Antena Meniu Search
x

ANIMAŢIE. Momentul în care cele două tramvaie din Capitală se ciocnesc violent. Vatmanul tramvaiului 5 ar fi uitat să schimbe macazul

Două tramvaie, unul vechi şi unul nou, s-au ciocnit frontal în București, iar cei doi vatmani și un călător au fost răniți. Accidentul se putea transforma într-o tragedie dacă s-ar fi petrecut la o oră de vârf şi nu într-o zi liberă. STB a început o anchetă şi spune că, din primele verificări, vatmanul tramvaiului vechi a uitat să schimbe macazul şi, în loc să meargă drept, a virat brusc la stânga. Pe de altă parte, este al treilea accident în care este implicat un tramvai nou Imperio, care a costat 20 de milioane de euro. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 24.12.2023, 19:21

Vezi și

Accidentul a avut loc în zorii zilei. O cameră de supraveghere, montată în intersecţia Şoselei Ştefan cel Mare cu strada Lizeanu, surprinde impactul violent. În imagini se vedem cum tramvaiul cinci, trece cu viteză de staţia de călători şi intră frontal în tramvaiul unu, noul model Imperio.

Tramvaiul 5 abia plecase din depou şi circula dinspre Piaţa Victoriei spre Piaţa Obor. Nu era pe traseul obişnuit pentru că mergea la capăt de linie în Piaţa Sfântu Gheroghe să ia primii călători. În intersecţie la Lizeanu, tramvaiul intră în plin în garnitura de pe linia 1, care venea regulamentar dinspre Obor spre Victoriei. În tramvaiul nou erau 10 călători. Impactul e îngrozitor. Imperio, un tramvai de 20 de milioane de euro, se face praf. Geamurile sunt sparte iar partea din faţă e pur şi simplu spulberată.

Bogdan Dinu, reporter Observator: Impactul este atât de grav, încât cei doi vatmani sunt duşi de urgenţă la spital. Tot în grija medicilor ajunge şi un călător din tramvaiul nou care circula pe linia 1. Anchetatorii au stabilit că vatmanul tramvaiului vechi a uitat să schimbe macazul şi, în loc să meargă drept, a virat brusc la stânga.

Reacţia STB

Pe acelaşi subiect

De altfel, STB confirmă într-un comunicat că cea mai probabilă cauză a accidentului a fost o eroare umană. Accidentul se putea transforma într-o tragedie dacă se petrecea la o altă oră şi într o zi lucrătoare. Ambele linii sunt extrem de aglomerate, iar vagoanele ticsite de călători.

Noile tramvaie Imperio, achiziţionate de la Astra Arad, par urmărite de ghinion. Incidentul de azi este deja al treilea într-un an. Cel mai recent a fost în septembrie. Atunci, un șofer a lovit gardurile liniei 41, iar panourile au căzut peste vagoane. Geamurile s-au făcut ţăndări.

Bogdan Dinu, reporter Observator: Primăria Capitalei a plătit pentru 100 de tramvaie, 200 de milioane de euro, din bani europeni. Municipalitatea vrea să mai cumpere încă 250 în următorii ani. De altel, în Bucureşti mai circulă încă tramvaie care au aproape jumătate de secol vechime.

"Concluzie preliminară: macaz activat spre stânga, vagonul tramvaiului 5 a continuat traseul înainte, fără să dezactiveze macazul stânga. Cauza probabilă accident: eroare umană", a transmis STB.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » ANIMAŢIE. Momentul în care cele două tramvaie din Capitală se ciocnesc violent. Vatmanul tramvaiului 5 ar fi uitat să schimbe macazul