Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE. Cu cât creşte distanţa de frânare la o viteză de 50 km/h, în condiţii de polei. Zăpada mieilor le-a dat bătăi de cap şoferilor cu anvelope de vară

Iarna s-a întors în forţă la munte şi a dat bătăi de cap drumarilor. A nins consistent iar vântul bate în continuare cu putere. În Hunedoara, circulaţia feroviară a fost întreruptă de copacii căzuţi pe şine. S-a circulat cu greutate şi pe şosele, din cauză stratului gros de zăpadă, mai ales că cei mai mulţi şoferi au trecut la cauciucurile de vară.

de Redactia Observator

la 22.04.2024, 21:00

Vezi și

În zona de munte ninge continuu de două zile şi e ger. Am trecut de jumătatea primăverii, însă iarna nu se lasă dusă prea uşor. Pe crestele Bucegilor, stratul de zăpadă atinge aproape un metru, iar în cele mai multe staţiuni variază între 20 şi 30 de centimetri. În prag de Paşte, zona de munte a judeţului Gorj e iarnă în toată regula. A nins abundent în ultimele două zile şi s-a depus deja un strat de zăpadă de aproape 20 de centimetri.

Un set complet de anvelope de iarnă sau de vară costă în medie 900 de lei

Dimineaţa pentru cabanieri a început la lopată, mai ales că utilajele de deszăpezire nu au făcut faţă peste tot. Dacă pe drumul naţional s-a deszăpezit şi se circulă fără probleme, pe străzile laterale din staţiune încă nu s-a intervenit, aşa că unii şoferi nu au decât să cureţe singuri drumul cu lopata. Vântul a fost atât de puternic peste noapte încât ATV-urile oamenilor au fost îngropate în zăpadă.

Un tren plin de călători ce mergea pe ruta Arad-Bucureşti a fost ţinut pe loc mai bine de două ore pe Valea Jiului, după ce mai mulţi copaci au fost doborâţi de zăpada proaspăt depusă. Probleme au avut şi şoferii care au circulat pe Drumul Naţional 7A. La Voineasa, lamele nu făceau faţă de dimineaţă la ninsoarea abundentă. Aproape toţi au schimbat deja anvelopele, iar acum vremea i-a obligat să se aşeze din nou la coadă la service-uri.

"Dacă nu schimbăm anvelopele de iarnă vara, datorită temperaturilor foarte mari la nivelul asfaltului, anvelopele de iarnă se uzează accelerat. Adică o anvelopă care ar trebui să țină 4-5 ani poate ține un sezon sau două", a declarat Cătălin Stoican, director service auto. Chiar dacă ne costă suplimentar un nou schimb, anvelopele fac diferenţa între viaţă şi moarte într-o situaţie de urgenţă. La o viteză medie de 50 de kilometri pe oră, pe un drum acoperit de polei, distanţa de frânare este dublă în cazul unor cauciucuri de vară. Amenzile sunt şi ele usturătoare dacă nu le adaptăm condiţiilor atmosferice.

Un set complet de anvelope de iarnă sau de vară costă în medie 900 de lei. Mai punem 100 de lei și putem să ne cumpărăm un set de anvelope all season. În cazul în care polițiștii ne prind, însă, cu anvelopele nepotrivite, suma pe care trebuie să o plătim este de trei ori mai mare. 2.900 de lei este amenda. Ninsoarea şi ploile vor persista câteva zile. Din weekend, meteorologii au anunţat o încălzire treptată. De 1 Mai sunt aşteptate peste 20 de grade Celsius aproape peste tot în ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » ANIMAŢIE. Cu cât creşte distanţa de frânare la o viteză de 50 km/h, în condiţii de polei. Zăpada mieilor le-a dat bătăi de cap şoferilor cu anvelope de vară