Viitorii medici ai României au avut astăzi primul examen din carieră. Reacția unei tinere când este întrebată dacă va accepta "plicul"
Viitorii medici ai României au avut astăzi primul examen din carieră. Trei candidaţi pe un loc la medicină generală, dentară, farmacie sau pentru specializarea de moașe și asistente. Un record al ultimilor ani. Toţi abia aşteaptă să intre în pâine, la toamnă. Sunt tineri care ar putea să schimbe realitatea crudă din spitalele noastre, spun ei. O generaţie ghidată mai mult de jurământul lui Hipocrate şi mai puţin de plicul înghesuit în buzunar.
Sunt tineri care se visează medici - stomatologi, chirurgi, asistenţi, pediatri sau ortopezi. Tineri care promit să facă şcoală în România, iar după absolvire să ne trateze în spitalele din ţară. Să ne facă bine şi să facă bine. Anul acesta avem un nou record de elevi care vor sa fie doctori. La universitatea de medicină din Bucureşti sunt aproape trei candidaţi pe un loc. Trei ore a durat examenul cu teste
Cu 95 de puncte în portofoliu, Andreea promite să nu uite niciodată de jurământul lui Hipocrate şi să schimbe realitatea crudă din spitalele noastre.
Reporter: Cum ai reuşit?
Tânără: Învăţând foarte, foarte mult. Sper să pot face o schimbare. Noi, generaţia noastră, să facă o schimbare în sistem!
- Admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. S-au înscris 3.497 de...
- Medicina extraordinară începe cu tine. A crezut că operația salvatoare nu este posibilă în țară, însă a...
- Medaliații cu aur pleacă din România. Universitățile de top din SUA și Anglia îi așteaptă cu brațele...
Reporter: O să accepţi un plic vreodată?
Tânără: Nu!
Nici pentru părinţii care au aşteptat ore întregi să le iasă copiii din examen nu a fost uşor.
Părinți: Nu mai pot, îmi venea să plâng mai devreme.
Viorel Jinga, rector: Concurenţa a fost şi mai mare ca anul trecut. O profesie în care, dacă te înscrii, ai puţine şanse să-ţi pierzi locul de muncă, indiferent de crize epidemiologice sau sociale.
Scăpați de stresul examenului, tinerii se gânesc la vacanță
Scăpaţi de stresul examenului, viitorii studenţi răsuflă uşuraţi că de-acum îşi pot aranja vacanţa.
Tânără: Sunt bucuroasă că am terminat cu acest examen. Doi ani am învăţat! Acum o să mă duc la mare mult, mult timp. Mă duc unde văd cu ochii.
La Iaşi a fost concurenţă mai mare decât la Bucureşti. La unele specializări, s-au bătut patru pe un
Tânără: Muncesc de doi ani şi merit ca acest examen să încununeze tot ce am muncit.
Părinţii i-au aşteptat cu sufletul la gură.
Părinți: Îşi doreşte să fie medic. Noi o susținem moral, material. E o fată conştiincioasă.
Părinți: Vă daţi seama, ca părinţi trăim poate chiar mai mult decât ei. Sunt cele mai lungi ore. Treceau 2 minute şi aveam impresia că a trecut jumătate de oră.
Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcaru, Rector UMF Iași: Avem o concurenţă cu care noi ne-am obişnuit în ultimii ani. Noi credem că ei vor face faţă cu brio la toate provocările pe care le au în timpul studenţiei.
Cine nu reuşeşte să intre pe un loc bugetat, are de plătit taxe între 8000 de lei şi 15.000 de lei, în funcţie de facultatea aleasă. Banii se pot plăti în trei tranşe.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰