Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Alertă pe Dunăre: Stare de urgenţă în Varşovia, pericol în Bratislava şi Viena. În România, debitul fluviului se va dubla în zilele următoare

Ciclonul Boris aduce noi pericole! Debitul Dunării se va dubla la noi în ţară zilele următoare! La Bratislava, în Slovacia, nivelul fluviului a depăşit, deja, nouă metri şi se anunţă la fel de periculos şi la Budapesta. În ultimele zile, inundaţiile au omorât cel puţin 11 oameni în Polonia, Austria şi Cehia. Autorităţile de la Varşovia au anunţat stare de urgenţă pentru 30 de zile în zonele afectate. 

de Bianca Iacob

la 17.09.2024 , 09:18

La Viena, Dunărea are aproape şapte metri şi jumătate adâncime. A ieşit din matcă şi a inundat terase de pe mal, piste pentru biciclişti şi alergători. Mai multe magistrale de metrou au fost închise, după ce liniile de suprafaţă au fost acoperite de apă. 

"Colegii mei nu îşi amintesc să fi fost vreodată un asemenea efect al inundaţiilor în Viena", a declarat Andrea Zefferer, purtătoare de cuvânt metrou. 

Alţi o mie de oameni au evacuaţi ieri, iar acum un mare pericol este apa potabilă care poate fi contaminată. 

Vezi și

Dunărea, la cote uriaşe în toate ţările

Pe acelaşi subiect

La Bratislava, nivelul Dunării a depăşit nouă metri.  Cu găleţi de plastic în mâini, slovacii au încercat să îşi salveze gospodăriile inundate. Cartiere întregi şi castelul Stupava au fost acoperite de Dunărea revărsată, care dă emoţii şi în Ungaria. Hidrologii estimează că va ajunge la Budapesta cu un nivel de peste opt metri şi jumătate. 

Preventiv, cheiurile din Buda şi Pesta au fost închise. În teritoriu, 1.000 de militari au ordin să ridice diguri din saci cu nisip. Mai mulţi primari se tem că oamenii din localităţile lor ar putea rămâne izolaţi zile în şir. 

La noi, hidrologii calculează că debitul Dunării se va dubla într-o săptămână. Experţii au, însă, soluţii pentru a controla o eventuală viitură.

În urma precipitaţiilor abundente, atunci când se atinge cota de pericol, apa strânsă în barajele de acumulare poate fi deversată controlat. O variantă este eliberarea apei treptat şi în cantităţi mici. În acest fel, localnicii din zonă au timp să ia măsuri împotriva inundaţiilor. De exemplu, să contruiască diguri, mai ales în apropierea caselor. Altă variantă este inundarea unor zone tampon, să le numim aşa, câmpii sau terenuri, aflate la distanţă sigură de locuinţe. 

Valul de viitură va fi controlat din barajul de la Porţile de Fier. "Se procedează la o deversare a lacului de la Porţile de Fier 1 şi implicit la Porţile de Fier 2 pentru a prelua şocul de viitură. Problema apare, însă, după Porţile de Fier 2 unde debitul Dunării nu mai poate fi controlat", a declarat Cristinel Popescu, inginer Porţile de Fier. 

"Prognoza este ca in 22 septembrie vor fi 7 mii mcs nu pun riscuri la inundaţii, putem sa tranzitam debite de 14k mcs dar nu se pune pb sa tranzitam aceste debite", a declarat Ana Maria Agiu, ANAR. 

Creşterea nivelului Dunării este provocată de ciclonul Boris, care a făcut dezastru în Europa Centrală şi de Est. 

În Polonia, sirenele de avertizare au sunat aproape continuu. Situaţia cea mai gravă este însă în Nysa unde primarul i-a rugat pe toţi cei 44 de mii de locuitori să-şi părăsească gospodăriile. 

Iar în Cehia, peste 13.000 de oameni au fost evacuaţi de urgenţă. Două oraşe cu 10.000 de locuitori au fost acoperite cu apă şi nămol. Viiturile au distrus drumuri şi au târât multe maşini sute de metri.

Guvernul a decis să mobilizeze până la două mii de soldaţi pentru a ajuta la operaţiuni, după ce pericolul dispare. 

Ciclonul a făcut prăpăd şi în Republica Moldova. Străzile din Chişinău s-au umplut de apă, iar maşinile au înainat greu printre şuvoaie. Puterea extremă a vijeliei s-a văzut din Spaţiu. Imagini din satelit arată că norii au acoperit întreaga regiune afectată de ciclon. Meteorologii anunţă ca ploile abundente vor continua până la mijlocul acestei săptămâni.

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Evenimente » Alertă pe Dunăre: Stare de urgenţă în Varşovia, pericol în Bratislava şi Viena. În România, debitul fluviului se va dubla în zilele următoare