Antena Meniu Search
x

101 ani de la tragedia care a zguduit o lume intreaga - SCUFUNDAREA Titanicului

Astazi se implinesc 101 de la scufundarea Titanicului, cel mai mare si luxos pachebot din lume

La 10 aprilie 1912, nava de lux pleca din Southampton, Anglia, spre New York, ca peste doar patru zile sa devina una dintre cele mai cunoscute epave din istorie.

Constructia Titanicului a inceput in anul 1909 si a fost finantata de J.P. Morgan si compania sa, International Mercantile Marine. Nava a fost proiectata de unii dintre cei mai experimentati ingineri care au folosit unele dintre cele mai avansate tehnologii ale vremii. Aceasta masura 269,1 metri in lungime, 28 de metri in latime, cantarea peste 46.000 de tone si avea o inaltime de la punctul de plutire pana la puntea principala de 18 metri. Cele 29 de cazane erau alimentate de 159 de furnale cu carbune care ii ofereau o viteza maxima de 23 de noduri ( 43 km/h) si o putere maxima de 59.000 cai putere.

Dupa patru zile de la plecarea sa, vasul care nu putea fi distrus, la ora 23:40 in data de 14 aprilie 1912 , s-a ciocnit cu un aisberg si s-a scufundat la ora 2:20 in dimineata urmatoare.

Evenimentul este considerat si la ora actuala, una dintre cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie, din cauza  numarului foarte mare de morti : 1.514 din 2.224.

In anul 1985, epava navei a fost descoperita de oceanograful Robert Ballard, moment din care catastrofa a atins dimensiuni internationale, fiind ecranizata de mai multe ori. Cea mai cunoscuta  varianta este cea din anul 1999, produsa de regizorul James Cameron si laureata cu 11 premii Oscar.

Se intentioneaza reconstruirea Titanicului in varianta moderna in anul 2020. Acest model ar contine motor electric, sisteme radar, un spargator de valuri frontal, in timp ce designul va fi 95% acelasi.

Potrivit celei de-a III-a editii a publicarii unei liste cu pasagerii “Triumph and Tragedy”, pe nava ar fi fost doi romani, mama si fiu care au supravietuit pe barca cu numarul 14.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » 101 ani de la tragedia care a zguduit o lume intreaga - SCUFUNDAREA Titanicului