Antena Meniu Search
x

Operă de artă în valoare de 50 de milioane de dolari, cumpărată la un preţ de nimic. Lucrarea urma să ajungă la gunoi

O lucrare cumpărată dintr-un târg cu doar 30 de dolari valorează, de fapt, 50 de milioane de dolari. Descoperirea a fost făcută după ce un vârstnic a uitat acasă cadoul pentru petrecerea de pensionare a unui prieten.

de Redactia Observator

la 16.12.2021, 16:59

Norocul a dat peste un american când se aştepta mai puţin. Clifford Schorer se grăbea să ajungă la petrecerea de pensionare a unui prieten când a realizat că a uitat cadoul acasă. Şi cum era vorba despre directorul Centrului Yale pentru Artă Britanică, alegerea darului nu putea fi decât din domeniul care l-a pasionat toată viaţa. Clifford s-a îndreptat spre un dealer de artă, de unde a aflat despre un om care a cumpărat cu doar 30 de dolari o operă ce s-a dovedit a fi în valoare de 50 de milioane de dorari. În mâinile sale ajunsese o lucrare semnată Albrecht Dürer - un pictor german din secolele XIV-XV.

Cum a fost descoperită oprera valoroasă

Clifford Schorer a făcut valoroasa descoperire în 2019. "Uitasem cadoul. Era ora 17:05 şi nu mai are aproape nimic deschis", a povestit el, potrivit The Sun. După o căutare rapidă pe Google, a cumpărat un volum de poezie de William Blake, de la dealerul de artă Brainerd Phillipson.

Acesta i-a spus că are un prieten care se află în posesia unui desen de Albrecht Dürer. Iar Schorer i-a răspuns: "Nu, nu e posibil. Are o gravură. Nu există niciun desen făcut de Dürer care să nu fie deja cunoscut sau într-o colecţie privată." Doar câteva din desenele artistului german au fost scoase la licitaţie începând cu 1978, când o pictură a fost vândută pentru fabuloasa sumă de 1,3 milioane de dolari. Totuşi, Brainerd i-a dat lui Schorer numărul de telefon al individului respectiv, iar câteva zile mai târziu a primit o fotografie cu desenul ce înfăţişa o scenă clasică, în care erau reprezentaţi Madona şi Pruncul. Era însă atât de pixelată încât detaliile nu puteau fi observate. 

Pe acelaşi subiect

Lucrarea cumpărată cu 30 de dolari valorează 50 de milioane de dolari

Clifford Schorer i-a făcut o vizită proprietarului desenului. "Stăteam la masă, priveam imaginea şi am rămas fără cuvinte", îşi aminteşte el. Bărbatul cumpărase desenul cu doar 30 de dolari, de la o tarabă din Concord, Massachusetts. Nu avea nicio idee care e valoarea reală a desenului, ce era pe cale să fie vândut cuiva care voia să folosească doar rama. După verificări amănunţite, de specialitate, s-a dovedit apartenenţa imaginii, iar descoperirea i-a schimbat viaţa.

Acum, opera este expusă la Galeriile Agnews din Londra, iar luna viitoare va ajunge peste Ocean, în Manhattan. Schorer are de gând să vândă lucrarea în viitor, deşi nu s-a hotărât încă asupra unui moment exact. "Lumea artistică se mişcă încet", spune el. "Dacă ai impresia că vei vinde într-un anumit an, s-ar putea să ai ghinion".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Inedit » Operă de artă în valoare de 50 de milioane de dolari, cumpărată la un preţ de nimic. Lucrarea urma să ajungă la gunoi