Antena Meniu Search
x

Euro 2020, Grupa D: Echipele calificate şi programul meciurilor

Anglia, Croaţia, Scoţia şi Cehia sunt echipele repartizate în Grupa D de la Euro 2020, iar confruntările dintre cele patru echipe se anunţă cu adevărat explozive, în condiţiile în care sunt multe poliţe de plătit.

de Redactia Observator

la 09.06.2021, 17:02

Anglia vrea să-şi ia revanşa în faţa Croaţiei, după ce a pierdut meciul direct din semifinalele Mondialului din 2018
Anglia vrea să-şi ia revanşa în faţa Croaţiei, după ce a pierdut meciul direct din semifinalele Mondialului din 2018 - Profimedia
  • Anglia, Scoţia, Croaţia şi Cehia sunt echipele repartizate în Grupa D de la Euro 2020.
  • Euro 2020 are loc în perioada 11 iunie - 11 iulie.

Anglia debutează la turneul final cu un meci disputat împotriva Croaţiei, iar englezii încă nu uită înfrângerile suferite în faţa croaţilor în meciuri decisive. Mai întâi, Anglia a ratat calificarea la Euro 2008 după două înfrângeri suferite în faţa Croaţiei, 0-2 în deplasare şi 2-3 acasă, în ultima etapă din grupe, când Anglia avea nevoie de un singur punct pentru a ajunge la turneul final. A urmat confruntarea din semifinalele Campionatului Mondial din 2018, când Croaţia a eliminat pe Anglia după prelungiri, scor 2-1. Tot în prima etapă din grupe avem şi duelul dintre Cehia şi Scoţia, meci în care Cehia vrea să-şi ia revanşa după cele două înfrângeri suferite în Nations League, 1-2 acasă şi 0-1 în deplasare. 

Scoţia şi Anglia se înfruntă în etapa a doua şi, în ciuda diferenţei de valoare, Scoţia încearcă să arate că nu mai poate trăi în umbra Angliei, formaţie pe care nu a mai învins-o din 1999, scor 1-0. Un alt meci extrem de interesant se anunţă a fi duelul dintre Scoţia şi Croaţia, din ultima etapă. Deşi la nivel general a obţinut rezultate mult mai bune, Croaţia nu a bătut pe Scoţia în cele cinci meciuri directe de până acum, trei partide încheindu-se la egalitate, iar două meciuri încheindu-se cu victoria scoţienilor.

Echipele din Grupa D la Euro 2020

Anglia - Calificări constante, rezultate modeste

Pe acelaşi subiect

Naţionala de fotbal a Angliei este o prezenţă constantă la turneul final al Campionatului European de fotbal, în ultima perioadă englezii ratând calificarea doar în 1984 şi în 2008. Totuşi, rezultatele obţinute de englezi au fost mai degrabă modeste. Anglia a ajuns o singură dată în semifinale, în 1996, şi de două ori în faza sferturilor de finală, în 2004 şi în 2012. 

Anglia mai are la activ o finală mică în care s-a impus împotriva URSS, 2-0 în 1968, însă la ultima ediţie a Campionatului European a avut un parcurs slab, oprindu-se în faza optimilor de finală, după ce a bifat doar un 1-1 cu Rusia şi un 0-0 cu Slovacia, a trecut greu de Ţara Galilor, 2-1 după prelungiri, dar a fost eliminată de Islanda, 1-2. Deşi au trecut doar cinci ani faţă de ediţia precedentă, Anglia merge acum la turneul final cu o echipă mult schimbată, din lot dispărând jucători precum Danny Rose, James Milner, Garry Cahill, Wayne Rooney, Daniel Sturridge, Eric Dier sau Ryan Bertrand.

Croaţia - Şase calificări din şapte campanii

După destrămarea Iugoslaviei, la începutul anilor '90, Croaţia a luptat de şapte ori pentru calificarea la Campionatul European de fotbal şi a ratat o singură dată calificarea, în campania pentru Euro 2000. Deşi nu a strălucit la turneul final, având la activ doar două sferturi de finală, 1996 şi 2008, rezultatele înregistrate au fost remarcabile pentru o naţiune cu doar puţin peste patru milioane de locuitori.

Iar Croaţia vrea să confirme la Euro 2020 că finala jucată la Mondialul din 2018, din Rusia, nu a fost un accident, mai ales că turneul final din acest an poate fi "cântecul de lebădă" pentru o generaţie de excepţie ce îi are în frunte pe Luka Modric, Ivan Perisic, Domagoj Vida şi Dejan Lovren, cei patru căpitani ai Croaţiei pentru Euro 2020 şi fotbalişti care au dus greul şi la Campionatul Mondial din urmă cu trei ani.  

Scoţia - Prima calificare după mai bine de 20 de ani

Naţionala de fotbal a Scoţiei s-a calificat pentru prima dată la turneul final al Campionatului European după o pauză de mai bine de 20 de ani. Ultima dată, Scoţia a jucat la Euro în 1996, în Anglia, când baieţii antrenaţi de Craig Brown obţineau rezultate interesante precum 0-0 cu Olanda şi 1-0 cu Elveţia, dar ratau calificarea în faza sferturilor de finală din cauza numărului mai mic de goluri marcate decât Olanda în cele trei meciuri jucate în grupe.

Scoţia nu este o formaţie obişnuită cu marea performanţă. Nu a reuşit niciodată să treacă de grupe la Campionatul European sau la Campionatul Mondial. De această dată, însă, scoţienii speră să profite de faptul că joacă două dintre cele trei meciuri din grupă pe teren propriu şi speră să obţină calificarea în faza optimilor de finală, chiar dacă fac parte dintr-o grupă extrem de echilibrată.

Cehia - Vicecampioană europeană în 1996

Deşi este o prezenţă constantă la turneele finale de Campionat European, Cehia trăieşte din amintirea generaţiei lui Nedved, Rosicky, Poborsky şi Jan Koller, respectiv a echipei care ajungea până în finală în 1996, 1-2 cu Germania, după prelungiri, şi până în semifinale în 2004, 0-1 cu Grecia, după prelungiri. Cehia a mai bifat şi un sfert de finală la ediţia din 2012, când a cedat, 0-1, în faţa geniului lui Cristiano Ronaldo şi, respectiv, a Portugaliei.

Cehia a participat şi la ultima ediţie, cea din 2016, din Franţa, dar a fost departe de aşteptări, fiind eliminată încă din faza grupelor, după ce a cedat cu Spania, 0-1, şi cu Turcia, 0-2, şi a făcut 2-2 tocmai cu Croaţia, viitoarea adversară de la Euro 2020. Cehia mizează la Euro 2020 în special pe fotbaliştii care au ajuns până în semifinalele Campionatului European de tineret din 2011, Tomas Vaclik, Tomas Pekhart, Ondrej Celustka, şi care acum trebuie să arate că au ajuns la maturitatea fotbalistică suficient încât să-i strângă pe ceilalţi fotbalişti lângă ei.

Programul meciurilor din Grupa D Euro 2020

Meciurile din Grupa D de la Euro 2020 se joacă în perioada 13-22 iunie, duelurile urmând a fi găzduite de Stadionul Wembley, din Londra, şi de Hampden Park, din Glasgow. Balul este deschis de duelul dintre Anglia şi Croaţia, meci programat a avea loc duminică, pe 13 iunie, la Londra, de la 16.00, ora României. O zi mai târziu, luni, pe 14 iunie, tot de la ora 16.00, se joacă meciul dintre Scoţia şi Cehia. Vineri, pe 18 iunie, avem Croaţia - Cehia, de la ora 19.00, şi Anglia - Scoţia, de la ora 22.00, iar marţi, pe 22 iunie, de la ora 22.00, avem Croaţia - Scoţia şi Cehia - Anglia.

Duminică, 13 iunie, ora 16.00, Anglia - Croaţia, Londra, Stadionul Wembley

Luni, 14 iunie, ora 16.00, Scoţia - Cehia, Glasgow, Hampden Park

Vineri, 18 iunie, ora 19.00, Croaţia - Cehia, Glasgow, Hampden Park

Vineri, 18 iunie, ora 22.00, Anglia - Scoţia, Londra, Stadionul Wembley

Marţi, 22 iunie, ora 22.00, Croaţia - Scoţia, Glasgow, Hampden Park

Marţi, 22 iunie, ora 22.00, Anglia - Cehia, Londra, Stadionul Wembley

Cum s-a calificat Anglia la Euro 2020

Naţionala de fotbal a Angliei s-a calificat la Euro 2020 după ce a câştigat de o manieră categorică Grupa A din preliminarii, grupă din care au mai făcut parte Cehia, Kosovo, Bulgaria şi Muntenegru. Anglia a avut şapte victorii şi o singură înfrângere, reuşind să înscrie nu mai puţin de 37 de goluri, respectiv peste 4,6 goluri pe meci, 17 dintre goluri venind doar în ultimele trei etape, când Anglia s-a impus cu 6-0 în Bulgaria, cu 7-0 acasă cu Muntenegru şi cu 4-0 în Kosovo.

Raheem Sterling şi Harry Kane au marcat, împreună, 20 dintre golurile reuşite de Anglia în preliminarii, iar cei doi sunt aşteptaţi să strălucească şi la turneul final, mai ales că se pune problema să fie vânduţi de echipele de club de care aparţin. Singurul meci pierdut de Anglia în preliminarii a fost un 1-2 cu Cehia, în deplasare, iar englezii abia aşteaptă să-şi ia revanşa pentru eşecul suferit în octombrie 2019 chiar dacă în tur, pe teren propriu, englezii surclasau Cehia, scor 5-0.

Cum s-a calificat Croaţia la Euro 2020

Naţionala de fotbal a Croaţiei s-a calificat la Euro 2020 după ce a câştigat, nu fără emoţii, Grupa E din preliminarii, grupă din care au mai făcut parte Ţara Galilor, Slovacia, Ungaria şi Azerbaidjan. Au fost cinci victorii, două egaluri şi o înfrângere pentru Croaţia, echipă care s-a distanţat în special graţie plusului de experienţă avut de jucătorii care îmbracă tricourile unor echipe de top din fotbalul european intercluburi.

Bruno Petkovic, Ivan Perisic şi Nikola Vlasic au înscris 10 dintre cele 17 goluri reuşite de Croaţia în preliminarii, însă apărarea a făcut diferenţa în favoarea Croaţiei, echipa încasând, în medie, mai puţin de un gol pe meci. Croaţia s-a remarcat în preliminarii şi prin răsturnările de situaţie. A câştigat cu Azerbaidjan, 2-1 după 0-1, sau cu Slovacia, 3-1 după 0-1 la pauză, dar a şi pierdut în Ungaria, 1-2 după ce a avut 1-0. 

Cum s-a calificat Scoţia la Euro 2020

Scoţia este una dintre echipele care s-au calificat la Euro 2020 după ce a trebuit să treacă printr-un turneu de calificare. Scoţia a încheiat abia pe locul 3 Grupa I din preliminarii, grupă din care au mai făcut parte Belgia, Rusia, Cipru, Kazahstan şi San Marino. Au fost cinci victorii şi cinci înfrângeri pentru scoţieni, care au profitat aproape a maxim de meciurile cu echipele mai slab cotate, chiar dacă au început cu o înfrângere surprinzătoare campania de calificare, 0-3 în Kazahstan.

Scoţia a fost repartizată în turneul de calificare cu Israel, Norvegia şi Serbia şi a obţinut calificarea la turneul final după ce a obţinut două victorii la lovituri de departajare, 5-3 cu Israel, acasă, şi 6-5 cu Serbia, în deplasare. Callum McGregor, Scott McTominay şi Kenny McLean au transformat penaltiuri în ambele meciuri din turneul de calificare, însă golgeterul din preliminarii a fost John McGinn, autor a şapte reuşite.

Cum s-a calificat Cehia la Euro 2020

Cehia s-a calificat la Euro 2020 după ce a terminat pe locul 2 Grupa A din preliminarii, grupă din care au mai făcut parte Anglia, Kosovo, Bulgaria şi Muntenegru. Cehia nu a reuşit să ţină pasul cu Anglia, deşi a câştigat, cu 2-1, meciul direct de pe teren propriu, şi a trebuit să lupte din greu cu Kosovo, pentru locul 2 în grupă. În cele din urmă, plusul de experienţă şi-a spus cuvântul, iar Cehia a obţinut calificarea la turneul final, la capătul unei campanii încheiate cu cinci victorii şi trei înfrângeri.

Eroul Cehiei din preliminarii a fost Patrik Schick, autor a patru goluri, printre care dubla din victoria cu Bulgaria de pe teren propriu, 2-1. De altfel, Schick a fost singurul fotbalist din naţionala Cehiei care a reuşit mai mult de un gol în preliminarii, cehii remarcându-se prin numărul mare de jucători care şi-au trecut numele pe lista marcatorilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Euro 2020 » Euro 2020, Grupa D: Echipele calificate şi programul meciurilor