Tânăra care a filmat arestarea şi moartea lui George Floyd a primit premiul Pulitzer. Reuters şi The New York Times, printre câştigători
Darnella Frazier, tânăra în vârstă de 18 ani care a filmat arestarea şi moartea lui George Floyd la Minneapolis la sfârşitul lui mai 2020, publicaţiile Star Tribune, The New York Times, The Atlantic şi agenţia Reuters au primit, vineri, premii Pulitzer, cele mai prestigioase recompense ale jurnalismului din Statele Unite, potrivit AFP, citată de news.ro.
Juriul pentru Pulitzer a adus omagiu celei care a ieşit în acea zi să facă cumpărături şi s-a aflat din întâmplare în faţa scenei, pentru că a "înregistrat curajos moartea lui George Floyd, un videoclip care a angajat manifestaţii contra brutalităţii poliţiştilor din întreaga lume". Ei i-a fost atribuit un Pulitzer special.
Aceasta "subliniază rolul crucial al cetăţenilor în căutarea adevărului şi a justiţiei din partea jurnaliştilor", a continuat juriul.
"Nu-l cunoaşteam pe acest bărbat (...), dar ştiam că viaţa lui conta", a scris Darnella Frazier pe pagina sa de Facebook cu ocazia primei comemorări a morţii lui George Floyd, pe 25 mai. "M-a schimbat, mi-a schimbat viziunea despre viaţă, m-a făcut să realizez până la punct este periculos să fii de culoare în Statele Unite".
În afară de acest premiu special, a 105-a ediţie a premiilor Pulitzer a onorat reportaje şi articole consacrate cazului George Floyd dar şi brutalităţii poliţiştilor şi abuzurilor forţelor de ordine, în special în confruntările cu afro-americani.
- Trei polițisti din SUA care încercau să aresteze un bărbat obez s-au urcat pe el și l-au ucis în 5 minute....
- Derek Chauvin, poliţistul găsit vinovat de uciderea lui George Floyd, e verificat la fiecare 30 de minute și...
- Derek Chauvin, poliţistul găsit vinovat de uciderea lui George Floyd, riscă 75 de ani de închisoare
La categoria "breaking news", redacţia din Minneapolis Star Tribune, cotidian local al oraşului unde George Floyd a fost asasinat, a câştigat pentru relatarea "imediată, de referinţă şi nuanţată".
Agenţia Reuters a fost co-premiată la categoria "jurnalism explicativ" pentru un proiect multimedia numit "Shielded" care arată cum jurisprudenţa veche de jumătate de secol protejează ofiţerii de poliţie americani de urmărirea penală sau condamnarea în multe cazuri în care folosesc forţa nejustificat.
În materie de jurnalism local, două jurnaliste de la Tampa Bay Times au fost recompensate pentru o serie de articole despre practicile şerifului comitatului Pasco, din Florida, care a abuzat de puterea sa hărţuind persoane suspecptibile, potrivit lui, de încălcarea legii.
Alt subiect major din 2020, pandemia de coronavirus a adus premiul Pulitzer cotidianului The New York Times, la categoria "serviciu public", şi jurnalistului de la revista The Atlantic, Ed Young, pentru "jurnalism explicativ".
The Boston Globe a câştigat pentru ''jurnalism de investigaţie'' cu o anchetă care a dezvăluit eşecul sistematic la nivelul guvernelor statelor de a comunica informaţii despre şoferi de tir periculoşi, care ar fi putut să-i împiedice să mai conducă pe drumurile publice.
Anunţul de vineri al premiilor, cele mai multe în valoare de 15.000 de dolari fiecare, fusese amânat din aprilie pe fondul pandemiei, potrivit Reuters.
Consiliul Pulitzer a recunoscut, de asemenea, realizările la şapte categorii de artă şi i-a acordat premiul de ficţiune Louisei Erdrich pentru romanul ei „The Night Watchman” despre un efort de a înlocui triburile native americane în anii 1950.
Fapt notabil, campania prezidenţială, alegerile, tranziţia şi evenimentele din 6 ianuarie nu figurează printre subiectele recompensate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰