bine să i-l pui în mână să spui uite, poţi să bagi singur în guriţă să iei mostră de salivă". 

"Acum depinde şi de vârsta copilului. Dar condiţia să facă testarea măcar de două ori pe săptămână". 

Elevă: "Eu aş fi dispusă să fac singură testul, pentru că vreau să văd dacă am coronavirus sau nu. Da, e simplu să le facem noi, dar şi părintii să le facă".

Profesorii nu par deloc încântaţi. Nici de testare, şi nici de vaccinarea obligatorie. 

Geta Şerban, învăţătoare: Nu cred ca sta în atribuţia mea, ca şi cadru didactic, să fac teste medicale copiilor. Dacă voi fi obligată, nu. 

Măsurile sunt luate pentru ca şcolile să rămână deschise indiferent de rata de incidenţă la care ajunge o localitate. Până acum, legea închidea toate şcolile dacă pragul de 6 la mia de locuitori era depăşit. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: Dacă un elev se îmbolnăveşte, atunci clasa lui trece automat în online. Dacă în şcoală însă există mai bine de jumătate de clase afectate de îmbolnăvirile covid-19, atunci şcoala trebuie să se închidă. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Dacă într-o şcoală cu 40 de clase apar 20  în rândul elevilor, în rândul profesorilor automat de suspendare a cursurilor cu prezenţă fizică. Direcţiile de sănătate publică pot certifica numărul de cazuri de îmbolnăvire. 

În primele două săptămâni de şcoală, au fost suspendate peste şapte mii de clase de la cursurile faţă în faţă, iar asta înseamnă în total aproape 200 de mii de şcolari şi preşcolari care învaţă în sistem online. 

- Teste pe bază de salivă autoadministrate 

- Teste de salivă pozitive, confirmate cu test rapid/PCR

- Şcolile rămân deschise 

- Şcoli închise - jumătate de clase cu infectări COVID-19 

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Educaţie » Teste de salivă devin obligatorii în şcoli, deşi nu au acreditare în România. Elevii se vor testa pe cont propriu