Antena Meniu Search
x
LIVE

Adrian Streinu-Cercel, despre sfârșitul pandemiei de coronavirus: "Un studiu spune că pe 20 august. O eroare!"

Medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat că un studiu al specialiștilor de la Universitatea din Singapore ar da 20 august, ziua în care s-ar sfârși pandemia de coronavirus.

De Veronica Micu la 01.05.2020, 11:40
Adrian Streinu-Cercel
Adrian Streinu-Cercel, despre sfârșitul pandemiei de coronavirus: Un studiu spune că pe 20 august. O eroare - Inquam Photos / Octav Ganea
  • Streinu Cercel le transmite românilor să lase deoparte distracția.
  • Medicul spune că un vârf doi al epidemiei va exista.

"Este (n.r. - studiul) de la Universitatea din Singapore. Când se va termina COVID-19 pe date? Dau o evaluare, iar pentru România, m-am uitat și eu, spun data de 20 august", a declarat Streinu-Cercel.

Managerul Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș spune, însă, că este o eroare.

"Statistica poate să facă absolut ce dorește ea. Problema este ce date folosește pentru a genera. Organizația Mondială a Sănătății nu-și permite să dea astfel de date. 

Ar fi o eroare majoră să dea astfel de date. De ce? Vine un document și spune 20 august... problema e ce să o facă lumea când o să audă astfel de lucruri? O să se bucure și o să-și cumpere bilete. Și pe urmă o să vedem că aceste lucruri nu se pot pune în practică", a explicat Streinu-Cercel la Digi 24.

Vrem să relansăm economia, lăsăm distracția deoparte

Managerul Institutului Național "Matei Balș" spune că, dacă în România se dorește relansarea economiei, atunci oamenii trebuie să lase deoparte distracția, pentru a nu risca să avem un val 2 foarte curând.

Adrian Streinu Cercel a fost întrebat, joi seara, în cadrul unei emisiuni TV, cum va arăta România la ieșirea din starea de urgență și trebuie să facă populația.

"Vrem să relansăm economia, lăsăm distracția deoparte. Asta înseamnă că ne ducem la serviciu, ne întoarcem de la serviciu și stăm în casă cum am stat și până acum. Asta e o variantă. Vrem să dăm mai multe libertăți? Orice libertate ai dat-o, ai dus un risc în plus de transmitere a virusului în populație. Ca atare cei care vor decide vor trebui să fie foarte atenți la aceste elemente. Dacă noi avem o rată de mortalitate mică (...) nu trebuie să o ducem mai departe", a spus medicul.

Adrian Streinu Cercel a afirmat că oricum ar fi, un vârf doi al epidemiei va exista, dar depinde de cetățeni pentru ca acesta să vină cât mai târziu.

"Dacă vrem să amânăm un vârf 2, pentru că el va veni oricum (...) trebuie să fim suficient de inteligenți și ei aplecați asupra problemei să menținem măsurile de distanțare socială: ne ducem și ne spălăm pe mâini, ne spălăm pe față când ajungem acasă, facem toate aceste lucruri ca lumea, purtăm masca acoperind și nasul și gura. Când mă uit la televizor mă apucă groaza pentru că văd cum poartă măștile pe sub nas și așa nu folosesc la nimic, doar de design, sau ca să își facă poză pe Facebook. Dar din punct de vedere epidemiologic nu au nicio valoare. Mai mult decât atât, masca are o bandă metalică, ea trebuie pusă deasupra nasului și apăsată așa încât să ia controlul feței. Nu facem așa, masca își pierde valoarea de a proteja persoana respectivă și persoana respectivă poate să ia virus", a mai spus Cercel.

Citește și:

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Adrian Streinu-Cercel, despre sfârșitul pandemiei de coronavirus: "Un studiu spune că pe 20 august. O eroare!"