Antena Meniu Search
x

A apărut un nou tip de înşelăciune: Certificate verzi false scoase la vânzare

A apărut un nou tip de înşelăciune, de data aceasta cu certificate verzi false. Potrivit poliţiştilor de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice, acestea sunt scoase la vânzare pe diferite platforme.

De Monica Palade la 06.10.2021, 14:22
A apărut un nou timp de înşelăciune: Certificate verzi false scoase la vânzare - Profimedia

Conform oamenilor legii, persoane necunoscute creează pe aplicațiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conțin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. și postează anunțuri de vânzare de certificate COVID-19.

Amatorii de astfel de documente falsificate intră în discuții cu ofertantul prin conversații scrise, private și își transmit datele de identificare pentru completarea așa-zisului certificat. Acestora le este solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică.

Bani vs certificate verzi false

„Plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicația PayPal, fiind oferite instrucțiuni precise de plată și codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului. Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum și ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunță la tranzacție”, au transmis polițiștii.

Conform acestora, după efectuarea plății, vânzătorul nu mai transmite nimic și blochează conversațiile cu solicitantul. Polițiștii spun că acest tip de înșelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicațiile securizate de comunicare și de plată, precum și de reticența persoanelor înșelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală, potrivit Mediafax.

Anchetatorii fac cercetări pentru identificarea persoanelor implicate și stabilirii întregii activități infracționale.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » A apărut un nou tip de înşelăciune: Certificate verzi false scoase la vânzare

Breaking News

Austria spune "nein" României în Schengen. Datele Vienei privind imigrația ilegală via România,...

Austria spune "nein" României în Schengen. Datele Vienei privind imigrația ilegală via România, contrazise de FRONTEX