Video Angajații caselor de pensii și de sănătate ameninţă cu blocarea întregului sistem. Oamenii cer salarii mai mari: "Nivelul nostru de muncă s-a triplat"
Casele de asigurări de sănătate continuă greva generală declanşată de joi. Angajaţii instuţilor asigură astăzi doar urgenţele, după un program stabilit la fiecare sediu. Astăzi însă, s-au alăturat protestelor şi angajaţii Caselor de Pensii din ţară. Timp de o oră şi jumătate, ghişeele au fost închise. Nemulţumirile tuturor sunt legate de salarii, care îi fac pe mulţi să plece din sistem.
Cei care aveau treabă de dimineaţă la Casa de Pensii din Dolj au găsit ghişeele închise. Timp de o oră şi jumătate angajaţii au intrat în grevă de avertisment, nemulţumiţi de salariile care nu au mai crescut din anul 2008. Iar din acest motiv, tot mai mulţi pleacă din sistem, spun salariaţii.
Angajat: De la 4.000 de lei şi ajunge la 6.200 la un şef de serviciu, cum sunt eu. Nivelul nostru de muncă s-a triplat, se aşteaptă să facem evaluarea dosarelor de pensii, să se migreze toate bazele de date, recalcularea bazelor de pensii, cu un personal care e în scădere.
Greve la casele de pensii și sănătate din toată țara
În grevă de avertisment au intrat şi angajaţii Casei de Pensii din Argeş, care au protestat cu pancarde pe holuri şi în curtea instituţiei.
- Protestul poştaşilor la Ministerul Cercetării: ce îi nemulţumeşte pe angajaţi. Reprezentanţi ai...
- Bolnavii de cancer protestează. Cer implementarea Planului Național de Cancer: "În România este un genocid la...
- Protest cu sute de studenţi la Iaşi: tinerii medicinişti, nemulţumiţi de taxele uriaşe de la facultate. Cât...
Un afiş cu "protest spontan" i-au întâmpinat pe oameni şi la Casa de Pensii Mureş. Proteste asemănătoare au fost şi în Maramureş şi în Gorj. Între timp, continuă şi greva generală declanşată joi la Casele de Asigurări de Sănătate din toată ţara. În Constanţa, angajaţii au lucrat astăzi doar o oră de dimineaţă, de la 8 la ora 9. Deşi spun că înţeleg nemulţumirile funcţionarilor, contribuabilii spun că puteau protesta fără să blocheze activitatea instituţiilor: Un alt tip de protest. Poate să fie grevă japoneză, să lucreze şi să anunţe şi intervalele respective.
Funcţionarii ameninţă cu blocarea întregului sistem
Nemuţumirile angajaţilor Caselor de Sănătate sunt tot salariile, rămase şi aici la nivelul din 2018.
Aurelia Drăgoi, angajată CJAS Constanța: Salariile de bază, fără acel spor, variază între 3.000 şi 3.400 de lei, în funcţie de vechime. Un net nu depăşeşte 4.700 de lei.
Şi în Mehedinţi, activitatea Casei de Sănătate cu publicul a fost perturbată. Cine a venit înainte de ora 9 şi-a rezolvat problemele, ceilalți sunt nevoiți să mai facă un drum.
Radu Barbu, CJAS Mehedinți: Activitatea cu publicul o desfăşurăm într-o oarecare măsură. Între 8.30 şi 9 asigurăm urgenţe. Programul cu publicul era până la 16.30, în schimb am prelungit şi între 16 şi 17 o să lucrăm.
Protestul a continuat astăzi şi în Timişoara. Aici programul cu publicul a fost oprit complet, asigurându-se doar urgenţele. Funcţionarii ameninţă cu blocarea întregului sistem, dacă revendicările nu le vor fi rezolvate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰