Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Incidența cazurilor Covid crește, dar nimeni nu-și asumă să închidă școlile. Ministrul şi directorii de şcoală îşi pasează responsabilitatea unei decizii clare

Directorul unei şcoli poate decide să închidă şcoala, împreună cu DSP, chiar dacă nu sunt cazuri în jumătate de clase, aşa cum arată ordinul comun de la Educaţie şi Sănătate. O spune ministrul Educaţiei ca răspuns la asociaţiile de părinţi care cer închiderea şcolilor în localităţile cu rata de incidenţă ridicată. Nimeni nu îşi asumă responsabilitatea pentru aşa ceva, însă.

de Mădălina Iacob

la 10.10.2021 , 20:05

Corbeanca, Bragadiru sau Clinceni sunt doar câteva dintre localităţile de lângă Capitală unde incidenţa a ajuns sau chiar a depăşit deja 20 la mia de locuitori. Enorm, spun părinţii, care nici nu mai vor să-şi trimită copiii la şcoală.

Părinte: ”Mulți copii s-au îmbolnăvit, eu cred că ar trebui să mergem pe online o perioadă. Nu e chiar atât de potrivit, dar nu avem încotro”.

Părinte: ”Având în vedere rata de incidenţă, da! Suspendate, da, până rata de incidenţă va scadea”.

Foto preview Hepta
Vezi și

Asociațiile de părinți din localitățile cu incidență mare cer trecerea școlii în online

Pe acelaşi subiect

În aceeaşi situaţie se află şi elevii multe alte localităţi din ţară, unde numărul de cazuri a crescut îngrijorător.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Si chiar daca legea spune ca scolile raman deschise, indiferent de rata de incidenta, ordinul comun da posiblitatea directorilor să inchida scolile in situatii justificate, de infrastructura sau resurse. Chiar daca nu sunt foarte bine explicate aceste situatii, e clar ca reponsabilitatea rămâne în mana directorului de școală”.

Timp în care asociaţiile de părinţi cer exact asta, ca directorii de şcoli să-şi asume luarea unor hotărâri clare.

Iulian Cristache, președintele FNAP: ”Decizia trebuie sa fie una descentralizata, nu doar din pixul inspectorului scolar general, nu doar din pixul CNSU-ului, sau mai grav, DSP, care habar nu au ce se întâmplă într-o unitate de învățământ”.

Ministrul Sorin Cîmpeanu anunță că decizia se ia local, pentru fiecare școală în parte

Ministrul Educaţiei este de acord ca deciziile să se ia local, şi nu la nivel naţional, pe un alt scenariu.

Sorin Cîmpeanu, ministrul demis al Educației: ”Daca decide conducerea școlii, se poate trece în sistem online. Este exact lucrul pe care l-au cerut reprezentanții părintilor și elevilor”.

Doar că directorii nu vor să ceară Direcţiei de Sănătate Publică să închidă şcoala. Pentru că ar însemna să îşi asume că nu-s în stare să asigure condiţiile sanitare pentru elevi. Aşa că preferă să se folosească de ultimul colac de salvare venit de la centru, respectiv testarea elevilor pe bază de salivă, de două ori pe săptămână.

Părinte: ”Atâta timp cât se face testarea, e în regulă. Să se facă testare și să fie deschise”.

Când vor ajunge în şcoli aceste teste încă nu ştie nimeni.

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Educaţie » Incidența cazurilor Covid crește, dar nimeni nu-și asumă să închidă școlile. Ministrul şi directorii de şcoală îşi pasează responsabilitatea unei decizii clare