Antena Meniu Search
x

Video Cum se îmbrăcau românii în primii ani ai secolului trecut: Specialiştii ne arată cum a evoluat moda de-a lungul timpului

Pasionaţii de istoria modei au acum şansa să se întoarcă în timp. Raluca Partenie este specialistă în istoria modei şi ţine prelegeri şi cursuri atât despre stiluri vestimentare, cât şi despre bune maniere sau ideologii ale secolelor trecute. 

Rosse Stan
de Rosse Stan

la 14.07.2021, 14:20

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Raluca Partenie, colecţionar istoria modei: Nu e nicio problemă! Ne vom imagina că suntem la începutul secolului 20, şi suntem într-o casă boierească unde se ţinea un jour fix, o zi de vizite, adică oricine putea veni la orice oră voia în timpul zilei. Ţinuta mea este de la începutul sec 20. Bluza din batist şi dantelă este specifică perioadei. 

Cromatic, albul și nuanțele pastelate erau în trend. Ornamentele florale sau fusta-floare nu lipseau dintr-un look modern al perioadei, ba chiar unele rochii erau din dantelă de sus până jos. Desigur, și locuința avea o amprentă deosebită. 

Raluca Partenie, colecţionar istoria modei: Între noi două sunt 30 de ani distanţă în istoria modei. De la rochiile lungi şi perioadele cu corset trecem la anii 20 şi avem ţinutele acestea flapper. Avem aici un cuplu de miri. El în frac, ea rochie flapper. Chiar şi rochiile de mireasă erau mai scurte în acea perioadă. Din anii 20 ajungem la tine, la anii 30. E o rochie simplă, rochie tip furou, inspirată de marile dive. 

Cursurile Ralucăi includ, însă, mult mai multe perioade în care vorbește despre ideologii politice, bune mariere și evident modă. De la perioada victoriană, belle epoque, perioada interbelică sau jazz și până la războaiele mondiale care au adus moda practică, funcțională.

Raluca Partenie, colecţionar istoria modei: Nu mergeai la un bal să dansezi cu soţul tău. Din contră, era nepoliticos. O doamnă nu se plimba prin sala de bal singură, trebuia însoţită. În seara vorbim de perioadă 1780-1850 în Ţările române. 

Unul dintre cele 11 cursuri care acoperă perioadele 1780-1940. Desigur, fiecare îşi poate alege doar intervalele preferate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Entertainment » Cum se îmbrăcau românii în primii ani ai secolului trecut: Specialiştii ne arată cum a evoluat moda de-a lungul timpului