Video 35 de tone de petrol s-au scurs în Dunăre, de pe o navă sub pavilion bulgăresc din Serbia. Apele Române: Nu există risc de poluare a apei, la intrarea în ţară
Administraţia Naţională ”Apele Române” (ANAR) anunţă că 35 de tone de petrol s-au scurs în Dunăre, de la o navă sub pavlion bulgăresc, pe cursul principal al Dunării, lângă Cělarevo (Serbia), timpii estimaţi pentru propagarea poluării fiind de 24-30 ore până la intrarea în ţară. Ulterior, autorităţile au anunţat că nu există risc de poluare a Dunării, la intrarea în ţară, după deversarea de petrol din Serbia.
35 de tone de petrol s-au scurs în Dunăre. Informația a fost primită de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională „Apele Române” – Departamentul Situații de Urgență, prin intermediul secretarului pentru ape de frontieră în cadrul Acordului bilateral România-Serbia, în după-amiaza zilei de 20 iunie a.c..
UPDATE Apele Române: Nu există risc de poluare a Dunării, la intrarea în ţară
Nu există risc de poluare pe Dunăre, la intrarea în ţară, ca urmare a poluării cu petrol înregistrată în zona unei localităţi din Serbia, informează Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR).
"Conform ultimelor informaţii primite de România de la partea sârbă, nu există risc de poluare a Dunării la intrarea în ţară", precizează reprezentanţii ANAR, potrivit Agerpes.
- Dezastru ecologic pe râul Argeș, în zona podului Clătești. Mii de pești morți plutesc deasupra apei și sunt...
- După avertismentul de holeră, experţii au descoperit un alt pericol în mare. Infectarea se produce doar dacă...
- Fenomen neobișnuit pe râul Siret. Garda de Mediu: "Aşteptăm rezultatul analizei şi vom şti ce anume s-a...
35 de tone de petrol s-au scurs în Dunăre
"Autorităţile din România au fost anunţate încă de ieri de către cele din Serbia, imediat după producerea poluării. S-a luat decizia monitorizării cursului Dunării în permanenţă, cel puţin vizual pentru moment. În acelaşi timp, există echipe care sunt gata să intervină cu un material absorbant special pe care să-l împrăştie la suprafaţa apei cu ajutorul unor bărci, în cazul în care pata de petrol ar ajunge şi în România. Autorităţile estimează un timp de aproximativ 30 de ore de la momentul producerii poluării. În Serbia, a fost montat un baraj plutitor în aval de locul producerii poluării", transmite Adrian Obreja, reporter Observator.
Timpii estimați de specialiști pentru propagarea poluării sunt de cca 24-30 ore până la intrarea în țară. Ținând cont de cantitatea de poluant declarată, lungimea undei de poluare va fi pe o distanță de cca 70-100 km în condițiile de non-intervenție, în aval de zona producerii evenimentului.
„În acest moment, partea sârbă acționează prin echipele competente Vode Vojvodine (inspecția apelor provinciale, laboratorul acreditat etc.) împreună cu armata sârbă în vederea protejării Belgradului de posibile efectele ale poluării accidentale produse. Astfel, a fost identificată o locație adecvată unde s-a montat un baraj plutitor de protecție, în acest moment, pata de petrol fiind izolată. Din dispoziția conducerii ANAR, respectiv a directorului general, ing. Sorin LUCACI, echipele Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat au început încă de aseară monitorizarea (vizuală) a apelor Dunării, în secțiunea Baziaș. Întrucât lățimea Dunării în zona unde se estimează că va intra unda de poluare nu permite amplasarea unui baraj plutitor absorbant, formația de intervenție de la Apele Române (ABA) Banat- Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Caraș-Severin este pregătită să acționeze cu material tip spill sorb care va fi răspândit din bărci cu motor. Intervenția de depoluare, ca și prelevarea probelor de apă vor fi realizate de către echipele noastre doar în eventualitatea în care unda de poluare va ajunge în România, respectiv se vor observa irizații petroliere”, informează Administrația Națională „Apele Române”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰