Antena Meniu Search
x

Video 140 de mineri din Valea Jiului refuză să iasă din subteran. Copiii, victimele colaterale ale protestelor

Este a şasea zi de proteste în Valea Jiului şi 140 de mineri refuză să iasă din subteran până nu-şi vor primi salariile. În tot acest timp, copiii lor îi aşteaptă acasă cu dor. Un băiat de 14 ani îşi sărbătoreşte ziua de naştere fără tatăl său, aflat în subteran pentru protest. Ca să-i facă ziua mai frumoasă, mama a rugat prietenii virtuali din toată lumea să-i trimită mesaje de felicitare.

de Redactia Observator

la 21.02.2021, 20:18

Vezi și
  • O nouă zi de proteste la mina Lupeni
  • Ortacii nu vor să plece acasă până nu îşi primesc salariile

''Am făcut mâncare pentru tati. Nu a putut să vină''. 

Sorina Gabor, mama copilului: Am zis să îi fac ziua un pic mai frumoasă, să uite că nu am apucat să sărbătorim în niciun fel.

''Astăzi este ziua fiului meu şi împlineşte 14 ani. Din păcate, soţul meu este blocat în subteran de miercuri şi nu poate fi alături de el. Vă rog! Cine vrea să trimită un mesaj de la mulţi ani şi că tata îl iubeşte?''

Mesajul mamei, postat pe un grup de pe o reţea de socializare, a stârnit un val uriaş de emoţie şi solidaritate. Români din toate colţurile lumii l-au felicitat pe Mihai. 

Reporter: Pe Facebook, am văzut că ai primit mesaje. 

Copil: Da, Italia, Belgia, mulţumesc.

Reporter: Ţi-au făcut ziua mai frumoasă.

Copil: Mult mai frumoasă.

Sorina Gabor, mama copilului: E prima zi în care nu a fost tatăl lui alături de noi.

Sute de copii se topesc de dorul părinţilor blocaţi, de aproape o săptămână, în mina Lupeni. Ianis are 6 ani şi a venit de mână cu bunicul lui să-şi vadă tatăl.

Copil: Aseară tot am plâns după el.

Reporter: Unde e tati acum?

Copil: În mină şi nu pot să intru în mină, să-l caut.

Ianis nu şi-a putut vedea tatăl. Odată coborâţi în subteran, minerii fie rămân acolo, fie renunţă definitiv la protest. Copiii Văii Jiului sunt victime colaterale într-o luptă de neînţeles. 

''Nepotul meu stă pe geam şi se uită după tati: Unde e tati?''

''Stau pe jos, pe cârpe, stau pe cartoane. Sunt ai nimănui. Mănâncă acolo împreună cu şobolanii.''

Sergiu a rezistat în mină o zi şi o noapte. Azi-dimineaţă a ieşit la suprafaţă ca să-şi strângă în braţe bebeluşul de două luni. 

Sergiu, miner: Zilnic, intrăm în mină cu gândul: Doamne, ajută-mă să ies afară, să mai văd soţia, copilul. Sâmbăta viitoare trebuie să-i facem botezul. Cu ce îi fac eu botezul la copilul ăsta dacă nu ne intră banii. 

Ce le promite ministrul Energiei minerilor

Salvatorii stau în permanenţă la gura minei pentru a le da minerilor primul-ajutor. Şi, în fiecare zi, ortacii rămaşi la suprafaţă, coboară în mină ca să le ducă mâncare. Contactat de Observator, ministrul Energiei are un mesaj pentru ei.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Îi rog să aibă grijă, în primul rând, de sănătatea lor, să aibă încredere că vor primi salariile în prima parte a săptămânii viitoare şi să meargă acasă! 

Minerii sunt hotărâţi să nu renunţe la proteste până nu vor vedea banii promişi. Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă prin care alocă peste 91 milioane de lei pentru asigurarea veniturilor lunare pentru mineri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Evenimente » 140 de mineri din Valea Jiului refuză să iasă din subteran. Copiii, victimele colaterale ale protestelor