Antena Meniu Search
x

Video Detalii neştiute din viaţa lui Brâncuşi. Motivul pentru care mama sa a fost nevoită să-l mute în alt sat la şcoală

Mulţi turişti ajung acasă la Brâncuşi, dar puţini sunt cei care cunosc povestea copilăriei sale, de la micile năzbâtii şi pozne până la emoţiile primei iubiri. Dudul din care a căzut când avea doar patru ani, zăvoiul unde mergea cu vitele la păscut, banca pe care şi-a scrijelit numele sau dealul unde şi-a dus iubita...iată doar câteva dintre cele mai preţioase crâmpee rupte din viaţa marelui artist care fascinează pe oricine ajunge în aceste locuri. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 04.07.2022, 17:37

Vezi și

O căsuţă din lemn, cu muşcate la fereastră...aici a copilărit cel ce avea să devină părintele sculpturii moderne. Iar curtea casei este locul unde făcea cele mai multe pozne.

Doina Pană, ghid: Din dudul alb, Brâncuşi a căzut când avea vreo patru ani. Şi-a rupt mâna dreaptă. Doftoroaia satului a venit, i-a pus mâna în nişte scândurele, atele de brad, subţiri, şi le-a înfăşurat în lână îmbibată în ţuică.

Turiştii află aici cele mai interesate poveşti despre viaţa marelui artist. 

Doina Pană, ghid: A scris pe bancă numele cu un briceag. A fost pedepsit de învăţător, închis într-un coteţ unde era făcut arestul. S-a supărat. N-a mai vrut să meargă la acea şcoală şi maică-sa a trebuit să-l ducă într-un alt sat, Brădiceni.

Pe acelaşi subiect

Turistă: Am aflat lucruri pe care nu le-am citit nicăieri despre Brâncuşi şi este o emoţie pe care o simţi când vii aici.

Turist: Am văzut destul de multe reportaje despre Brâncuşi, dar aici am aflat nişte detalii pe care nu le ştiam.

Într-un zăvoi, spun oamenii locului, Brâncuşi obişnuia să vină, când era copil, cu vitele la păscut. Mai târziu, autorităţile au vrut să pună în valoare locul şi au organizat tabere de sculptură în memoria artistului. Singura iubită pe care Brâncuşi a dus-o acasă a fost o tânără din Irlanda, de care s-a îndrăgostit la prima vedere.

Primăria încearcă să obţină bani europeni pentru promovarea locurilor. 

Cosmin Pigui, primar Peştişani: Vom organiza un info point în parcul de la Hobiţa, unde vom avea şi un muzeu virtual Constantin Brâncuşi. Vom folosi la maximum digitalizarea şi realitatea augmentată.

Pensiunile din zonă îi aşteaptă pe turişti cu oferte de cazare, dar şi cu mâncăruri tradiţionale pe care sculptorul obişnuia să le pregătească prietenilor de la Paris.

Alin Fuiorea, administrator pensiune: În zona noastră, se mănâncă sărmăluţele cu piftii şi avem reţete vechi din moşi strămoşi pe care le prezentăm turiştilor.

Preţul unei nopţi de cazare în comuna lui Brâncuşi costă în jur de 200 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri economice » Detalii neştiute din viaţa lui Brâncuşi. Motivul pentru care mama sa a fost nevoită să-l mute în alt sat la şcoală