Antena Meniu Search
x

15 ani de la moartea tenorului Luciano Pavarotti. Secretul din spatele ultimei apariţii publice

Celebrul tenor Luciano Pavarotti s-a născut la 12 octombrie în 1935, la Modena, Italia. Când avea aproape nouă ani, a început să cânte împreună cu tatăl său în corul unei mici bisericuţe. În tinereţe a luat câteva ore de canto, apoi a studiat pedagogia la Scuole delle Magistrale din Modena şi a fost profesor la şcoala din localitate. Ulterior, a urmat studii muzicale cu Arrigo Pola şi Ettore Campogalliani.

de Redactia Observator

la 06.09.2022, 10:17

După ce şi-a luat licenţa la Scuole delle Magistrale, a predat într-o şcoală primară ca profesor doi ani, dar a renunţat la cariera din învăţământ în favoarea muzicii. Primele sale apariţii în public au fost în corul de la Teatro de la Comuna, din Módena, şi, mai târziu, în La Coral de Gioacchino Rossini, unde şi-a demonstrat talentul, relatează agepres.ro.

Luciano Pavarotti a debutat cu rolul Rodolfo în opera ''Boema'' de Puccini

A debutat în 29 aprilie 1961, pe scena Operei Reggio Emilia, cu rolul Rodolfo din opera ''Boema'' de Puccini. Consacrarea absolută a venit cu rolul lui Tonio din opera ''Fata regimentului'' de Gaetano Donizetti, alături de soprana australiană Joan Sutherland, care l-a adus pe prima pagină din publicaţia "The New York Times". Apoi a înregistrat ''Lucia di Lammermoor'', ''Traviata'', ''Trubadurul'', ''Rigoletto'', ''Elixirul dragostei'', ''I Puritani'', ''La sonnambula'', ''Maria Stuart'', ''Beatrice di Tenda'', ''Turandot'' (dirijat de Zubin Mehta), unde a fost auzit cântând pentru prima dată ''Nessun dorma'', arie ce a fost intens popularizată.

Celebrul dirijor austriac Herbert von Karajan i-a solicitat participarea la înregistrarea integrală a operelor ''Boema'', ''Madame Butterfly'' şi ''Requiem'' de Verdi pe scena operei ''Scala'', alături de Fiorenza Cossotto, Leontyne Price şi Nicolai Ghiaurov. A lucrat şi a înregistrat pentru Georg Solti în acelaşi ''Requiem'' de Verdi, în ''Bal mascat'', ''Cavalerul rozelor'' de Strauss, ''Otello''.

Pe acelaşi subiect

În 1986, Luciano Pavarotti a cântat pentru prima dată pe o scenă din China

A avut un succes deosebit la Metropolitan Opera, în 1982, în rolul Idomeneo de Mozart. În 1986, a cântat, pentru prima oară, pe o scenă din China. La 2 iunie 1988 a fost numit Cavaliere di Gran Croce Ordine al Merito della Repubblica Italiana.

A cântat pe marile scene ale lumii alături de voci consacrate aparţinând tuturor genurilor muzicale. Printre partenerii săi de scenă s-au numărat Bryan Adams, Jon Bon Jovi, Boyzone, U2, Mariah Carey, Eric Clapton, Joe Cocker, Gloria Estefan, Elton John, Eros Ramazzotti, Sting, Andrea Bocelli, Liza Minnelli, Frank Sinatra, Michael Jackson şi mulţi alţii.

A jucat în filme (''Yes Giorgio'' - 1981 şi ''Rigoletto'' - 1982) şi a scris câteva cărţi cu tentă autobiografică, dintre care amintim: ''Povestea mea'' (1981) şi ''Grandissimo Pavarotti'' (1986).

Celebritatea mondială a cunoscut-o alături de tenorii spanioli Placido Domingo şi Jose Carreras, în seria de concerte ''The Three Tenors''. Primul a fost organizat la Roma, în 1990, cu prilejul finalei Campionatului Mondial de Fotbal.

Pavarotti a susţinut un concert la Bucureşti în 1999, cu ocazia ''eclipsei de soare a Mileniului''

Începând din 1991, Pavarotti a răspuns chemării asociaţiei War Child, de a aduna fonduri pentru a construi un centru de muzicoterapie în Mostar. Anual a organizat concerte în Modena sub titlul ''Luciano Pavarotti & friends'', unde participau personalităţi ale muzicii internaţionale pop, rock sau soul - Sting, Bono, James Brown, Zucchero, Stevie Wonder, Elton John, Eurythmics, Anastacia, Monica Naranjo, Michael Bolton, Jon Bon Jovi, Tom Jones - şi unde se colectau fonduri dedicate copiilor nevoiaşi din toată lumea.

În august 1999, Pavarotti a susţinut un concert la Bucureşti, organizat cu ocazia ''eclipsei de soare a Mileniului''. Pe scenă i-au fost alături soprana italiană Carmela Remigio, Orchestra Naţională Radio şi dirijorul Leone Magiera.

Ultimul spectacol din tunerul de adio al lui Pavarotti

Data de 12 octombrie 2005, ziua celei de-a 70-a aniversări a artistului, a marcat retragerea lui Luciano Pavarotti din viaţa muzicală. Tenorul anunţase turneul de adio (''Farewell Tour'') care cuprindea 40 de concerte în toată lumea.

Pentru ultimul său spectacol, Pavarotti a ales o partitură extrem de dificilă, dar sugestivă pentru întreaga sa viaţă: ''La forza del destino''.

Ce s-a întâmplat la ultima apariție publică a lui Luciano Pavarotti

În afara acestor concerte dedicate retragerii sale de pe scenele muzicale, a mai interpretat, în februarie 2006, aria ''Nessun dorma'', din ''Turandot'' de Giacomo Puccini, la finalul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă pe stadionul olimpic din Torino.

Interpretarea sa de atunci a primit cea mai lungă și cea mai puternică ovație a serii din partea publicului internațional. Leone Magiera, cel care a dirijat concertul de la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2006, a dezvăluit, în memoriile sale din 2008, “Pavarotti Visto da Vicino”, că spectacolul a fost înregistrat cu câteva săptămâni înainte, astfel că Pavarotti a făcut playback.

Diagnosticul crunt de la finalul caierei

Turneul de adio a fost suspendat din cauza unei intervenţii medicale pe care artistul a avut-o, când se pregătea să plece la New York. Această intervenţie a dus la descoperirea unei tumori maligne la pancreas. A fost operat la un spital din New York, în 7 iulie 2006 şi toate concertele programate au fost suspendate. Un an mai târziu, la 6 septembrie 2007, cancerul l-a răpus, atunci când a fost găsit fără suflare la domiciliul său din Modena.

Renumitul tenor a lăsat în urmă patru fiice. Trei sunt din prima căsătorie, cea cu Adua Veroni, iar una din căsnicia cu Nicoletta Mantovani, cu care s-a căsătorit în 2003.

Luciano Pavarotti a fost singurul artist de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de discuri. La finalul lunii august, marele tenor italian a fost omagiat cu o stea pe Hollywood Walk of Fame

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » 15 ani de la moartea tenorului Luciano Pavarotti. Secretul din spatele ultimei apariţii publice