Antena Meniu Search
x

Video Violența în școli, în creștere. Parlamentarii se certă pe legile Educației și declară că au făcut tot ce au putut pentru a stopa bullyingul

Parlamentarii se bat in idei pe legile Educaţiei, iar la şcoala elevii se bat, la propriu, în fiecare zi. Sunt agresivi şi se umilesc în moduri şocante. În Teleorman, două eleve şi-au împărţit sălbatic pumni şi picioare, iar la Bacau un elev a fost băgat cu capul în toaleta şcolii. Echipa Observator a întrebat autorităţile  ce se poate face, concret, dincolo de promisiuni. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 03.02.2023, 21:41

Vezi și

Cristache Iulian, reprezentant Asociația Părinților: "Raportările sunt  mincinoase. Sunt 10.000 de cazuri de violență raportate, o aberație. Sunt 17.000 de unități la nivel național și eu vă garantez că în fiecare clasă și în fiecare zi există un caz." 

Mădălina Iacob, reporter Observator: "Sunt doar câteva dintre exemplele care au ajuns și la noi, la televizor. Din păcate, în fiecare zi elevii se bat într-o şcoală din România, iar autoritățile nu fac nimic. Ministerul Educației tace și astăzi, așa că vom încerca să batem la alta uşă." 

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: "Din păcate, din ce în ce mai des în presă există astfel de înregistrări. Principala masură pe care Ministerul o ia este creșterea substanțială a numărului de consilieri școlari. A fost aprobată creșterea acestui număr cu 1.200."

Legi pentru a opri bullyingul există, dar nu sunt respectate

Pe acelaşi subiect

Un pansament care nu rezolvă problema de fond. Legi avem, dar nu sunt respectate. Comisiile antibullying, de exemplu, exista doar pe hartie. 

Monica Anisie, președinta Comisiei pentru Învățământ din Senat: "Astfel de manifestări în școală nu trebuie să existe. Din punctul de vedere al parlamentarului, măsuri am tot luat. Cred cu tărie că este necesar ca în sistemul de educație să existe pe lângă acești consilieri scolari și psihologi. Ne pregătim cu o astfel de propunere legislativă, dacă va fi necesară o vom introduce, dar așteptăm pachetul de legi." 

Şcoala şi familia, în loc să-şi asume partea de responsabilitate, pasează vina.

Cătălin Mihai, psiholog: "Un copil care nu este iubit acasă, înțeles, jucat, întrebat trebuie să vină la școala și vrea să epateze, se comportă violent, agresiv, pentru a-și câștiga o poziție, pentru că noi toți vrem să fim cineva undeva." 

Lipsa modelelor autentice şi Internetul care umple golurile alimentează şi ele fenomenul. 

"Cum este posibil să avem așa o permisivitate la informația de pe internet și noi să îngradim prin lege anumite comportante care se bat cap în cap, nu e nicio logică!"

Distanţa de la iniţiativele guvernanţilor la realitate e uriaşă. Pe 30 ianuarie, de Ziua Internationala a nonviolentei, toti actorii din educatie, in frunte cu ministrul invatamantului, au postat pe retelele sociale mesaje optimiste antibullying. Şi cam atât..

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Educatie » Violența în școli, în creștere. Parlamentarii se certă pe legile Educației și declară că au făcut tot ce au putut pentru a stopa bullyingul