Video 16 comune riscă falimentul după ce i-au taxat ilegal pe cei care construiau turbine eoliene. Prejudiciu de 100 de milioane €
Vântul schimbării i-a îngropat în datorii. 16 comune din ţară riscă falimentul din cauza energiei verzi. Timp de cinci ani, cei care au construit turbine eoliene în aceste localităţi au fost nevoiţi să plătească taxe. Doar că acum instanţa obligă primarii să dea banii înapoi firmelor. Aproape 100 de milioane de euro.
Comuna Fântânele se mândrea până mai ieri că e campioană la energie verde. Are cele mai mari parcuri eoliene din Dobrogea. Doar că acum e pe cale să mai bată un record - la sume uriaşe de rambursat.
Ioan Roșu, primar Fântânele: Ar fi la 9 milioane de euro, noi încasăm anual în jur de 1 milion de euro cu titlu de impozit pe clădiri. Ar însemna că rămânem fără resurse de finanțare.
Comunele, nevoite să plătească sume uriașe adunate de-a lungul anilor
16 comune din Constanța și Tulcea trebuie sa dea înapoi 100 milioane de euro, bani încasați din impozitele plătite în perioada 2014 -2019 de compania care deține cel mai mare parc de eoliene din sud-estul Europei. Povestea a început în urmă cu şapte ani. În 2014, o decizie a ministerului de Finanţe spunea clar că cei care au construit parcuri eoline trebuie să plătească impozit pe clădiri către primăriile locale. Zis şi făcut, taxele s-au achitat.
- Litoralul românesc are ”un potențial eolian de 70 GW”. De ce nu se pot amplasa eoliene în Marea Neagră
- Preţurile mari la gaze şi energie electrică pun în alertă autorităţile. Sprijin financiar, pentru 400.000 de...
- Scumpiri drastice la alimente. Cu banii daţi în 2017 pentru a umple coşul de cumpărături, acum putem plăti doar...
Doar că, trei ani mai târziu, firmele s-au răzgândit. Au dat în judecată primăriile şi au spus că turnurile de susţinere ale acestor instalaţii nu se încadrează în categoria clădirilor. Şi-au cerut banii înapoi. Și au câștigat.
Marius Răducan, avocat: Dacă nu se găsește o soluție, la finalul anului vom avea primării cu conturi proprite.
Sumele sunt astronomice pentru bugetele mici ale comunelor
Iar banii s-au dus deja în cele patru vânturi ale investiţiilor: sisteme de canalizare, de epurare, asfalt și dotări in școli.
Ioan Roșu, primar Fântânele: Dacă nu avem acești bani, se blochează tot. Se blochează activitatea instituției.
Primarul vecin a schimbat la faţă comuna cu banii primiţi. Acum, totul s-a transformat într-o gaură uriaşă la buget.
Vasile Petre, viceprimar Târgușor: Am investit banii. Am reabilitat iluminatul public, capele mortuare, am reabilitată termic școala și grădinița.
Avocații edililor spun că există două variante care pot salva primăriile de faliment: prin fonduri de rezervă de la Guvern sau printr-o hotărâre de guvern de compensare. Până atunci:
Marius Răducan, avocat: La Siliștea e deja definitivă, 80.000 lei, am apelat la buna colaborare cu firma și există o eșalonare.
Companiile care deţin parcurile eoliene nu au oferit un punct de vedere oficial, dar au transmis că nu percep dobânzi şi sunt dispuse să eşaloneze datoriile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰