Antena Meniu Search
x

Lotul Scoţiei pentru Euro 2020. Academiile engleze, secretul succesului

Naţionala de fotbal a Scoţiei a fost repartizată în Grupa D de la Euro 2020, urmând să lupte cu Anglia, Croaţia şi Cehia pentru calificarea în faza optimilor de finală.

de Redactia Observator

la 10.06.2021, 14:31

Scoţianul Andrew Robertson este unul dintre cei mai buni fundaşi stânga din lume
Scoţianul Andrew Robertson este unul dintre cei mai buni fundaşi stânga din lume - Hepta
  • Scoţia joacă împotriva Angliei, a Croaţiei şi a Cehiei la Euro 2020.
  • Meciurile de la Euro 2020 se joacă în perioada 11 iunie şi 11 iulie.

Naţionala de fotbal a Scoţiei a obţinut prima calificare la un turneu final de Campionat European sau Mondial după mai bine de două decenii şi speră ca visul frumos să nu se termine aici, în condiţiile în care joacă două dintre cele trei meciuri din faza grupelor pe teren propriu şi s-ar putea califica în faza optimilor de finală chiar şi de pe locul 3 din grupă.

Scoţia îşi începe parcursul de la Euro 2020 luni, pe 14 iunie, de la ora 16.00, când oamenii lui Steve Clarke înfruntă naţionala Cehiei la Glasgow, pe Hampden Park. Pentru scoţieni urmează o scurtă deplasare pe 18 iunie, la Londra, pentru meciul cu Anglia, care se joacă de la ora 22.00, urmând ca, pe 22 iunie, de la ora 22.00, Scoţia să revină acasă, pe Hampden Park, pentru confruntarea cu Croaţia din ultima etapă a grupelor.

Lotul Scoţiei pentru Euro 2020

Portari - David Marshall (Derby County), Craig Gordon (Heart of Midlothian), Jon McLaughlin (Glasgow Rangers).

Pe acelaşi subiect

Fundaşi - Stephen O'Donnell (Motherwell), Andrew Robertson (FC Liverpool), Grant Hanley    (Norwich City), Kieran Tierney (Arsenal Londra), Greg Taylor (Celtic Glasgow), Declan Gallagher    (Motherwell), Liam Cooper (Leeds United), Nathan Patterson (Glasgow Rangers), Jack Hendry (Oostende), Scott McKenna (Nottingham Forest).

Mijlocaşi - Scott McTominay (Manchester United), John McGinn (Aston Villa), Callum McGregor (Celtic Glasgow), Ryan Christie (Celtic Glasgow), John Fleck (Sheffield United), Stuart Armstrong (Southampton), David Turnbull (Celtic Glasgow), Ryan Fraser (Newcastle United), Billy Gilmour (Chelsea Londra), James Forrest (Celtic Glasgow).

Atacanţi - Lyndon Dykes (Queens Park Rangers), Che Adams (Southampton), Kevin Nisbet (Hibernian).

Academiile engleze, secretul succesului

Naţionala de fotbal a Scoţiei a reuşit să se califice la Euro 2020 în special graţie fotbaliştilor crescuţi la academii de top din Anglia şi care au început să se maturizeze. Ne gândim mai ales la Andrew Robertson, fotbalist care, la 27 de ani, a ajuns unul dintre cei mai buni fundaşi stânga din lume, după ce a petrecut patru ani la Queens Park Rangers şi trei la Hull City, înainte de a ajunge la FC Liverpool, club pentru care joacă de patru ani.

Alături de Andrew Robertson, în lotul naţionalei Scoţiei se regăsesc fotbalişti precum Scott McTominay, jucător care a crescut încă de la şase ani sub îndrumarea celor de la Manchester United, sau Billy Gilmour, jucător care încă de la 15 ani se afla sub contract cu Chelsea Londra. 

Lotul Scoţiei pentru Euro 2020 valorează aproape 270 de milioane de euro

Naţionala Scoţiei etalează la Euro 2020 un lot a cărui valoare totală este de aproape 270 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o cotă medie de aproape 10,4 milioane de euro. Oarecum surprinzător, lotul Scoţiei este mai bine cotat decât cel al unor naţionale precum Suedia, Polonia, Ucraina sau Rusia.

Andrew Robertson este, de departe, cel mai bine cotat fotbalist din lotul Scoţiei, jucătorul lui FC Liverpool având, la momentul actual, o cotă de 65 de milioane de euro. Scott McTominay este cotat la 35 de milioane de euro, în timp ce fundaşul Kieran Tierney, de la Arsenal Londra, este cotat şi el la 32 de milioane de euro. Scoţia are cinci jucători cotaţi la mai puţin de un milion de euro fiecare, printre aceştia fiind şi cei trei portari David Marshall, Craig Gordon şi Jon McLaughlin.

Steve Clarke este antrenorul Scoţiei la Euro 2020

La aproape 58 de ani, Steve Clarke este selecţionerul care a readus naţionala Scoţiei la masa bogaţilor. Clarke a preluat naţionala Scoţiei în mai 2019, după ce a antrenat echipe precum West Bromwich Albion, Reading şi Kilmarnock, a fost antrenor secund la Chelsea Londra, West Ham United şi FC Liverpool şi a fost antrenor interimar la Newcastle United şi Aston Villa.

Ca jucător, Steve Clarke a câştigat Cupa Angliei, Cupa Ligii Angliei şi Cupa Cupelor, cu Chelsea Londra, fiind desemnat jucătorul sezonului la Chelsea în vara lui 1994. Ca antrenor, Steve Clarke a fost desemnat tehnicianul anului în Scoţia, în 2019, şi a adunat 87 de victorii în cele 214 meciuri în care şi-a condus echipele din postura de antrenor principal.

Scoţia, una dintre cele mai tinere echipe de la Euro 2020

Naţionala de fotbal a Scoţiei este una dintre cele mai tinere echipe prezente la Euro 2020. Doar patru dintre cei 26 de jucători pregătiţi pentru turneul final au peste 30 de ani, dintre cei patru singurul jucător de câmp fiind Declan Gallagher, de la Kilmarnock, care a împlinit de curând 30 de ani. În schimb, Scoţia atacă Euro 2020 cu 10 jucători care au până în 25 de ani.

Din echipa Scoţiei lipsesc Kenny McLean, de la Norwich City, Oli McBurnie, de la Sheffield United, şi, mai ales, Leigh Griffiths, golgeterul lui Celtic Glasgow, jucător care a marcat 123 de goluri în 259 de meciuri jucate pentru gruparea antrenată la momentul actual de Ange Postecoglou.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Euro 2020 » Lotul Scoţiei pentru Euro 2020. Academiile engleze, secretul succesului