Antena Meniu Search
x

Lotul Macedoniei de Nord pentru Euro 2020. Veteranul Goran Pandev conduce echipa la primul turneu final din istorie 

Naţionala de fotbal a Macedoniei de Nord a fost repartizată în Grupa C de la Euro 2020, urmând să lupte cu Olanda, Austria şi Ucraina pentru calificarea în faza optimilor de finală.

de Redactia Observator

la 10.06.2021, 13:40

Ajuns la aproape 38 de ani, Goran Pandev rămâne un atacant redutabil
Ajuns la aproape 38 de ani, Goran Pandev rămâne un atacant redutabil - Hepta
  • Macedonia de Nord este în grupă cu Olanda, Austria şi Ucraina la Euro 2020.
  • Meciurile de la Euro 2020 se joacă în perioada 11 iunie - 11 iulie.

Macedonia de Nord joacă primele două meciuri de la Euro 2020 la Bucureşti, pe Arena Naţională, urmând să dea piept cu Austria pe 13 iunie, de la ora 19.00, şi cu Ucraina pe 17 iunie, de la ora 16.00. În ultimul meci din faza grupelor, Macedonia de Nord merge la Amsterdam, pentru a-şi măsura forţele cu naţionala Olandei într-o partidă care se joacă pe 21 iunie, de la ora 19.00.

Macedonia de Nord abordează turneul final cu entuziasmul echipei calificate în premieră la o astfel de competiţie. Macedonia de Nord nu a mai prins niciodată o calificare la un turneu final de Campionat Mondial sau Campionat European după destrămarea Iugoslaviei, eveniment petrecut la începutul anilor '90.

Lotul Macedoniei de Nord pentru Euro 2020

Portari - Stole Dimitrievski (Rayo Vallecano), Risto Jankov (Rabotnicki), Damjan Şişkovski (Doxa Katokopia).

Pe acelaşi subiect

Fundaşi - Egzon Bejtulaj (Şkëndija), Gjoko Zajkov (Charleroi), Kire Ristevski (Ujpest), Visar Musliu (Fehervar), Ezgjan Alioski (Leeds United), Stefan Ristovski (Dinamo Zagreb), Darko Velkovski (NK Rijeka).

Mijlocaşi - Arijan Ademi (Dinamo Zagreb), Ferhan Hasani (Partizani Tirana), Tihomir Kostadinov (Ruzomberok), Boban Nikolov (Lecce), Enis Bardhi (Levante), Stefan Spirovski (AEK Larnaca), Elif Elmas (Napoli), Darko Churlinov (Vfb Stuttgart), Milan Ristovski (Spartak Trnava).

Atacanţi - Ivan Trichkovski (Spartak Trnava), Aleksandar Trajkovski (Real Mallorca), Goran Pandev (Genoa), Vlatko Stojanovski (Chambly), Krste Velkoski (FK Sarajevo), Marjan Radeski (Academia Pandev), Daniel Avramovski (Kayserispor).

Goran Pandev, veteranul din atacul Macedoniei de Nord

De departe cel mai important nume din lotul Macedoniei de Nord este cel al veteranului Goran Pandev care, la aproape 38 de ani, traversează a doua sau poate chiar a treia tinereţe fotbalistică. Atacantul a ajuns la cifre uriaşe având 181 de goluri marcate în 745 de meciuri jucate la nivel de seniori. Are 37 de goluri în 119 selecţii la naţionala Macedoniei de Nord, el debutând pentru echipa naţională în urmă cu două decenii.

Pandev a câştigat numeroase trofee în Italia, în special în tricoul echipei Internazionale Milano cu care a câştigat campionatul în 2010 şi UEFA Champions League şi Campionatul Mondial al cluburilor în acelaşi an. Pandev a fost de cinci ori cel mai bun fotbalist macedonean al anului, iar în tricoul echipei naţionale a perforat poarta unor formaţii precum Olanda, de două ori, Spania, de două ori, şi Germania.

Lotul Macedoniei de Nord pentru Euro 2020 valorează 61,8 milioane de euro

Naţionala Macedoniei de Nord etalează la Euro 2020 un lot a cărui valoare totală este de 61,8 milioane de euro, ceea ce înseamnă o cotă medie de 2,38 milioane de euro. Macedonia de Nord este abia pe locul 23, penultimul, în topul cotelor echipelor de la Euro 2020, reuşind să depăşească doar naţionala Finlandei.

Elif Elmas, puştiul-minune al lui Napoli, este cel mai bine cotat fotbalist din lotul Macedoniei de Nord, având o cotă de 17 milioane de euro, în special graţie vârstei, 21 de ani, şi a potenţialului imens. Alături de el se află Enis Bardhi, de la Levante, jucător cotat la 15 milioane de euro. Macedonia de Nord are 16 jucători cotaţi la mai puţin de un milion de euro fiecare, Krste Velkovski, atacantul de la FK Sarajevo, fiind cotat la doar 100.000 de euro.

Igor Angelovski este antrenorul Macedoniei de Nord la Euro 2020

La 45 de ani, lui Igor Angelovski îi revine ocazia să conducă naţionala Macedoniei de Nord la primul turneu final. Igor Angelovski a fost un jucător modest de fotbal, evoluând, între 1996 şi 2009, la echipe precum Cementarnica, Publikum Celje, Skopje sau Srem.

În 2013, la numai 37 de ani, a preluat-o pe Rabotnicki, pe care a antrenat-o pentru două sezoane. În 2015 a devenit şi secund la naţionala Macedoniei de Nord, sub conducerea sârbului Ljubinko Drulovic. Angelovski a devenit selecţionerul Macedoniei de Nord în octombrie 2015, după ce Drulovic a plecat la Partizan Belgrad, iar în paralel a condus-o şi pe Rabotnicki până la sfârşitul lui 2015. Angelovski a câştigat, ca jucător, Cupa Macedoniei de Nord, în 2003, cu Cementarnica, iar ca manager a fost campion al Macedoniei de Nord în 2014, cu Rabotnicki.

Goran Pandev joacă alături de un fotbalist de la academia sa 

Macedonia de Nord este, în mod cert, una dintre petele de culoare de la Euro 2020 şi pentru că ne oferă o situaţie inedită. Veteranul Goran Pandev, liderul echipei, poate evolua alături de Marijan Radeski, jucător care aparţine chiar de Academia Pandev, echipă fondată de Goran Pandev în 2010 în Strumica, oraş situat în apropiere de graniţa Macedoniei de Nord cu Bulgaria.

În plus, în lotul Macedoniei de Nord se află şi doi fotbalişti care au evoluat în Liga I de-a lungul timpului. Boban Nikolov, actualul jucător al lui Lecce, a crescut la Academia Gheorghe Hagi, iar în perioada 2012-2015 a jucat pentru Viitorul Constanţa, reuşind două goluri în 41 de meciuri jucate. Krste Velkoski a jucat pentru Ceahlăul Piatra Neamţ în 2010, adunând 10 meciuri în tricoul echipei moldave.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Euro 2020 » Lotul Macedoniei de Nord pentru Euro 2020. Veteranul Goran Pandev conduce echipa la primul turneu final din istorie