Antena Meniu Search
x

2 iunie 1952: Începe guvernarea micului Stalin de la Bucureşti. Crime fără milă

Data de 2 iunie este marcată de începerea guvernării lui Gheorghe Ghiorghiu-Dej, un stalinist convins și consecvent.

 Data de 2 iunie este marcată de începerea guvernării lui Gheorghe Ghiorghiu-Dej, un stalinist convins și consecvent.

Despre el se spune că a patronat uciderea fără judecată a zeci de mii de persoane, executate în stil mafiot de către Securitate. De asemenea, în timpul lui au fost ucise numeroase persoane în închisorile comuniste, cum ar fi cea de la Sighetu Marmaţiei. Acolo şi-au dat viaţa cei care reprezentau elita României.

Câteva dintre acestea sunt fostul lider naţional-ţărănist Iuliu Maniu, cel care a avut un rol hotărâtor în unirea Transilvaniei cu România, liberalul Gheorghe Brătianu, unul dintre cei mai valoroşi istorici din perioada interbelică, şi episcopul greco-catolic de Oradea Valeriu Traian Frenţiu, care a constituit unul dintre reperele morale ale României interbelice.

Mai mult, Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost preocupat şi de uciderea foştilor săi tovarăşi de drum din cadrul Partidului Comunist Român, botezat ulterior Partidul Muncitoresc Român. Nimic nu îl înduioşa pe Gheorghiu-Dej. Unul dintre cei care şi-a sfârşit viaţa în închisoarea de la Aiud, a implorat până la moarte clemenţa lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Acesta i-a cerut liderului comunist ca, în numele serviciilor aduse cauzei comuniste, să nu fie lăsat să îşi dea duhul în închisoare.

Gheorghe Gheorghiu-Dej a murit în 1965 de cancer la ficat. Au existat numeroase zvonuri cu privire la o iradiere intenționată a liderului comunist în timpul ultimei sale vizite la Moscova, ca urmare a politicii sale tot mai independente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » 2 iunie 1952: Începe guvernarea micului Stalin de la Bucureşti. Crime fără milă