Antena Meniu Search
x

A pierdut aproape 9.000 de lei crezând că ajută un copilaş bolnav. Cum a fost înşelată o femeie de o tânără care se dădea drept medic

Escrocherie de amploare descoperită la Iaşi. O tânără care se prezenta ca medic şi apărea des la televizor a organizat mai multe campanii umanitare, dar banii nu ar fi ajuns la destinatari. Înşelăciunea a fost descoperită atunci când femeia a încercat să strângă bani pentru un bărbat mort de 1 an. După ce cazul a devenit public, mai mulţi donatori şi-au dat seama că au fost înşelaţi. Acum poliţia investighează cazul. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 28.03.2024, 14:06

Vezi și

Ana Postolachi are 32 de ani şi este din Republica Moldova. De câţiva ani, tânăra apare peste tot la televizor şi se prezintă ca fiind medic şi activistă. Face numeroase campanii în care susţine că strânge bani pentru cazuri sociale. Dar escrocheria tinerei începe încă din CV. 

"Pe reţelele de socializare, tânăra susţine că este absolventa Facultăţii de Medicină de aici de la Universitatea din Iaşi şi că din 2017 este medic rezident în chirurgie. În realitate, surse spun că în acel an a fost exmatriculată de la această Universitate şi că ar fi urmat doar pentru doi ani cursuruile de medicină generală. Nu se ştie însă dacă apoi s-a mai înscris la o altă facultate", potrivit reporterului Observator, Clara Mihociu.

Cu acest CV fals, Ana s-a prezentat potenţialilor donatori şi a reuşit să strângă sume mari de bani pentru diferite persoane bolnave. "A venit acest caz prin ea al băieţelului, bolnav de leucemie care era în Turcia şi avea nevoie să achite tratamentul. Cazul era real, l-am găsit pe alte platforme. Am verificat că există acest caz", a declarat Iolanda, una dintre persoanele păgubite. 

A pierdut 8.700 de lei crezând că ajută un copilaş bolnav

Pe acelaşi subiect

8.700 de lei a transferat Iolanda în contul furnizat de falsul medic. După ce a izbucnit scandalul, donatoarea şi-a dat seama că banii nu au mai ajuns la destinaţie. "Am sunat-o pe mama copilului".

Anchetatorii spun că ar fi şi alţi filantropi păgubiţi. Un prieten de-al Anei însă, avocat de meserie, ar fi încercat să îi avertizeze pe câţiva. "Eram într-un grup de mai mulţi amici şi ea tot timpul îmi cerea sfaturi juridice gratis. În calitate de avocat eu mi-am dat seama că este ceva suspect. Oamenii ăia chiar aveau probleme dar ea practic nu ajuta cu niciun ban", a declarat Codrin Stupariu, avocat. 

Reporter: Strângea bani şi...

Codrin Stupariu: Îi folosea în scop propriu.

Cum a ieşit la iveală înşelăciunea

Înşelăciune a ieşit la iveală după ce mai multe ONG-uri au tras un semnal de alarmă cu privire la asociaţia caritabilă a presupusei doctoriţe, care a strâns bani şi pentru un bătrân ce murise de câteva luni. "A fost o persoană cu probleme, dar e decedată de foarte mult şi este un caz cât se poate de grav de a strânge fonduri pentru o persoană decedată. Bine că s-a aflat că altfel probabil această escrocherie mergea mai departe", potrivit primarului comunei Grozeşti, Nicolae Croitoru.  

Pe numele falsului medic a fost depusă o plângere şi poliţia anchetează cazul. "Se află în lucru un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, urmând a se stabili întreaga situaţie de fapt şi a fi dispuse măsuri legale", transmite Adina Ciobanu, IPJ Iaşi.

Redacţia Observator a încercat să o contacteze pe Ana Postolachi pentru o reacţie, dar aceasta nu răspuns la telefon.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » A pierdut aproape 9.000 de lei crezând că ajută un copilaş bolnav. Cum a fost înşelată o femeie de o tânără care se dădea drept medic