Antena Meniu Search
x

Video ANIMATIE GRAFICĂ. Cum s-a produs cel mai mare carambol de pe Autostrada Soarelui: "Maşinile erau împrăştiate pe toate benzile"

A fost haos astăzi pe drumul spre mare, unde a avut loc ce mai mare carambol petrecut vreodată pe această şosea de mare viteză. 55 de maşini s-au ciocnit în lanţ, 16 părinţi şi copii au ajuns în spital. De vină sunt şoferii care circulă cu vitează, dar şi un fenomen neobişnuit în toiul verii, ceaţa. Autostrada Soarelui a fost blocată toată dimineaţa, iar cozile s-au întins pe kilometri.

de Evi Popa

la 16.07.2021, 19:20

Vezi și

Vineri la prima oră, mii de oameni care au furat startul distracţiei, se îndreaptă spre mare. Vremea caniculară din capitală se schimbă treptat iar în dreptul oraşului Medgidia o ceaţă densă coboară peste autostradă. În unele locuri abia se vede la 50 de metri. Au loc patru accidente în lanţ unul după altul. 55 de maşini de lovesc.

"A fost foarte mare ceaţă, foarte multă viteză. Noi aveam undeva la 60, 70", spune un şofer. "Am văzut în ultimul moment, am redus, am redus, dar ei deja erau opriţi, nu se vedeau avarii, nu se vedea nimic. S-au speriat cei mici, că ea dormea. A fost bine că a fost în scaune. Cred că asta a fost punctul forte", spune o altă femeie.

"Am încercat să evit pe cât posibil. În timp ce eram pe frână am încercat să mă bag pe banda de urgenţă, dar era deja maşină. Toate maşinile erau împrăştiate pe toate benzile", a declarat un alt şofer. "Carambol, ceaţă... Au frânat unul, doi şi de acolo a început nebunia. Nu ne-am uitat noi la meteo să vedem dacă e ceaţă sau nu, noi am venit la mare", a spus un alt conducător auto.

Autorităţile activează două planuri de intervenţie, roşu şi alb. Primul apel la 112 a fost la ora 7 şi 20 de minute. Apoi, s-a activat planul roşu. Iar la ora 8 şi 30 de minute a fost activat planul alb pentru Spitalul Judeţean din Constanţa. Practic, spitalul a fost pregătit să primescă mulţi răniţi şi s au chemat medicii de acasă în ajutor. Sunt 155 de oameni implicaţi în carambol. Vin la faţa locului pompieri din cinci judeţe şi un elicopetr SMURD.

Pe acelaşi subiect

"Forţele de intervenţie sunt de la ISU Dobroge, ISU Călăraşi, ISU Ialomiţa, ISU B-IF şi elicopterul care este de la Galaţi. Vorbim de peste 50 de echipaje de intervenţie", a declarat Mihail Amarandei, de la ISU Dobrogea. 16 oameni sunt răniţi grav, printre ei şi 7 copii. "Doi dintre adulţi au fost deja internaţi la chirurgie", a declarat Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Constanţa. Alţi 16 oameni au primit ajutor medical la faţa locului. Echipajele de intervenţie au împânzit cei doi kilometri de autostradă pe care sunt răspândite maşinile lovite, între kilometri 181 şi 183.

Poliţiştii susţin că două panouri de avertizare le atrăgeau atenţia şoferilor să conducă prudent. Erau însă la Drajna, cu aproape 80 de kilometri înainte de zona accidentului. Pe de altă parte, meteorologii spun că ceaţa e un fenomen neobşinuit în mijlocul verii. "Principalele condiţii care au dus la apariţia ceţii au fost umiditatea foarte ridicată, în condiţiile în care peste sudul Dobrogei, peste Bărăgan, a fost o circulaţie dinspre mare, temperaturi propice, valori în jur de 20 de grade", a declarat Simona Căpşună, meteorolog Observator.

Când ceaţa se ridicase, pe sensul spre Bucureşti, un şofer atent la accidentele în lanţ a provocat el însuşi un carambol. Iar în momentul în care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea anunţa că forţele se retrag de la accidentul de pe sensul spre mare, un alt accident a avut loc pe sensul spre Bucureşti de data aceasta. "A pus frână şi eu am pus frână şi a venit din spate. Nu ştiu ce, a vrut, să oprească, să vadă ce e aici", spune şoferul care nu a mai putut evita maşina din faţa sa. Autostrada a fost blocată până la prânz, iar circulaţia a fost deviată pe drumul naţional. A fost însă foarte aglomerat şi s-a circulat în coloană. Pe litoral se anunţă cel mai aglomerat weekend din această vară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » ANIMATIE GRAFICĂ. Cum s-a produs cel mai mare carambol de pe Autostrada Soarelui: "Maşinile erau împrăştiate pe toate benzile"