Antena Meniu Search
x

Video Andreea, o elevă de 15 ani, ştie deja ce meserie o să aleagă, chiar dacă părinţii nu sunt de acord: "Până la urmă trebuie să faci ce-ţi place ţie cu adevărat"

Viitorul pare unul în care meseria va fi din nou brăţară de aur. Tot mai multe companii din România caută tineri care ştiu o meserie sau sunt pregătiţi să înveţe una. Este motivul pentru care învăţământul în sistem dual este din ce în ce mai căutat. Tineri din tot Bihorul au aflat ce înseamnă piața muncii şi ce joburi sunt la mare căutare la târgul special de meserii ce se ţine în aceste zile în mall-ul din Oradea.

de Georgiana Botez

la 19.05.2022, 08:21

Vezi și

Andreea are 15 ani și este elevă în clasa a 8-a la o școală din Bihor. De mică i-a plăcut să încerce fel de fel de rețete, iar acum visează să ajungă chef bucătar. 

Un vis în ciuda a ceea ce îşi doresc părinţii

Reporter-Andreea: Va fi greu să-ţi convingi părinţii?

- Eu sper să nu. Sper să-i conving şi să fie bine. Dacă faci ceea ce îţi place. Până la urmă trebuie să faci ce-ţi place ţie cu adevărat. 

Pe acelaşi subiect

Din păcate, în România, învăţământul profesional este un eşec din cauza prejudecăţilor. Cel mai adesea, părinții își doresc pentru copiii lor cursuri la zi și facultăți de prestigiu.

Andreea: Chiar dacă ei cred că merit să fiu ceva mai mult, nu doar ospătar. Şi mereu am fost pe concepţia mea. Dacă îmi place să fac asta, eu o să fac asta. 

În ultimii ani, deficitul de meseriaşi a fost uriaş pe piaţa muncii, deşi salariul unui electrician, sudor, sau bucătar poate fi extrem de atractiv. De multe ori, cei care termină o şcoală profesională şi aleg o meserie câştigă şi peste 1.000 de euro pe lună.

Reporter-elevă: - Cum ţi se par salariile în bucătărie?

- Bune, foarte bune. Cu cât avansezi mai mult cu atât sunt mai bune. 

Elevii care optează pentru învățământul dual încheie un contract cu statul, dar și cu operatorii economici, care le garantează, în primul rând, o bursă de studii de cel puțin 400 de lei. Mai departe, fac practică în companii naționale sau internaționale, iar la finalul studiilor au garanția unui job bine plătit.

Loredana Dersidan – angajator: Sunt meserii care la ora actuală sunt în un  deficit. Majoritatea dintre noi ne-am dorit să facem o facultate, doar că nu toată lumea profesează. 

Horea Abrudan – inspector general ISJ Bihor: Avem în reprezentanţă nouă şcoli care oferă în învăţământul profesional şi tehnic. De asemenea, avem operatori care îşi prezintă oferta. Sperăm să reuşim să convingem copiii că până la urmă, meseria e brățară de aur. În viaţă trebuie să faci ceea ce îţi place şi să îşi găseşti locul potrivit pe piaţa muncii. 

 În anul școlar 2020-2021, în jur de zece mii de elevi au optat pentru învățământul profesional.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Evenimente » Andreea, o elevă de 15 ani, ştie deja ce meserie o să aleagă, chiar dacă părinţii nu sunt de acord: "Până la urmă trebuie să faci ce-ţi place ţie cu adevărat"