Video Animalele, chinuite de artificii. Câinii sunt cei mai afectaţi: "Există cazuri în care sar în faţa maşinilor"
Bucuria multora în noaptea de Revelion e un chin pentru animale. Focurile de artificii şi petardele aruncate în neştire sperie necuvântătoarele. Iar unele dintre ele rămân cu sechele permanente. În special câinii au probleme. În Cluj, iubitorii animalelor au cerut interzicerea artificiilor. Fără succes însă.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Maila a înfruntat pocnitorile şi artificiile din stradă în primii ani de viaţă. Între timp, a fost adoptată, dar spaima provocată de zgomotele puternice a rămas. Sperietura e atât de mare încât câinii fug îngroziţi şi de multe ori nu se mai pot întoarce acasă. Statisticile arată că, în perioada sărbătorilor, numărul animalelor pierdute creşte cu 40%. "Există cazuri în care sar în faţa maşinilor, în subsoluri, în beciuri, deci viaţa lor este pusă în pericol pentru o prostie care este distracţia noastra pentru câteva secunde", a declarat Georgeta Danciu, specialist in animale de companie.
În Cluj, spre exemplu, de dragul animalelor de companie, oamenii au cerut autorităţilor locale să renunţe la focurile de artificii de Revelion. "Afectează toate animalele şi ne afectează şi pe noi oamenii. Ar trebui să ia în calcul şi cum se simte o persoană care are tulburare de spectru autism şi care reacţionează foarte rău la zgomote puternice", a declarat George Moșoia, dog-assist.
Primăria nu a ţinut însă cont de petiţie şi va organiza, în noaptea de Revelion, focuri de artificii în patru cartiere din oraş. Aşa că un mod în care putem ajuta animalele este să începem să le obişnuim cu astfel de zgomote. "Când bubuie o petardă, chiar dacă e mai agitat, corectez scurt din lesă şi fac mişto: 'Ce ai mă? Eşti ditamai câinele. A bubuit o petardă, mare brânză. Ce ţi-a făcut? Termină cu prostiile.' Îi dau energie, îi dau curaj", a declarat Petre Roman – specialist comportamental canin. Studiile arată că jumătate dintre animalele expuse la aceste sunete rămân cu o stare de anxietate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰