Video ANIMAŢIE. Explozie devastatoare într-un apartament, de la o trotinetă pusă la încărcat. Proprietarul a ajuns la spital cu arsuri
Un incident şocant dezvăluie pericolul neştiut al trotinetelor electrice, care se înmulţesc şi în România. Un astfel de vehicul, lăsat la încărcat, a explodat într-un apartament din Iaşi şi a făcut dezastru în bloc. Proprietarul trotinetei, un tânăr de 22 de ani, a ajuns la spital cu multiple arsuri. Inginerii avertizează că majoritatea vehiculelor electrice pot fi adevărate bombe cu ceas dacă nu sunt întreţinute şi verificate constant la service-uri specializate.
Deflagraţia a zguduit cartierul Copou la orele prânzului. Cel puţin 20 de oameni au ieşit în stradă speriaţi de zgomotul exploziei produse într-un apartament închiriat de un student la mecanică. Două femei se feresc la limită de bucăţile de cărămidă care zboară din bloc.
Bateria trotinetei electrice a explodat
Tânărul de 22 de ani îşi pusese trotineta electrică la încărcat, dar o supraîncălzire a făcut bateria să sară în aer. Nu a apucat să se ferească de suflul care a spulberat tot.
"Explozia a fost atât de puternică încât geamurile s-au spart în mii de bucăţi şi au lăsat în faţa blocului o ploaie de cioburi. De altfel, peretele exterior al camerei în care s-a produs explozia a fost aruncat la pământ, deşi este din cărămidă, iar tâmplăria din sufragerie a rămas prinsă în copacul din faţa blocului", spune Clara Mihociu, reporter Observator.
- Explozie puternică într-un bloc din Iaşi, de la o trotinetă electrică. Suflul deflagraţiei a smuls un perete al...
- A murit după ce a căzut de pe trotinetă electrică. Sfârşit dramatic pentru un bărbat de 43 de ani din Covasna
- La plimbare cu trotineta pe Autostrada Soarelui. Ce amendă a primit tânărul de 31 de ani
În stare de şoc, studentul a fost scos din apartament de vecini - unul dintre ei, medic. Avea arsuri la mâini, la picioare şi inhalase fum. "Cineva a strigat după ajutor, un băiat. L-am scos, l-am dus jos, am deschis geamurile", povesteşte un martor. "L-am verificat şi l-am examinat. Puţin în şoc şi piciorul era... Nu se simţea pulsul la picior", adaugă vecinul medic.
"Este evaluat de medicul de urgenţă şi de chirurgul plastician, se evaluează toate posibilele leziuni, dar pacientul este stabil, conştient, comunică", a declarat Diana Cimpoeşu, medic şef UPU SMURD.
Apartamentul din Iaşi, distrus de explozie
Proprietarul l-ar putea obliga acum pe student să plătească reparaţiile apartamentului distrus de explozie.
Trotinetele sunt văzute ca soluţia salvatoare în marile oraşe sufocate de trafic şi apar tot mai des pe străzi. Vânzările ajung la 50.000 de vehicule pe an, în medie. Pot fi, însă, un real pericol dacă nu sunt întreţinute corespunzător. Bateriile tip litiu-ion pe care le folosesc pot să ia foc sau să explodeze în cazul în care sunt deteriorate, suprasolicitate ori nu sunt încărcată cu cablul special din dotare. O singură celulă defectă poate provoca supraîncălzirea în lanţ a elementelor componente şi, în final, deflagraţia.
"Cauza acestui risc de incendiu este în principal electrolitul organic foarte inflamabil care se regăseşte în aceaste baterii de acumulatoare, precum şi cantitatea semnificativă de energie acumalată", a declarat George Onofreiasa, purtător de cuvânt ISU Iaşi.
Pompierii spun că dacă începe să iasă fum din bateria unei trotinete sau biciclete electrice puse la încărcat nu mai este nimic de făcut. Nu încerca să o scoţi din priză, te sfătuiesc ei! Tot ce poţi să faci este să te îndepărtezi, ca să nu fi rănit de explozie sau incendiu, şi să suni la 112.
Pericolul creşte la maşinile electrice
Pericolul creşte în cazul bateriilor mai mari pentru maşini electrice. Dacă iau foc, ard ore în şir, iar pompierii folosesc o cuvă specială pentru îndepărtarea pericolului. "După stingerea flăcărilor, pompierii tractează maşina electrică într-un astfel de container. Apa se introduce în benă aproximativ până la nivelul portierelor, astfel încât bateria să fie complet inundată. Maşina rămâne scufundată în apă timp de 24 de ore pentru ca motorul să se poată răci, iar un alt incendiu să nu izbucnească", transmite Ana Grigore, reporter Observator.
Pe străzile din România circulă peste 50.000 de maşini electrice, dintre care aproape 17.000 au fost înmatriculate anul trecut.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰