Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE. Fenomen rar pe litoralul românesc, în mijlocul verii. Cum a ajuns apa mării la 13 grade

Vreme extremă pe litoral! Turiştii au avut parte de o zi de primăvară rece, după ce ieri a fost cod roşu de caniculă. Apa mării a avut 13 grade Celsius, iar temperatura aerului a scăzut cu 10 grade peste noapte. Norii au întunecat cerul, a plouat, iar vântul puternic a stârnit valuri mari.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 27.07.2023, 19:35

Vezi și

Ieri, sub zodia focului, astăzi, în bătaia vântului şi a ploii. Vremea s-a schimbat radical peste noapte în toate staţiunile. 

Andreea Filip, reporter Observator - 26 iulie: Ora 17:00. Sunt 28 de grade Celsus, dar se resimt 34. Aerul este fierbinte, însă cu cât se apropie mai mult de mare, cu atât briza este cea care îi răcoreşte pe turişti. 

Andreea Filip, reporter Observator - 27 iulie: Ora 17:00. Nu sunt mai mult de 19 grade Celsius, dar din cauza ploii şi a vântului puternic se resimt undeva a 17 grade Celsius. 

Fenomen rar întâlnit pe litoralul românesc

Pe acelaşi subiect

Apa mării s-a răcit şi ea brusc din cauza unui fenomen rar întâlnit şi a avut temperatura potrivită pentru luna martie. 

Fetiţă: E foarte rece, dar te obişnuieşti. După cinci minute e ok.

Bărbat: Simţi aşa, un fel de arsură, dar e plăcut. Te obişnuieşti cu ea după aia. 

De vină a fost vântul, care a bătut în sens invers faţă de mişcarea mării. Rafelele de peste 60 de kilometri pe oră, combinate cu nişte curenţi violenţi, au adus la suprafaţă apa de la fund, care era rece. Temperatura mării a săzut de la 23 de grade Celsius la 13. 

Adrian Bîlbă, doctor în științe: E înfundată apa caldă, ce are tendinţa să se stratifice, şi scoasă la suprafaţă o apă rece nutritivă, bogată în nutrienţi, bogată în mici vietăţi acvatice ce hrănesc populaţia piscicolă. 

Trendul se va menţine şi în următoarele zile

Florin Timofte, cercetător ştiinţific: În următoarele două, trei zile s-ar părea că se menţine acest trend. Chiar dacă vântul va fi mai scăzut în intensitate, va menţine această tendinţă uşoară de upwelling şi apa va fi în continuare rece. 

Turiştii care au vrut neapărat o amintire de la mare s-au îmbrăcat cu haine groase şi pelerine de ploaie. Nici aşa nu au rezistat, însă, prea mult pe plajă. 

Femeie: Mă gândeam că este mult mai caldă, că ieri a fost... cod roşu.

În weekend se face din nou cald la mare, 30 de grade Celsius. Până atunci, mulţi turişti au aglomerat şoselele dintre staţiuni. S-au urcat în maşini şi au plecat spre restaurante sau în căutarea unor locuri ferite de vânt, unde să se poată măcar plimba, dacă ziua de plajă a fost compromisă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » ANIMAŢIE. Fenomen rar pe litoralul românesc, în mijlocul verii. Cum a ajuns apa mării la 13 grade