Antena Meniu Search
x

Video Când vor creşte, de fapt, salariile românilor. Anunţul ministrului Muncii despre noua lege a salarizării

Noua lege a salarizării ar putea fi amânată pentru 2025. Deşi politicienii promiteau că va intra în vigoare la începutul anului viitor, proiectul e departe de finalizare. Într-un interviu în exclusivitate pentru Observator, ministrul Muncii a explicat care vor fi cele mai importante schimbări pentru cei peste un milion de bugetari. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 05.11.2023, 20:18

Vezi și

Anul viitor, în România sunt patru rânduri de alegeri. Potrivit legii, Guvernul nu poate mări salariile bugetarilor cu 6 luni înainte. Asta înseamnă că nouă lege a salarizării ar trebui sa între în vigoare la 1 ianuarie cel mai târziu. Sindicaliștii sunt convinși că abia în martie 2024 va fi finalizat proiectul.

Ce spune ministrul Muncii 

  • Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: Finalizăm partea de dialog social, după vom întra în discuţiile tehnice, vom continua cu partea de impact şi apoi vom trece efectiv în zona de negociere cu Comisia care să permită adaptarea, ajustarea salarizării în funcţie de anumiţi parametri specifici pentru fiecare unitate administrativ teritorială. Fiecare dintre unitățile administrativ teritoriale au un specific care depinde de număr de locuitori, serviciile publice pe care le au. Sunt localități care vin și cu servicii publice pe partea de sănătate, pe partea culturală.

Sindicaliştii resping această variantă

Pe acelaşi subiect
  • Horaţiu Raicu, secretar general BNS: Pe aceeași funcţie, acelaşi salariu, indiferent unde activezi, altfel facem o lege degeaba. 

Gărzile medicilor ar putea fi obligatorii, dar vor fi mai bine plătite, promit oficialii. 

  • Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Un medic care îşi desfăşoară activitatea în mod curent într-un spital trebuie să aibă şi o obligaţie să desfăşoare gărzi, dincolo de programul obişnuit de lucru, şi cred că ar trebui să facă parte integrantă din contractul lui de muncă. 

Salariile bugetarilor vor avea o parte fixă și una variabilă, în funcție de performanță

  • Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: Ne dorim să aducem echitate, o ierarhizare corectă, să venim cu elemente noi, maxim 20% sporuri pe fiecare ordonator de credite, respectiv cu posibilitatea de a veni cu bonusuri pentru angajaţii performanţi. 
  • Florentina Lazăr, reporter Observator: Odată ce va intra în vigoare noua lege, profesorii și cercetătorii ar putea avea venituri mai mari. La fel și IT-știi. Și asta pentru că Ministerul Muncii va face o analiză între salariile de la stat și cele de la privat, iar acolo unde sunt observate discrepanțe mari vor fi luate măsuri. 
  • Mircea Burlacu, specialist salarizare: Toţi care se află în grilele inferioare sunt nemultumiţi şi acuză inechitate. În funcție de complexitatea și specificul fiecărei familii ocupaționale în parte. Să încercăm să ajungem la încadrări în grile apropiate pentru cei a căror muncă sunt de aceeaşi complexitate şi importanţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Când vor creşte, de fapt, salariile românilor. Anunţul ministrului Muncii despre noua lege a salarizării