Antena Meniu Search
x

Euro 2020, Grupa C: Echipele calificate şi programul meciurilor

Olanda, Ucraina, Austria şi Macedonia de Nord sunt cele patru echipe care au fost repartizate în Grupa C a Campionatului European de fotbal şi care se luptă pentru cel puţin două locuri care asigură prezenţa în optimile de finală ale Euro 2020.

de Redactia Observator

la 09.06.2021, 17:07

Arena Naţională din Bucureşti găzduieşte trei dintre meciurile jucate în cadrul Grupei C de la Euro 2020
Arena Naţională din Bucureşti găzduieşte trei dintre meciurile jucate în cadrul Grupei C de la Euro 2020 - Profimedia
  • Olanda, Ucraina, Austria şi Macedonia de Nord fac parte din Grupa C de la Euro 2020.
  • Meciurile de la Euro 2020 se joacă în perioada 11 iunie - 11 iulie.

La prima vedere, Olanda pare mare favorită la câştigarea Grupa C a Euro 2020, în special graţie palmaresului avut la turneele finale de Campionat European. Meciurile din Grupa C de la Euro 2020 se joacă în perioada 13-21 iunie şi sunt găzduite de Arena "Johan Cruyff", din Amsterdam (Olanda), şi de Arena Naţională, din Bucureşti (România).

Avem parte de câteva momente inedite în această grupă mai ales dacă ne gândim că Macedonia de Nord s-a calificat pentru prima dată la un turneu final de o asemenea anvergură. Ucraina speră să confirme forma bună arătată în ultimii ani, fiind pentru a treia oară la rând calificată la Campionatul European, în timp ce Austria revine la masa bogaţilor cu gândul de a şterge din mintea fanilor amintirea locului 19 ocupat la ediţia precedentă.

Echipele din Grupa C la Euro 2020

Olanda - Campioană europeană în 1988

Pe acelaşi subiect

Selecţionata Olandei a produs aproape în permanenţă un fotbal spectaculos şi a fost mai mereu în "buza" succesului, dar rareori a reuşit să-şi adjudece trofeul pus în joc. Aşa s-a întâmplat şi când a venit vorba de turnee finale de Campionat European. Batavii au dat lovitura o singură dată, în 1988, când generaţia lui Rijkaard, Gullit şi Van Basten a început prost turneul final din Germania de Vest, 0-1 cu URSS, dar apoi a bifat patru victorii la rând, inclusiv un 2-0 cu URSS, în finală, revanşa pentru eşecul din prima etapă. Succesul Olandei din 1988 se leagă în special de atacantul Marco van Basten, autor a cinci goluri, golgeterul competiţiei. Van Basten a reuşit un hattrick cu Anglia, în grupe, 3-1, golul victoriei în semifinala cu Germania de Vest, 2-1 în minutul 88, dar şi un gol de generic în finala cu URSS, reuşită ce ar putea candida cu succes la titlul de cel mai frumos gol din istorie.

Pe lângă succesul din 1988, Olanda a mai jucat de patru ori semifinală de Campionat European, în 1976, în 1992, în 2000 şi în 2004. Însă ultimii ani au fost teribili pentru Olanda. În 2012, deşi intra în competiţie din postura de vicecampioană mondială en-titre, Olanda a pierdut toate cele trei meciuri din faza grupelor, 0-1 cu Danemarca, 1-2 cu Germania şi 1-2 cu Portugalia. Mai mult, Olanda nici nu a participat la ediţia din 2016, după ce a terminat abia pe locul 4 o grupă de calificare dominată de formaţii precum Cehia şi Islanda.

Ucraina - O victorie în şase meciuri la Euro

Naţionala de fotbal a Ucrainei participă pentru a treia oară la rând la un turneu final de Campionat European. Şi, chiar dacă rezultatele de la ediţiile anterioare nu au fost dintre cele mai deosebite, performanţa este una deosebită pentru o naţională care nu este obişnuită să-şi vândă fotbaliştii pe sume uriaşe. Ucraina a bifat o singură victorie în cele şase meciuri jucate până acum la Campionatul European. A fost un 2-1 cu Suedia, la Euro 2012, când Andrei Şevcenko reuşea să înscrie cu un gol mai mult decât Zlatan Ibrahimovic.

Cea mai mare performanţă pentru naţionala de fotbal a Ucrainei s-a înregistrat la Campionatul Mondial din 2006, când Şevcenko şi ai lui au ajuns până în faza sferturilor de finală. Atunci, Ucraina profita la maxim de repartizarea într-o grupă cu Tunisia şi Arabia Saudită şi elimina Elveţia, la lovituri de departajare, înainte de a fi eliminată de Italia, 0-3, în faza sferturilor de finală.

Austria - A treia participare din istorie la Campionatul European

Naţionala de fotbal a Austriei nu este una obişnuită cu succesul. Dovadă stă faptul că Austria este doar pentru a treia oară în istorie prezentă la un turneu final de Campionat European. Însă, cele trei calificări au venit la ultimele patru ediţii. Austria a participat la Euro 2008 şi la Euro 2016, ratând calificarea pentru Euro 2012. Austria nu a trecut niciodată de fazele grupelor, bifând câte un egal şi două înfrângeri atât la turneul final din 2008, cât şi la turneul final din 2016.

Ca şi în cazul Ucrainei, Austria a bifat cele mai mari rezultate din istorie la turneele finale de Campionat Mondial. Vorbim despre un loc 4 în 1034, un loc 3 în 1954, dar şi un loc 7 obţinut în 1978 şi un loc 8 obţinut în 1982. Totuşi, Austria nu a mai ajuns la Campionatul Mondial de fotbal de la ediţia din 1998, când rata calificarea în faza optimilor de finală după 1-1 cu Camerun, 1-1 cu Chile şi 1-2 cu Italia, toate cele trei goluri ale austriecilor fiind marcate în prelungirile partidelor.

Macedonia de Nord - Calificare în premieră la un turneu final

Naţionala de fotbal a Macedoniei de Nord este o pată de culoare la Euro 2020, fiind calificată în premieră la un turneu final de o asemenea anvergură. Asta, sigur, dacă nu luăm în calcul rezultatele obţinute de Iugoslavia înainte de 1992. Macedonia de Nord s-a apropiat rareori de posibilitatea de a ajunge la un turneu final, cea mai bună prestaţie având-o în preliminariile pentru Euro 2008.

Atunci, Macedonia de Nord a încheiat cu 14 puncte o grupă din care au mai făcut parte Croaţia, Rusia, Anglia, Israel, Estonia şi Andorra. A fost campania de calificare în care Macedonia obţinea un 0-0 în deplasare cu Anglia sau un 2-0 acasă cu Croaţia.

Programul meciurilor din Grupa C Euro 2020

Meciurile din Grupa C de la Euro 2020 se joacă în perioada 13-21 iunie. Balul este deschis de Austria şi Macedonia de Nord care se înfruntă duminică, 13 iunie, de la 19.00, ora României, chiar la Bucureşti, pe Arena Naţională. În aceeaşi zi, dar de la 22.00, ora României, avem Olanda - Ucraina la Amsterdam, pe Arena "Johan Cruyff". Patru zile mai târziu, pe 17 iunie, se joacă Ucraina - Macedonia de Nord şi Olanda - Austria, în timp ce pe 21 iunie avem Macedonia de Nord - Olanda şi Ucraina - Austria.

Duminică, 13 iunie, ora 19.00, Austria - Macedonia de Nord, Bucureşti, Arena Naţională

Duminică, 13 iunie, ora 22.00, Olanda - Croaţia, Amsterdam, Arena "Johan Cruyff"

Joi, 17 iunie, ora 16.00, Ucraina - Macedonia de Nord, Bucureşti, Arena Naţională

Joi, 17 iunie, ora 22.00, Olanda - Austria, Amsterdam, Arena "Johan Cruyff"

Luni, 21 iunie, ora 19.00, Macedonia de Nord - Olanda, Amsterdan, Arena "Johan Cruyff"

Luni, 21 iunie, ora 19.00, Ucraina - Austria, Bucureşti, Arena Naţională

Cum s-a calificat Olanda la Euro 2020

Naţionala de fotbal a Olandei s-a calificat la Euro 2020 după ce a terminat pe locul 2 Grupa C din preliminarii, grupă din care au mai făcut parte Germania, Irlanda de Nord, Belarus şi Estonia. A fost o luptă în doi între Olanda şi Germania pentru câştigarea grupei. Deşi a avut avantajul meciurilor directe, 2-3 acasă şi 4-2 în deplasare, Olanda a pierdut, în cele din urmă, lupta cu Germania pentru câştigarea grupei, batavii împotmolindu-se în Irlanda de Nord, 0-0, în penultima etapă din preliminarii.

Olanda a reuşit o medie de trei goluri marcate pe meci, după victorii la scor obţinute cu Belarus, 4-0, sau cu Estonia, 4-0 şi 5-0. O treime dintre cele 24 de goluri marcate de olandezi în preliminarii a purtat semnătura mijlocaşului Georginio Wijnaldum, fotbalist care se pregăteşte să o părăsească gratis pe FC Liverpool şi pentru care nu degeaba se bat FC Barcelona şi Paris Saint Germain.

Cum s-a calificat Ucraina la Euro 2020

Ucraina s-a calificat la Euro 2020 după ce a câştigat de o manieră categorică Grupa B din preliminarii, o grupă din care au mai făcut parte Portugalia, Serbia, Luxemburg şi Lituania. Au fost şase victorii şi două egaluri pentru Ucraina, formaţie care a înscris, în medie, peste două goluri pe meci, 17 în total, şi a încasat doar patru goluri în cele opt partide jucate.

Ucraina a spulberat Serbia pe teren propriu, 5-0, sau Lituania în deplasare, 3-0, însă a avut mari emoţii în Luxemburg, impunându-se cu 2-1 graţie unui autogol venit în minutul 93. Deşi a marcat 17 goluri în preliminarii, Ucraina a avut abia al treilea golgeter al grupei, Roman Yaremchuk reuşind patru goluri, două cu Serbia, unul cu Portugalia şi golul victoriei în meciul cu Luxemburg de pe teren propriu, 1-0.

Cum s-a calificat Austria la Euro 2020

Austria s-a calificat la Euro 2020 de pe locul 2 din Grupa G din preliminarii, grupă din care au mai făcut parte Polonia, Macedonia de Nord, Slovenia, Israel şi Letonia. Austria nu a reuşit să pună probleme Poloniei în lupta pentru câştigarea grupei, însă a avut avans considerabil faţă de celelalte echipe. Au fost şase victorii, un egal şi trei înfrângeri plus golaveraj 19-9.

Culmea este că Austria a început prost campania de calificare, cu două înfrângeri, 0-1 cu Polonia şi 2-4 în Israel. A urmat însă o revenire fantastică, totul culminând cu un 4-1 reuşit în Macedonia de Nord, cu un 6-0 obţinut împotriva Letoniei, dar şi cu un 0-0 obţinut în Polonia. Atacantul Marko Arnautovic a fost golgeterul Austriei din preliminarii, cu şase reuşite, şi a fost readus de urgenţă din China pentru a da o mână de ajutor şi la turneul final ce stă să înceapă.

Cum s-a calificat Macedonia de Nord la Euro 2020

Macedonia de Nord a prins in extremis calificarea la Euro 2020, după ce a terminat abia pe locul 3 Grupa G din preliminarii, grupă din care au mai făcut parte Polonia, Austria, Slovenia, Israel şi Letonia. Macedonenii au început bine campania de calificare, 3-1 cu Letonia şi 1-1 în Slovenia, dar a urmat un parcurs sinuos care a făcut ca Macedonia de Nord să fie obligată să joace play-off de calificare pentru a ajunge la turneul final.

Macedonia de Nord a câştigat cu 2-1 semifinala cu Kosovo, iar în meciul decisiv s-a impus, cu 1-0, în Georgia, graţie unui gol marcat de veteranul Goran Pandev. De altfel, în ciuda vârstei înaintate, face 38 de ani la sfârşitul lunii iulie, Pandev a fost unul dintre cei mai buni fotbalişti macedoneni din preliminarii, alături de Elif Elmas, puştiul-minune de la Napoli, şi Enis Bardhi, vedeta lui Levante.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Euro 2020 » Euro 2020, Grupa C: Echipele calificate şi programul meciurilor