Angajata unui magazin din Iaşi, obligată de şefi să muncească după ce a făcut comoţie într-un accident de muncă
O tânără din Iaşi, angajată pe post de casieră la un lanţ de magazine, a fost ameninţată de şefi şi obligată să muncească chiar dacă fusese grav rănită în urma unui accident de muncă.
O tânără din Iaşi, angajată pe post de casieră la un lanţ de magazine, a fost ameninţată de şefi şi obligată să muncească chiar dacă fusese grav rănită în urma unui accident de muncă.
Cazul tinerei a fost prezentat de avocatul Călin Pipernea din Iaşi care a făcut un apel către toţi cei care sunt angajaţi ai marilor lanţuri de magazine, iar şefii le încalcă drepturile.
"Am preluat un caz în care o fată, angajată pe post de casieră a fost trimisă de şeful de tură să aducă nişte lăzi de struguri din depozit împreună cu un alt angajat. Fata s-a urcat pe nişte paleţi şi la preluarea greşită din raftul de sus a unei lăzi de struguri a alunecat şi celelalte lăzi au căzut peste ea. O ladă are 7 kg.
Fata s-a lovit destul de serios la cap , la coaste şi la şold . Şeful de tură, deşi a văzut-o ameţită, a pus-o să facă curăţenie şi să spele geamurile magazinului! Deşi după aproximativ o oră, i-a arătat şefului zonele care au început să se învineţească, acesta a ridicat din umeri şi a trimis-o din nou la muncă. A doua zi, fata a început să aibă ameţeli şi o stare de rău general. A chemat salvarea şi a fost dusă la urgenţe. A fost diagnosticată cu comoţie cerebrala medie, contuzii pe anumite părţi ale corpului recomandându-i-se, deocamdată, 7 zile repaus urmând să se prezinte după aceea la control", se arată într-o postare pe Facebook a avocatului.
Tânăra l-a anunţat pe şeful de magazin că va lipsi o săptămână din cauza accidentului de muncă, iar acesta ar fi ameninţat-o că nu va fi plătită dacă lipseşte.
Avocatul Pipernea a descoperit că tânăra lucra în tura de noapte, iar angajatorul este obligat să plătească un sport de 25% pentru orele lucrate în acest regim. Cu toate acestea, niciun angajat al lanţului de magazine nu a primit acest spor.
"Nu au analizele medicale la zi (deşi trebuiau făcute la angajare pe costul angajatorului), nu au echipament de lucru autorizat, oameni pe a căror fişă de post scrie "casier" sunt puşi să care lăzi sau să facă curăţenie deşi nu e treaba lor, şi multe altele. Dar, ceea ce e trist e faptul că sunt ameninţaţi că dacă se plâng vor fi daţi afară! Bieţii oameni acceptă să lucreze în aceste condiţii pentru 1400 de lei pe lună, în trei ture", se mai arată în postarea avocatului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰