Antena Meniu Search
x

A murit soldatul care a adus "Steagul de la Iwo Jima"

Alan Wood a gasit uriasul stindard intr-un depozit din Pearl Harbour si l-a purtat cu el vreme de patru ani. Imaginea lui Joe Rosenthal a devenit una dintre cele mai cunoscute din lume

Pe 23 februarie 1945, sase americani reuseau sa infiga un steag urias pe muntele Suribachi, din Insula Iwo Jima, la capatul a peste 30 de zile de lupte inclestate contra japonezilor. Imaginea era imortalizata de fotograful agentiei Associated Press, Joe Rosenthal, si, logic, facea imediat inconjurul lumii. Ca si "sora" sa - fotografia cu soldati rusi infigand steagul pe "Reichstag", cadrul lui Rosenthal a insemnat apropierea sfarsitului celui de-al doilea Razboi Mondial.

Desi s-au tesut multe povesti in jurul acestei fotografii, iar adevarul nu se cunoaste cu exactitate, gestul celor sase soldati a devenit celebru. In jurul orei locale 10.20, un prim steag, de dimensiuni mai mici, a fost infipt pe o culme a muntelui Suribachi. Peste numai cateva momente a fost capturat, asa ca ofiterii armatei SUA au cerut sa fie gasit altul. Soldatul Alan Wood, care avea 22 de ani, gasise un stindard de dimensiuni impresionante intr-un depozit din Pearl Harbour, dupa atacurile japoneze din 4 decembrie 1941. Il carase dupa el vreme de patru ani, il luase pe portavion, unde-l asamblase. S-a oferit sa-l aduca, iar cei sase puscari l-au instalat pe muntele Suribachi. Dintre acestia, trei aveau sa piara pana la finele razboiului, chiar pe Iwo Jima.

Alan Wood, "omul cu steagul", a decedat pe 18 aprilie, anul acesta, la 90 de ani, din cauze naturale. Era considerat ultimul supravietuitor din acea faimoasa poza (castigatoare a Premiului Pulitzer) desi el nu aparuse, niciodata, in cadru!

Batalia de la Iwo Jima, faimoasa in cel de-al Doilea Razboi Mondial, s-a purtat intre 19 februarie si 26 martie 1945, intre armata SUA si trupele imperialiste japoneze. Americanii au pierdut 6.800 de oameni, iar 19.000 au fost raniti, in timp ce din cei 22.000 de oameni ai generalului Tadamichi Kuribayashi doar 218 au supravietuit, toti fiind luati prizonieri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » A murit soldatul care a adus "Steagul de la Iwo Jima"