Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Afacere murdară cu certificate de moștenitor. Cum procedau cei doi notari din București: ambele femei au fost trimise în judecată

Două femei notar din București, aflate deja în arest, au fost trimise în judecată pentru eliberarea a zeci de certificate de moștenitor pentru bani. Alături de ele au fost trimise în judecată alte nouă persoane.

de Redactia Observator

la 06.06.2023 , 15:28

Afacere murdară cu certificate de moștenitor: inventa "nepoți" care primeau apartamente în zone de lux Afacere murdară cu certificate de moștenitor: inventa "nepoți" care primeau apartamente în zone de lux

DNA informează că i-a trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Lidia Simona Seceleanu, notar public, acuzată de luare de mită, fals intelectual, comis în formă simplă și continuată (6 fapte), instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la uz de fals și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, comis în formă simplă și continuată (4 fapte), pe Eugenia Cuțaru, notar public, acuzată de instigare la fals intelectual în formă continuată și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și 4 persoane fizice, acuzate de fals, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, înșelăciune și uz de fals, săvârșite în forma autoratului, a instigării și a complicității.

Inventa "nepoți" care moșteneau apartamente în zone de lux

De asemenea, în stare de libertate au fost trimise în judecată 5 persoane fizice, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de: abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, înșelăciune, tăinuire, fals și uz de fals, săvârșite în forma autoratului, a instigării și a complicității, relatează Mediafax.

Articolul continuă după reclamă

În rechizitoriu, procurorii arată că „prezenta cauză vizează eliberarea nelegală, de către unele cabinete notariale, în perioada 2019-2022, contra unor sume de bani, a unor certificate de moștenitor, precum și a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate pe raza municipiului București, imobile nerevendicate ori care au aparținut unor persoane fără moștenitori. După obținerea documentelor respective, imobilele erau vândute la prețul pieței”.

Pe acelaşi subiect

Concret, Lidia Simona Seceleanu, la instigarea și cu complicitatea unor alte persoane (notarul public Cuțaru Eugenia și celelalte persoane trimise în judecată în prezenta cauză – una dintre ele fiind angajată la cabinetul notarului public Lidia-Simona Seceleanu ) ar fi eliberat în mod nelegal peste 20 certificate de moștenitor care atestau în fals faptul că beneficiarii acestora erau singurii moștenitori ai unor imobile, transmite DNA.

În același context, aceasta ar mai fi emis și alte documente (contracte de cesiune, contracte de vânzare-cumpărare) prin care, în mod nelegal, li s-ar fi permis unor persoane (printre care și o parte din cele cercetate în prezenta cauză) să achiziționeze în baza unor procuri ale căror efecte ar fi încetat de drept ca urmare a decesului titularilor, emise cu mai mult de 15 ani în urmă, terenuri situate în județul Ilfov, a căror valoare depășește 2 milioane de lei, să înstrăineze părți sociale pe care le dețineau în cadrul diverselor societăți comerciale, evaluate la peste un milion de euro, etc.

Anterior trimiterii în judecată a suspecților, pe 26 mai a.c., a fost încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, persoană fizică (de asemenea arestat preventiv în cauză), acesta acceptând încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 5 ani și 6 luni închisoare în regim de detenție, sens în care a fost deja sesizat Tribunalul București.

În dosar au fost dispuse măsuri asigurătorii pentru indisponibilizarea imobilelor ce nu au fost valorificate de inculpați până la data emiterii mandatelor de arestare preventivă, precum și pentru recuperarea prejudiciului produs prin înstrăinarea celorlalte imobile (aproximativ 583.912 euro, 1.128.994 lei și 33.901 USD). Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Evenimente » Afacere murdară cu certificate de moștenitor. Cum procedau cei doi notari din București: ambele femei au fost trimise în judecată