Antena Meniu Search
x

"Am întâlnit un cuplu care nu ştie unde să stea, ajută-ne". Platforma online care ajută refugiaţii din Ucraina a fost creată în doar două zile

Solidaritatea online, mână întinsă offline. Reţelele sociale s-au transformat, în ultima săptămână, în adevărate centre de ajutorare a refugiaţilor. Sute de mii de utilizatori s-au organizat şi şi-au deschis casele şi inimile pentru refugiaţi. În doar două zile, a fost creată şi o platformă oficială de informare, în limba ucraineană.

de Redactia Observator

la 02.03.2022, 20:14

Vezi și

Pentru Yana, Lena şi copiii lor, acasă este şi va rămâne Kievul, de unde au fugit joia trecută, speriaţi de bombardamente. Şi-au făcut bagajele şi au plecat spre graniţă. Fără niciun plan. Cunoşteau doar pe cineva dincolo de graniţă. "Prietenii noştri ne-au găsit casa asta. S-a petrecut totul foarte rapid", a declarat Yana. Trei zile a făcut până la Bucureşti. Nu a venit singură, ci împreună cu două prietene. Acum, în casa Mădălinei, trei femei şi şase copii au regăsit sentimentul de siguranţă.

"Vom sta aici şi, apoi, vrem să ne întoarcem în Ucraina şi la Kiev. Nu vrem să locuim în România sau în altă casă. Vrem să ne întoarcem acasă. Şi vrem ca războiul să se termine!", a declarat şi Lena. Cei mici se joacă şi îşi fac lecţiile, în timp ce mamele gătesc supă ca acasă. "Vrem să le facem zilele să arate normal, ca în Ucraina, dar este foarte greu pentru că, în fiecare noapte se trezesc şi mă întreabă dacă sunt explozii sau dacă se trage pentru că a auzit multe avioane şi mult zgomot. În fiecare zi, întreabă despre taţii lor şi despre bunicii lor", a declarat Yana.

Mobilizarea uriaşă din mediul online le-a găsit un adăpost. De când au izbucnit atacurile în Ucraina, Mădălina a început să distribuie pe Instagram orice informaţie de ajutor şi a creat, alături de alţi creatori de conţinut, o reţea umanitară. "Aseară, la ora 12, m-a sunat o doamnă, din nimic, m-a sunat şi zice: "Am întâlnit, în tren, un cuplu care vine în Bucureşti, nu ştie unde să stea, ajută-ne!" Şi am găsit cazare în 15 minute, prin telefoane, efectiv", a declarat Mădălina Preda - antreprenor.

Platforma dopomoha.ro a fost deja accesată de sute de mii de oameni

Solidaritatea a devenit virală. "Sunt oameni care ne scriu pe toate părţile, care ne dau bani. Dacă nu ne dau bani, ne spun: am maşină, mă pricep la dermatologie, vorbesc ucraineană, ştiu pe cineva cu viza", a declarat Eli Neicuţ - creator de conţinut. Casa părinţilor Mădălinei a fost transformată în adăpost pentru refugiaţi şi centru de sortare a ajutoarelor. În timp record, a apărut şi o platformă oficială dedicată cetăţenilor ucraineni care fug din calea războiului. Peste 600 de voluntari lucrează zi şi noapte ca să pună la dispoziţia oamenilor informaţii sigure şi utile, în limba ucraineană.

"Dacă s-ar face pe timp de pace, cu o companie, ar dura mai mult de opt luni de zile, un an de zile, să fie construite", a declarat Bogdan Ivănel - CEO Code for Romania. Dopomoha înseamnă "ajutor" în limba ucraineană şi aici sunt toate informaţiile de care au nevoie. "Cum pot să intre în România, care sunt procedurile la graniţă, dar şi ce se întâmplă odată ce trec graniţa, care sunt drepturile lor, cum pot să se protejeze, ce trebuie să facă, cum pot accesa servicii medicale, servicii de transport", a declarat Bogdan Ivănel - CEO Code for Romania. Voluntarii lucrează la alte două platforme, care să monitorizeze şi să centralizeze toate resursele şi ofertele de sprijin. Platforma dopomoha.ro a fost deja accesată de sute de mii de oameni, într-un maraton de solidaritate fără precedent.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » "Am întâlnit un cuplu care nu ştie unde să stea, ajută-ne". Platforma online care ajută refugiaţii din Ucraina a fost creată în doar două zile