Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE. Reputatul chirurg Alin Demeterian, reţinut, după ce patru pacienţi au murit. Medicul a suferit acum câţiva ani o operaţie pe creier

Şoc în lumea medicală: unul dintre cei mai renumiti chirurgi din Craiova este anchetat pentru moartea a patru pacienţi. Bolnavii ar fi murit în urma unor biopsii. Şi asta deşi doctorul este considerat o somitate, un pionier al operaţiilor minim invazive la plămâni. Cazul este cu atât mai complicat cu cât medicul însuşi a trecut printr-o operaţie pe creier în urmă cu mai mulţi ani, iar procurorii vor să afle dacă a fost testat  înainte de a reveni în sala de operaţii. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 12.04.2023, 12:10

Vezi și

Alin Demetrian, unul din cei mai renumiţi medici din ţară, specialist în chirurgie toracică, si a petrecut noaptea după gratii. Este acuzat de ucidere din culpă după ce patru pacienţi ar fi murit în urma intervenţiilor sale. Fratele uneia dintre victime, o femeie de 67 de ani, nu îşi revine din şoc. 

Patru morţi după operaţie 

Nicu Raţă, fratele unei paciente moarte: A zis că nu putem să o luăm că s-a uitat în fişă şi e suspiciune că ar fi o greşeală. I-au făcut o biopsie şi apoi au băgat-o pe oxigen, la reanimare şi la terapie intensivă am înţeles că ar fi greşit, i-au lua din plămânul care nu trebuia, s-ar fi dus după aceea şi ar fi înţepat-o şi i-ar fi luat şi din plămânul care trebuia. Te duci în spital să te faci bine şi după aia afli, când vine altcineva şi îţi spune în mod indirect că sora ta a fost omorâtă în spital.

Prima operaţie greşită ar fi avut loc în urmă cu patru ani. Pacientul de 76 de ani suferea de cancer, iar moartea ar fi survenit tot în timpul unei biopsii. 

Pe acelaşi subiect

Cristina Oprea, reporter Observator: Potrivit procurorilor, cel puţin în cazul unuia dintre pacienţi există o legătură de cazualitate între moartea violentă a omului şi actul medical. Pe masa de operaţie, pacientului i-a fost secţionată o arteră, fapt care a dus la o sângerare violentă iar a doua zi, bărbatul s-a stins pe patul de spital. Oamenii legii cred că în condiţii similare au murit toţi cei patru pacienţi ai medicului. 

Cazul este cu atât mai suprinzător cu cât doctorul este extrem de apreciat şi considerat vizionar după mai multe intervenţii pe care le-a făcut în premieră naţională: a operat tumori pulmonare prin tehnici minim invazive. 

Cristina Oprea, reporter Observator: Despre medicul craiovean se ştie că a suferit, în urmă cu câţiva ani, o operaţie pe creier - un detaliu pe care procurorii trebuie să-l verifice acum şi să stabilească dacă procedura i-a afectat în vreun fel profesia. În acest sens nu este exclus să se ceară o experiză psihologică. 

Laurenţiu Simion, oncolog: Depinde ce tumoră biopsiezi, unde este ea localizată, în ce organ, în ce parte a corpului. În general, biopsierea unui tumori este o procedură standard, în urma căreia nu prea se moare. 

Şi totuşi se moare. Victime ar fi doi bărbaţi de 76 şi 77 de ani din Craiova şi două femei de 64 şi 66 de ani din Târgu Jiu.  Medicii spun că astfel de intervenţii necesită ani de studiu şi pregătire. 

Laurenţiu Simion, oncolog: Ne ducem undeva la 15-20 de ani de pregătire ca să ai voie să faci aşa ceva. 

Medicul a lucrat în spitale din Franţa, Germania, Polonia şi Austria. A vrut, însă, să facă performanţă în chirurgia toracică în cel mai mare spital din Oltenia. Pe lângă şef al Clinicii de Chirurgie Toracică a ocupat şi funcţia de director al spitalului judeţean de urgenţă Craiova pentru o perioadă scurtă de timp. A adunat sponsorizări şi a dotat clinica cu aparatură performantă. 

Alin Demetrian, medic: Vă rog să vă imaginaţi această clinică precum o navă cosmică și nu îi poți da drumul până când nu ești sigur că fiecare aparat funcționează cum trebuie. 

Judecătorii au decis plasarea medicului sub control judiciar pentru 60 de zile, timp în care nu are voie să profeseze. 

O anchetă similară e în desfăşurare şi în Gorj. Un medic chirurg este acuzat de ucidere din culpă şi malpraxis după ce o pacientă a murit la scurt timp după ce a operat-o. Medicul Gheorghe Neaţă este deja judecat pentru luare de mită. El este cercetat pentru că ar fi cerut şpagă pacienţilor şi îi trata în functie de câţi bani ofereau. A fost interceptat de procurori în timp ce se ruga să nu fie prins că ia mită. S-a întors în spitalul din Târgu Jiu, în baza unei sentinţe judecătoreşti. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » ANIMAŢIE. Reputatul chirurg Alin Demeterian, reţinut, după ce patru pacienţi au murit. Medicul a suferit acum câţiva ani o operaţie pe creier