Video Afecţiunea extrem de contagioasă care a crescut alarmant în România. Doi bebeluşi au pierdut lupta cu boala
Numărul cazurilor de tuse convulsivă a crescut de 7 ori în România. 122 de pacienţi au ajuns la spital de la începutul anului, iar numărul e în continuă creştere. Din păcate doi sugari de câteva săptămâni au pierdut lupta cu boala. Focarele au apărut din cauza refuzului tot mai des al vaccinului care se află în schema naţională. Concediul medical 7 zile.
Acest tată a venit la camera de gardă după ce tusea celor doi copii ai săi, de doar 1 an, n-a trecut cu niciun fel de tratament acasă.
Tată: Am gemeni și ambii sunt afectați să vedem. Le curge nasul, tușesc, de două săptămâni nicio amelioarare. Încă nu îi ducem la grădiniță, noi cred că le-am adus, că am fost și eu răgușit și acum la ei.
Primele victime, doi copii
Tusea convulsivă sau tusea de 100 de zile este o boală cauzată de bacteria pertussis, care afectează plămânii şi căile respiratorii. Bacteria e localizată în nasul, gura şi gâtul celui infectat.
Cristina Tănasă, reporter Observator: Numai la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului "Alessandrescu-Rusescu din Capitală au ajuns 8 copii cu tuse convulsiva în ultima lună. 5 sunt în continuare internaţi, iar unul din ei este în stare gravă, în secţia de ATI.
Mihai Craiu, medic primar boli infecţioase: Poate să pună viaţa în pericol. De altfel, cel mai grav dintre pacienţii noştri, în momentul acesta, este intubat şi ventilat mecanic, adică respiră un aparat pentru el, nu poate să traiască singur, fără ajutorul aparatelor.
Judeţele cu cel mai mare număr de îmbolnăviri
Doi copii au pierdut lupta cu boala în acest an. Un sugar de o lună din Iaşi, nevaccinat, şi un bebeluş de 4 luni din Bucureşti, care era vaccinat, dar imunitatea nu a fost suficient de puternică. Judeţele fruntaşe la numărul de cazuri sunt Timiş, Cluj şi Suceava.
Ovidiu Roșca, şef Secţie, spitalul Victor Babeş, Timişoara: Dacă sunt multe cazuri în Timiş, vor fi şi la nivel naţional. Poate să facă şi accese convulsive, tuse convulsivă sau măgărească îi mai spune, seamănă cu răgetul măgarului atunci când copilul are acces de tuse.
Boala este una înalt contagioasă
În cel mult 7 zile vor apărea simptome la membrii familiei, iar de acolo până la un focar la grădiniţă sau la locul de muncă nu trec mai mult de două săptămâni. Numărul cazurilor a explodat la nivelul european, după ce refuzul vaccinării a crescut după pandemie. 60 de mii de cazuri au fost înregistrate la nivel european de la începutul lui 2023 până în prezent şi 11 decese.
Gabriela Vlad, medic specialist pediatrie: Nas înfundat, secreții nazale și o tuse ușoară, care ulterior pe parcursul zilelor și săptămânilor, dezvoltă trăsături particulare și anume accesele de tuse. Accesele de tuse sunt lungi, sunt violente cu finalul tusei în care pot să apară vărsăturile.
Hexacima, vaccinul împotriva pertussisului, e în grila de vaccinare gratuită şi se face de la vârsta de 6 săptămâni. Are mai multe doze de rapel.
În România părinţii au ezitări
Mamă: Așa ar trebui să ne vaccinăm pentru orice, nu sunt neapărat împotrivă, dar nu cred că este cazul acum.
Tusea convulsivă este una dintre bolile pentru care medicul de familie poate acorda concediu medical de 7 zile. Pentru alte boli, oamenii trebuie să revină la cabinet după 4 zile.
Cosmina Berbecel, medic de familie: Noi trebuie să explicăm: ştiu că sunteţi copt, lat, dar nu vă mai pot da medical pentru că nu mai am voie să dau pe urgenţe.
România se confruntă de 6 luni şi cu o epidemie de rujeolă, tot din cauza ratei tot mai scăzute de vaccinare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰