Antena Meniu Search
x

Ruşii au lansat trailerul primului film realizat în spaţiu. Au câştigat cursa cu Tom Cruise

Cursa pentru explorarea spaţiului a luat noi forme în ultimii ani. Ambiţiile marilor puteri vizează acum şi domenii precum turismul sau cinematografia. Marţi, ruşii au lansat trailerul pentru primul lungmentraj filmat în spaţiu, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, în 2021, devansând un proiect american concurent al actorului Tom Cruise.

de Redactia Observator

la 09.03.2023, 11:44

Primul film rusesc, filmat în spaţiu
Primul film rusesc, filmat în spaţiu - Captură video

Filmul urmăreşte povestea unui chirurg, jucat de actrița Iulia Peresild, căruia i se cere să meargă pe stația spațială pentru a salva viața unui cosmonaut, deoarece acesta nu se poate întoarce pe Pământ pentru tratament. Pacientul este interpretat chiar de astronautul Oleg Novitskiy.

Produs de studioul Yellow, Black and White și Channel One Russia – un post de televiziune controlat de stat – alături de agenția spațială Roscomos, „filmul are scopul de a promova acţiunile Rusiei în spaţiu, precum și de a glorifica rolul cosmonauţilor ruşi”, potrivit unui comunicat de presă. 

Actriţa Iulia Peresild și regizorul Klim Shipenko au călătorit la bordul Stației Spațiale Internaționale, alături de cosmonautul veteran Anton Shkaplerov în octombrie 2021, iar filmările au durat 12 zile. Cei doi călători spaţiali au urmat un antrenament accelerat pentru a învăţa să reziste la acceleraţia violentă din timpul lansării sau să se mişte în condiţii de gravitaţie zero. "A fost dificil din punct de vedere psihologic, fizic şi emoţional", a recunoscut luni Iulia Peressild, care a fost selectată din aproximativ 3.000 de candidaţi care au aplicat pentru a juca rolul principal.

Deși „The Challenge” este primul lungmetraj care a fost filmat în spațiu, nu este primul proiect filmat la bordul ISS. Proiectele anterioare includ un documentar IMAX din 2002, narat de Tom Cruise și un scurtmetraj SF de opt minute, din 2012, realizat de antreprenorul Richard Garriott. Filmul va fi lansat pe 12 aprilie 2023.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Regizorul care a filmat primul lungetraj în spaţiu, vrea să facă filme pe Lună

Întrebat despre o posibilă continuare pe Lună, Shipenko declara în 2021, în cadrul unei conferinţe de presă: ''Noi suntem pregătiţi. Credem că filmul spaţial ar trebui să fie filmat în spaţiu. Dacă este vorba despre Lună, să mergem pe Lună, dacă este despre Marte, să mergem pe Marte. De ce nu? De ce ar trebui filmat într-un studio?''.

Media de stat din Rusia a relatat intens despre filmul realizat în spaţiu, în contextul în care titanii Elon Musk şi Jeff Bezos au făcut senzaţie cu lansările lor de rachete, iar programul spaţial rusesc a fost afectat de întârzieri, accidente şi scandaluri de corupţie.

Shipenko a declarat că echipajul de pe ISS s-a alăturat echipei de filmare, contribuind cu propriul dialog ''organic'' şi ţinându-l de picioare pentru a nu se lovi de obiectele din jur. Regizorul a mai povestit că experienţa i-a oferit ocazia de a învăţa noi tehnici. ''Unele scene pe care mi le-am imaginat într-un fel pe Pământ au ieşit complet diferit... Oamenii pot să stea faţă în faţă (în spaţiu), dar unul cu capul în sus, iar celălalt pe orizontală, iar camera poate să se afle pe un plan diferit, ceea ce transformă în totalitate perspectiva'', a precizat el. ''Pentru mine a fost o descoperire cinematografică, să realizez scene într-un mod complet diferit, cu trei sau patru planuri''.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Entertainment » Ruşii au lansat trailerul primului film realizat în spaţiu. Au câştigat cursa cu Tom Cruise