Video ANIMAŢIE GRAFICĂ: Blocul de lux care a ars avea două etaje construite fără autorizaţie. Pompierii nu au ajuns la focar din cauza străzilor înguste
Incendiul care a distrus un bloc de lux din Bucureşti ne demonstrează haosul din construcţii şi dezastrul care s-ar putea repeta oricând. Coşmar residence la scară naţională. Pompierii nu au putut ajunge la focar din cauza străzilor înguste, iar în zonă nu au găsit hidranţi. După ce fumul s-a risipit, au început să iasă la iveală nereguli uriaşe: proprietarul a construit două etaje în plus fără autorizaţie. Şi asta în sectorul 1 din Bucureşti.
Ora 19 și 20 de minute. Liniștea unui cartier de lux din nordul Capitalei este spulberată de ţipete panicate. Un fum înecăcios se ridică dintr-un penthouse. În doar câteva minute, ultimul etaj al blocului este cuprins de flăcări uriaşe. Primele echipaje de pompieri ajung rapid la fața locului, în mai puţin de zece minute. Degeaba. "E problematică intrarea pompierilor, evident. Nu au hidranţi", spune o femeie.
Nereguli descoperite după incendiul de pe Şoseaua Nordului
Neregulile ies la iveală în cascadă şi intervenţia devine tot mai dficilă din cauza infrastructurii. Străzile din cartier sunt mult prea înguste, clădirile - aproape lipite unele de altele și sursele de apă lipsesc.
Printre pompieri, apare la moment dat şi primarul sectorului 1, Clotilde Armand. "Peste 50 de persoane, români şi străini. Sunt sub şoc, unele sunt în halat. Toată apa care a fost folosită pentru a stăpâni incendiul, acum curge în toată clădirea", a declarat ea.
- Dosar penal după incendiul de pe Şoseaua Nordului. Clotilde Armand anunţă că va sesiza Parchetul
- Urmările incendiului de proporţii de pe Şoseaua Nordului. Criminaliştii şi pompierii au împânzit din nou zona
- Filmul incendiului de proporţii de pe Şoseaua Nordului. Oamenii au fugit speriaţi din calea flăcărilor: ''Era...
Până să lupte cu flăcările, militarii au avut de înfruntat alte obstacole. "A fost tăiat gardul de la această proprietate, pe una dintre laturi, pentru ca mașinile noastre să pătrundă în interior și să fie amplasate cât mai aproape de locul focarului", mărturiseşte Daniel Vasile, ISU București-Ilfov.
Focul, stins după 6 ore. Anchetă deschisă a doua zi
A durat mai bine de șase ore până când flăcările au fost potolite. A doua zi, polițiștii și pompierii s-au întors pentru anchetă. Apartamentul de la care a pornit incendiul a fost cumpărat în urmă cu patru ani de o familie de francezi. Când a izbucnit focul erau, din fericire, plecați de-acasă. "Eram în centrul orașului și fiul meu m-a sunat, că e un incendiu. Trebuie să găsesc un loc unde să stau", spune Bertrand Gegori, proprietarul apartamentului.
Incendiul din Cartierul Francez e un avertisment pentru ce tragedii ar putea urma. Focul a scos la iveală nereguli de neimaginat cu autorizaţiile şi avizele. Mulţi spun că dacă s-a putut întâmpla aici, orice este posibil în cartierele făcute la limita legii din jurul oraşului. "Noi aseară am fost în pericol ... Să ne pierdem, Doamne ferește, viețile, dar și bunurile. Arătați-mi dumneavoastră un hidrant!", se revoltă o locatară. "Nu e despre pagube acum ... Noi vorbim de starea psihică a tuturor", adaugă o altă femeie.
Blocul încălca norme de construcţie de acum 10 ani
În anul 2019, proprietarul clădirii afectate de incendiu a cerut autorităților ca imobilul să devină bloc de locuințe. Până în acel moment, funcționa ca hotel. Blocul încălca însă regulile privind construcția încă de acum 10 ani.
"Societatea ridicase două etaje ale imobilului (etajele 3 și 4) fără autorizație de construcție, stadiul lucrărilor fiind de 100% finalizate! Regimul de înălțime prevăzut de PUG pentru această zonă era de maxim P+2", a scris, pe Facebook, Clotilde Armand. Cu alte cuvinte, focul a pornit la unul din etajele ridicate ilegal. În total, opt apartamente au fost afectate de flăcări. Polițiștii au deschis dosar penal pentru distrugere din culpă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰