Antena Meniu Search
x

Video Un elev din trei face meditaţii la cel puţin o materie. Un profesor de matematică poate încasa mai bine de 10.000 de lei pe lună

Examenele bat la ușă pentru elevii din clasele a opta și a douăsprezecea. Și chiar dacă ANAF vrea să îi oblige pe profesori să îşi cumpere case de marcat şi să impoziteze veniturile din meditaţii, iar ministrul Educației nu mai vrea elevi care să facă pregătire cu dascălul de la clasă, fenomenul e în floare, mai ales acum. Înainte de examene, meditațiile sunt şi mai scumpe, iar presiunea - pe măsură. O oră de "verificare" poate să coste şi 250 de lei. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 28.05.2022, 20:35

Vezi și

Un elev din trei face meditaţii la cel puţin o materie. Cea mai "căutată" materie e matematica. Eva e în clasa a unsprezecea și se pregătește pentru admiterea la facultate.

Eva: Fac pregătire pentru cursurile de arhitectură, câte 6 ore de 2 ori pe săptămână,  Pentru Bac încă nu am început să fac meditaţii. Eu dau cam 1200 de lei pe lună şi în clasa a douăsprezecea o să dau mai mult şi o să îmi pun meditaţii şi la istorie şi pentru română. 

Rareş se pregăteşte pentru Bacalaureat. Este convins că fără meditații nu ar reuși să obțină notele pe care și le dorește.  

Rareş: Mai uşor înţelegem lucrurile de la un profesor care s-a ocupat toată viaţa cu asta, decât noi singuri, acasă. Chiar dacă mergem la şcoală, orice ajutor e binevenit in plus. 

Pe acelaşi subiect

O oră de meditaţii poate să coste şi 250 de lei

Un ajutor care costă mult. Educaţia e gratuită, constituţional, dar părinţii ajung să cheltuie pe meditaţii şi două mii de lei pe lună pentru un copil. Aproape cât taxele la o școală privată. Bani plătiţi, la negru, profesorilor meditatori.  

Gabriela Maalouf, consilier dezvoltare personală: Ne întrebăm, e sistemul deficitar sau cei care fac parte din sistem nu îşi fac treaba tocmai bine şi astfel copiii nu înţeleg ce li s-a predat sau poate nu li s-a predat. 

Ministrul Educației spune că meditațiile există peste tot în lume. Iar problemele apar acolo unde profesorul nu predă la clasă, ci acasă. Sau le pune note mai mari elevilor cu care face pregătire.  

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Meditaţiile sunt un lucru normal în orice stat. Să nu avem o diferenţiere, o discriminare între cei care fac meditaţie cu profesorul de la clasă şi cei care nu fac cu propriul profesor de la clasă. Să nu faci meditaţii cu elevii de la propria clasă este o condiţie de bun-simţ. 

Ordinul de ministru care reglementează acest lucru din anul 2018 este ignorat de cadrele didactice.  

Anghel Marian, director liceu Craiova: Cred că e foarte greu de verificat fenomenul. Am avut şi eu în şcoală cazuri în care a fost semnalat cumva această abordare diferentiata intre elevii care merg la pregatire si elevii care nu merg la pregatire si asta e de neacceptat.

Ministrul vrea să înfiinţeze o comisie naţională de inspecţie şcolară care să vegheze asupra respectării legii în domeniul meditaţiilor. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Şi o să vedem în ce măsură juriștii ne vor propune și sancțiuni corelate cu gravitatea nerespectării acestui articol din lege.

Până atunci, tot nerespectată rămâne și obligația profesorilor de a-și declara veniturile obținute din meditații. ANAF a publicat şi un ghid pentru profesorii care fac meditaţii. Cu toţii trebuie să se înscrie la Registrul Comerţului. În plus, trebuie să aibă o casă de marcat şi să plătească impozit pentru toate veniturile încasate. 

Un calcul simplu arată că un profesor de matematică poate încasa mai bine de 10 mii de lei pe lună, doar din meditații. Sunt suficiente două şedinţe pe zi, de luni- până vineri. 

''Ştiu că se fac foarte mulţi bani din meditaţii, poate mai mult dâcat s-ar câştiga la şcoală...E un job. E un job extra.''

Mariuca Mihailescu, platforma notebune.ro: E uşor să cazi în capcana asta ca părinte şi să te gândeşti, ok, poate nu fac destul pentru copilul meu daca nu îl trimit la meditaţii. 

Sunt însă și elevi care spun că vor să învețe singuri. 

''Eu mă gândesc în primul rând că meditaţiile sunt dacă nu înţelegi la clasă.''

În plus, există cursuri online, mult mai ieftine sau chiar gratuite, la principalele materii şcolare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Un elev din trei face meditaţii la cel puţin o materie. Un profesor de matematică poate încasa mai bine de 10.000 de lei pe lună