Antena Meniu Search
x

Ambasadorul rus în România vede o ”problemă de voinţă politică la Bucureşti” în calea unei relații mai bune cu Rusia

Ambasadorul rus, Valery Kuzmin, a afirmat miercuri că, "în principiu", nu există obstacole majore în calea îmbunătăţirii relaţiilor dintre Rusia şi România, admiţând totuşi că există o problemă de voinţă politică la Bucureşti şi notând că schimburile comerciale bilaterale sunt în creştere.

de Redactia Observator

la 09.02.2022, 22:36

Ambasadorul rus în România vede o ”problemă de voinţă politică la Bucureşti” în calea unei relații mai bune cu Rusia - Ambasada Rusiei în România - Посольство России в Румынии/ Facebook

Întrebat, în contextul recentei vizite la Moscova a premierului ungar Viktor Orban, despre perspectivele relaţiilor ruso-române, Valery Kuzmin a afirmat că Rusia este dispusă la îmbunătăţirea relaţiilor cu numeroase ţări.

"Sigur, noi credem că nu este vorba doar de Ungaria, există un număr de ţări care, în pofida problemelor, uneori conflicte, interese aflate în contradicţie, caută soluţii, discută cu Rusia, cooperează cu Rusia. Din acest punct de vedere, ca să spun aşa, în principiu nu există obstacole majore în calea unor bune relaţii bilaterale, cu beneficii reciproce şi, spre exemplu, sunt vizibile interese reciproce în ambele ţări pentru promovarea afacerilor şi a tuturor tipurilor de cooperare în domeniul afacerilor. În cadrul instrumentelor care sunt disponibile, noi încercăm să încurajăm interesele reciproce la nivel bilateral", a afirmat Valery Kuzmin, enumerând totuşi, printre obstacolele în relaţiile diplomatice, "lipsa voinţei politice la Bucureşti".

Valery Kuzmin a mai spus că  schimburile comerciale bilaterale sunt în creştere.

"Sigur că pandemia COVID-19 nu a făcut prea mult bine relaţiilor noastre, relaţiilor comerciale. (...) Chiar şi obţinerea unei vize a devenit problematică în contextul restricţiiilor sanitare. Dar eu sper că actuala situaţie pandemică va fi depăşită. (...) Pot spune că anul trecut schimburile comerciale au crescut cu o treime, o creştere de peste 30% faţă de nivelul anului 2020. Şi, conform estimărilor noastre, schimburile comerciale au atins nivelul de circa 4,5 miliarde de dolari. Statisticile oficiale pentru ultimele 12 luni nu sunt încă disponibile", a precizat Valery Kuzmin, într-o conferinţă de presă organizată miercuri la Bucureşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Ambasadorul rus în România vede o ”problemă de voinţă politică la Bucureşti” în calea unei relații mai bune cu Rusia