Antena Meniu Search
x

Video 147 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Portretul unui geniu, dincolo de minunile dăltuite în piatră: ''Avea un farmec şi o aură!''

A făcut din piatră păsări măiastre şi din România o ţară cunoscută pentru artişti originali, de anvergură mondială. Astăzi se împlinesc 147 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi şi mai multe evenimente au marcat momentul. La Târgu Jiu, zeci de turişti au redescoperit minunile dăltuite în piatră de marele sculptor. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 19.02.2023, 21:28

Getty Images Vezi și

La 147 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, operele sale aduc în continuare oamenii împreună. La Târgu Jiu, zeci de vizitatori au venit să vadă sculpturile care au marcat istoria artei moderne: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului şi să participe la evenimente care îi pun capodoperele în valoare. 

"Expoziţie de fotografie inedită, cu diferite momente ale pieselor care formează ansamblul, unele chiar dinainte de inaugurare", a spus directorul Centrului "Brâncuşi" din Târgu Jiu, Adrian Bândea. 

Portretul unui geniu, dincolo de minunile dăltuite în piatră

Dincolo de lucrările excepţionale, şi viaţa marelui artist a fascinat.

Pe acelaşi subiect

Doina Lemny, autor, curator: Avea un farmec Brâncuşi şi avea o aură. 

Iar asta îl făcea irezistibil. Brâncuşi a fost inspirat şi a inspirat destinul multor femei. 

Doina Lemny, autor, curator: Este perioada anilor 1920 când editoare, librărese şi avem librărese de mare ţinută, artiste, dansatoare veneau la Paris. Brâncuşi era fascinat de aceste femei strălucite.

Printre ele, şi marea artistă Maria Tănase. În 1929, sculptorul îşi întâlneşte marea iubire. 

Doina Lemny, autor, curator: Brâncuşi o cunoaşte pe Mart, se indrăgosteşte de ea. Îşi permite şi o poveste mare de dragoste, ceea ce se întâmplă. Cunoaşte această tânără de 20 de ani, el avea 50. Era cum zicea el la jumătate vieţii şi se aruncă într-o dragoste ca de adolescent. 

Scrisorile de dragoste ale lui Brâncuşi, mărturii ale marilor pasiuni

Scrisorile lui de dragoste sunt mărturii ale marilor pasiuni. Două dintre ele au fost aduse la Bucureşti la Palatul Cesianu-Racoviţă.  Artistul Constantin Brâncuşi era şi un veşnic îndrăgostit şi asta o arată numeroasele scrisori de dragoste pe care le trimitea. Una dintre ele îi este adresată lui Florence Mayer: "Îţi mulţumesc încă o dată pentru tot, draga mea, şi te îmbrăţisez din suflet". Documentul a fost licitat pentru suma de 5.000 de euro. 

"Lucrările lui tot timpul au atras atenţia marilor colecţionari. Orice apariţie, fie că vorbim de mici sculpturi, portrete sau lucrări de artă, ele sunt apreciate si se adjudecă de obicei la sume record", a spus reprezentanta unei case de licitaţii, Alina Panico. 

"Este foarte romantic şi Brâncuşi este în sufletul nostru."

"Lucruri chiar inedite. Eu chiar voiam sa ma uit acum cum este scrisul lui, trebuie să fie interesant."

Sensibil şi atent cu prietenii, marele artist le făcea adesea mici cadouri originale. 

''A confecţionat pentru pictoriţa şi prietena lui Natalia Dumitrescu o andrea din metal cu un dop de şampanie cu foaie de oţel imprimată. Această piesă a fost adjudecată în 2016 pentru 6.500 de euro."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » 147 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Portretul unui geniu, dincolo de minunile dăltuite în piatră: ''Avea un farmec şi o aură!''