Antena Meniu Search
x

Video Aberație legislativă. O substanță asemănătoare celor din canabis poate fi cumpărată legal. Autoritățile trag un semnal de alarmă

Cumperi legal şi ajungi cu dosar penal. Un derivat al canabisului, întâlnit în vapere, bomboane şi prăjituri care se vând pe internet şi în magazine de profil, reacţionează la drug test la fel ca substanţa activă din canabis. Agenţia Naţională Antidrog a emis o alertă pentru şoferi, numai că este prea puţin vizibilă, pe pagina de facebook a Agenţiei. Toxicologii se miră că substanţa nu este interzisă. Ar trebui, spun ei, pentru că modifică reacţiile şi reflexele celor care o consumă. 

de Redactia Observator

la 01.03.2023, 21:00

Vezi și

Bogdan Gheorghe, medic ANA: "Acest test a ieşit pozitiv în dreptul substanţei THC se vede linia de control. Conform testării realizată cu acest test, un test rapid de urină unei persoane care a vapat un produs care conţine hexahidocanabiniol."

După numai câteva câteva minute de vapat, analizele făcute în laboratoarele Agenţiei Naţionale Antidrog arată clar că Hexa-hidro-cannabinol reacţionează la fel ca şi canabisul.

Bogdan Gheorghe, medic ANA: "Dacă sunt efecte similare consumului de THC, capacităţile persoanei de a conduce un autovehicl sunt limitate, atenţia este influenţată, simţurile auditive, vizuale la fel iar timpul de reacţie al unui conducăto auto este cu siguranţă diminuat ca urmare a consumului unei astfel de substanţe." 

Adică o substanţă halucinogenă se vinde legal. Internetul este plin de anunţuri care vând jeleuri, ciocolată, prăjituri şi aparate de vapat ce conţin Hexahidrocannabinol, HHC prescurtat. 

Pe acelaşi subiect

Ramona Dabija, şef ANA: "La nivel european această substanţă este pusă sub monitorizare începând cu octombrie 2022, ea este legală în România. Însă există riscul ca în cazul în care ai consumat şi eşti consucător auto, dacă eşti oprit în trafic şi testat să ieşi pozitiv la substanţe psihoactive interzise."  

Substanța creează probleme cu legea

S-a întâmplat deja la Iaşi, iar şoferul încearcă acum să demonstreze în instanţă că nu a făcut nimic ilegal. 

Claudiu Costea, Brigada Rutieră: "Dacă aparatul afişează pozitiv la cel puţin o substanţă, poliţistul rutier însoţeşte persoana testată la sediul unei instituţii medico-legale şi în cauză se deschide un dosar de cercetare penală inrem cu privire la faptă pentu săvârşirea infracţiunii de conducere a unui atuto pe drumurile publice sub influenţa substanţelor psihoactive i se reţine permisul de conducere." 

Rezultatul trebuie confirmat de un test de sânge făcut la institutul de medicină legală, dar rezultatul poate să vină şi după câteva luni, timp în care şoferul nu are voie să mai conducă. În plus, încă nu este sigur că reactivii folosiţi de IML pot să identifice dacă este vorba despre HHC. Problema s-ar putea rezolva dacă autorităţile ar cere să fie interzisă această substanţă. Lista se actualizează periodic de Guvern, la propunerea Ministerului de Interne. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Evenimente » Aberație legislativă. O substanță asemănătoare celor din canabis poate fi cumpărată legal. Autoritățile trag un semnal de alarmă