Antena Meniu Search
x

Ambasada Franței recunoaște că militarii au stat "în condiții rudimentare" la Cincu, dar susține că lucrurile s-au îmbunătățit

"Construcţia noilor instalaţii şi infrastructuri NATO în această bază a impus condiţii de viaţă rudimentare militarilor francezi", precizează Ambasada Franței din România, într-un comunicat, după ce mai mulți militari francezi s-au plâns în presa din țara lor că au parte de condiţii ca pe front la baza militară de la Cincu. Însă diplomații precizeză că lucrările sunt în curs de finalizare, iar condițiile au evoluat pozitiv în ultimele șase luni.

de Redactia Observator

la 08.11.2022, 12:28

militari francezi la baza militară de la Cincu
Ambasada Franței recunoaște că militarii au stat "în condiții rudimentare" la Cincu, dar susține că lucrurile s-au îmbunătățit

În urma articolelor apărute în media, Ambasada Franţei în România şi misiunea AIGLE doresc să facă următoarele precizări:

"Amintim că decizia de dislocare a trupelor franceze a fost luată foarte rapid. Anunţul preşedintelui Emmanuel Macron a fost făcut pe 25 februarie iar pe 28 februarie, la patru zile de la invazia rusă în Ucraina, Franţa a desfășurat batalionul « Spearhead » al Forței de Reacție Rapidă a NATO, în cadrul misiunii AIGLE.

Format din 500 de militari, batalionul a fost inițial dislocat la baza „Mihail Kogălniceanu”, situată la Constanţa, la aproximativ o sută de kilometri de granița cu Ucraina. Totuşi, în scurt timp, baza de la Cincu s-a impus ca soluția care oferea cele mai multe garanții pentru menținerea unei prezențe militare NATO pe termen lung.

Pe 2 mai 2022, detașamentul de geniu a început lucrările de dezvoltare a bazei de la Cincu, astfel încât să poată găzdui între 800 și 1.000 de militari până la finalul anului.

Pe acelaşi subiect

Construcţia noilor instalaţii şi infrastructuri NATO în această bază a impus condiţii de viaţă rudimentare militarilor francezi, însă aceste lucrări sunt în curs de finalizare. Dificultăţile de la începutul misiunii au fost depăşite în prezent, iar condiţiile de viaţă ale soldaţilor francezi de la baza militară Cincu au evoluat pozitiv în aceste şase luni.

Niciun fel de plângere formală privind condiţiile de viaţă din baza Cincu nu a fost formulată de militarii francezi până la această dată.

Franţa a asumat responsabilitățile privind camparea, alimentaţia militarilor și alte servicii la baza din Cincu, conform procedurilor aliate, iar România, în calitate de ţară gazdă, a pus la dispoziție toate elementele solicitate de partea franceză.

De la instalarea misiunii AIGLE în România, presa a fost mereu invitată să facă reportaje în această bază, în cadrul evenimentelor de tip „media day” sau individual, iar comunicarea a fost în permanenţă deschisă", a reacționat Ambasada Franței din România.

Militarii francezi din România s-au plâns în presă că trăiesc mai rău ca în Mali

Soldaţii francezi care conduc misiunea NATO din ţara noastră se plâng că au parte de condiţii ca pe front. Cei 700 de militari cantonaţi în tabăra de la Cincu spun că locuiesc în frig, pe întuneric, au mâncare puţină, iar şobolanii roiesc pe lângă paturile improvizate. De ei ar trebui să se ocupe autorităţile din Hexagon, dar, când acestea vin în vizite oficiale le sunt ascunse lipsurile. Sătui să nu se ia măsuri, mai mulţi soldaţi au arătat unei publicaţii care este de fapt adevărul. 

Mult gunoi, duşuri insalubre, o bucătărie improvizată şi un meniu extrem de sărăcăcios. Cam aşa se desfăşoară viaţa celor peste 700 de soldaţi francezi, belgieni şi olandezi, care ar trebui să intervină dacă războiul din Ucraina escaladează. Sunt condiţii de front, deşi încă nu au plecat la luptă, s-au plâns mulţi dintre ei. Frigul şi foame le-ar fi cei mai aprigi inamici. Mulți se tem că vor îngheţa mai ales că, în lunile de iarnă, temperaturile pot scădea până la -30°C în Cincu.

''Nu mă aflu într-o țară în război, nu sunt nici măcar într-o operațiune, ci într-o misiune de descurajare operațională. Armata noastră se presupune că ar trebui să fie "înfricoșătoare". Armata franceză nu are nimic glorios când o vezi la Cincu, cu picioarele în noroi, cu burta goală, încercând să sperie Rusia cu camioane blocate în rahat și cu tancuri care trec cu greu prin trecătorile Carpaților", a declarat un militar.

Pentru că mâncarea ar fi prea puţină, doar pachetele primite de la familii i-ar salva de la înfometare. Ciorbă și roșii pentru cină, omletă și o bucată de pâine la mic dejun, sunt doar două dintre meniurile care ar trebui să le dea energia necesară antrenamentelor. Pentru că sunt în câmp, şobolanii şi câinii vagabonzi le sunt camarazi în baza amenajată în Poligonul de la Cinci. Iar duşurile folosite în misiuni în Africa au ajuns murdare şi fără să fie dezinfectate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Ambasada Franței recunoaște că militarii au stat "în condiții rudimentare" la Cincu, dar susține că lucrurile s-au îmbunătățit