Antena Meniu Search
x

Lotul Cehiei pentru Euro 2020. Vladimir Darida, coordonatorul echipei

Naţionala de fotbal a Cehiei a fost repartizată în Grupa D de la Euro 2020, urmând să lupte cu Anglia, Croaţia şi Scoţia pentru calificarea în faza optimilor de finală.

de Redactia Observator

la 10.06.2021, 15:32

Vladimir Darida este căpitanul Cehiei şi omul care leagă jocul pentru naţionala ţării sale
Vladimir Darida este căpitanul Cehiei şi omul care leagă jocul pentru naţionala ţării sale - Hepta
  • Cehia este în grupă cu Anglia, Scoţia şi Croaţia la Euro 2020.
  • Meciurile de la Euro 2020 se joacă în perioada 11 iunie - 11 iulie.

Naţionala de fotbal a Cehiei s-a calificat pentru a şaptea oară la rând la un turneu final de Campionat European, performanţă remarcabilă pentru o naţiune care are doar aproximativ jumătate din populaţia României. Iar Cehia priveşte cu încredere spre Euro 2020, chiar dacă, cel mai probabil, ar urma să se bată cu Scoţia pentru locul 3 în Grupa D.

Cehia îşi începe parcursul de la Euro 2020 cu un meci jucat împotriva Scoţiei, în deplasare, pe Hampden Park din Glasgow. Meciul se joacă luni, pe 14 iunie, de la ora 16.00. Cehia rămâne la Glasgow şi pentru meciul cu Croaţia de vineri, 18 iunie, de la ora 19.00, partidă contând pentru a etapa a doua din faza grupelor. În ultima etapă din grupe, Cehia merge la Londra, pe Wembley, pentru a înfrunta tocmai echipa Angliei, marţi, 22 iunie, de la ora 22.00.

Lotul Cehiei pentru Euro 2020

Portari - Tomas Vaclik (FC Sevilla), Ales Mandous (Sigma Olomouc), Jiri Pavlenka (Werder Bremen).

Pe acelaşi subiect

Fundaşi - Pavel Kaderabek (Hoffenheim), Ondrej Celustka    (Sparta Praga), Jakub Brabec (Viktoria Plzen), Vladimir Coufal (West Ham United), Tomas Kalas (Bristol City), Tomas Holes (Slavia Praga), David Zima (Slavia Praga), Jan Boril (Slavia Praga), Ales Mateju (Brecia).

Mijlocaşi - Antonin Barak (Verona), Vladimir Darida (Hertha Berlin), Lukas Masopust (Slavia Praga), Petr Sevcik (Slavia Praga), Jakub Jankto (Sampdoria Genova), Tomas Soucek (West Ham United), Alex Kral (Spartak Moscova), Jakub Pesek (Slovan Liberec), Michal Sadilek (Slovan Liberec).

Atacanţi - Patrik Schick (Bayer Leverkusen), Michael Krmencik (PAOK Salonic), Adam Hlozek (Sparta Praga), Matej Vydra (Burnley), Tomas Pekhart (Legia Varşovia).

Vladimir Darida, omul care controlează jocul Cehiei

Naţionala de fotbal a Cehiei a demonstrat, în preliminariile pentru Euro 2020, că este mai degrabă o echipă eficientă decât spectaculoasă. Cehii punctează destul de rar, iar întreg jocul echipei pare construit în jurul căpitanului Vladimir Darida, fotbalist care, la 30 de ani, are 72 de selecţii şi opt goluri în naţionala Cehiei, dar şi mulţi ani petrecuţi în Bundesliga, la Freiburg şi Hertha Berlin.

Vladimir Darida a fost dublu campion al Cehiei cu Viktoria Plzen, în 2011 şi în 2013, iar în 2017 a fost desemnat cel mai bun fotbalist ceh al anului. A marcat 25 de goluri în 218 meciuri jucate pentru Freiburg şi Hertha Berlin, iar pe final de carieră intenţionează să se întoarcă în Cehia, pentru a se retrage din activitate în tricoul formaţiei Viktoriei Plzen, el fiind chiar născut în oraşul cu 175.000 de locuitori.

Lotul Cehiei pentru Euro 2020 valorează 190 de milioane de euro

Naţionala Cehiei etalează la Euro 2020 un lot a cărui valoare totală este de 190 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o cotă medie de circa 7,3 milioane de euro. Cel mai bine cotat fotbalist din lotul Cehiei este închizătorul Tomas Soucek, de la West Ham United, cotat la 40 de milioane de euro. Alături de el strălucesc atacantul Schick, de la Bayer Leverkusen, cotat la 23 milioane de euro, şi Adam Hlozek, un puşti de numai 18 ani, de la Sparta Praga, cotat la 17 milioane de euro.

Cehia are trei fotbalişti cotaţi la mai puţin de un milion de euro fiecare, cea mai mică cotă având-o veteranul Ondrej Celuştka, de la Sparta Praga, 700.000 de euro. Alături de el îi regăsim pe Ales Mandous, portarul lui Sigma Olomouc, şi pe Jakub Peşek, de la Slovan Liberec, ambii cotaţi la câte 900.000 de euro.

Jaroslav Silhavy este antrenorul Cehiei la Euro 2020

La aproape 60 de ani, Jaroslav Silhavy este selecionerul Cehiei din 2018, dar şi unul dintre cei mai în vârstă selecţioneri de la Euro 2020. Silhavy a jucat la mai multe echipe din Cehoslovacia, inclusiv Slavia Praga, a adunat patru selecţii în naţionala Cehoslovaciei şi a antrenat echipe precum Viktoria Plzen, Slovan Liberec, Dukla Praga sau Slavia Praga, fiind şi secund la naţionala Cehiei în perioada 2001-2009.

Ca jucător, Silhavy a fost vicecampion al Cehoslovaciei cu Slavia Praga, în 1993, şi finalist al Cupei Cehoslovaciei cu Petra Drnovice, în 1996. Ca antrenor, Silhavy a fost campion al Cehiei cu Slovan Liberec, în 2012, campion al Cehiei cu Slavia Praga, în 2017, şi finalist al Cupei Cehiei cu Jablonec, în 2015. De numele lui Silhavy se leagă victoria obţinută de Cehia în preliminariile pentru Euro 2020, 2-1 cu Anglia, dar şi o înfrângere surprinzătoare suferită în faţa Irlandei de Nord, 2-3, pe teren propriu, în 2019.

Jucători cu experienţă lipsesc din lotul Cehiei pentru Euro 2020

Cehia nu se poate baza la Euro 2020 pe mai mulţi jucători cu experienţă. Ne gândim în primul rând la Filip Novak, actualmente la Fenerbahce Istanbul, un jucător cu 25 de selecţii în naţionala Cehiei, sau la Borek Dockal, actualmente la Sparta Praga, un jucător cu 43 de selecţii şi şapte goluri în naţionala Cehiei.

Jaroslav Silhavy a încercat mult să dea credit tinerilor în ultima perioadă, mai ales că Cehia, la nivel de naţională U21, a oferit în mod constant jucători de viitor, fotbalişti care ajungeau să evolueze în mod constant pentru echipe de top din Anglia sau Italia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Euro 2020 » Lotul Cehiei pentru Euro 2020. Vladimir Darida, coordonatorul echipei