Antena Meniu Search
x

Anunţ oficial al MApN despre documentul de identificare a bucureştenilor cu obligaţii militare

Ministerul Apărării Naţionale a cerut mai multor instituţii date medicale privind bărbaţii apţi de serviciu militar. Ministrul Apărării a declarat însă că nu există motive de îngrijorare şi că acestea NU sunt ordine de recrutare, mai ales că sunt puţine şanse ca România să intre într-un conflict direct cu Rusia

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 03.03.2022, 16:02

Vezi și

Ştirile privind demersuri ale municipalităţii pentru identificarea bucureştenilor cu obligaţii militare sunt false, fiind vizaţi doar angajaţi ai Primăriei Capitalei, iar îndeplinirea acestei obligaţii nu are legătură cu războiul din Ucraina, potrivit platformei Inforadar a Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

"Vă semnalăm apariţia unor materiale de presă care, în baza unui document intern al Primăriei Capitalei, acreditează ideea că instituţia ar realiza o listă a tuturor cetăţenilor care au obligaţii militare. Documentul citat nu reprezintă o dovadă a unor aşa-zise demersuri pentru identificarea bucureştenilor cu obligaţii militare, ci face referire doar la personalul din cadrul Primăriei Generale. (...) În mod evident, îndeplinirea acestor obligaţii legale nu are legătură cu situaţia actuală de securitate din Ucraina", a explicat MApN, potrivit Agerpres.

Potrivit MApN, aceste demersuri reprezintă obligaţii legale ale ministerelor, autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, celorlalte instituţii publice şi operatorilor economici pentru asigurarea continuităţii activităţilor economico-sociale în caz de mobilizare sau război.

Ministerul Apărării a atras atenţia că "o serie de ştiri false şi acţiuni de dezinformare" au apărut în contextul generat de iminenţa unui conflict în ţara vecină şi, ulterior, de invazia Ucrainei de către Federaţia Rusă.

Conform MApN, cel mai probabil, intenţia din spatele acestor acţiuni este de inducere a "panicii" şi "incertitudinii" în rândul populaţiei, pe baza unor "speculaţii şi interpretări care nu au legătură cu realitatea". Ministerul reiterează recomandarea făcută cetăţenilor de a consulta sursele oficiale. Primăria Capitalei a anunţat, miercuri, că direcţiilor municipalităţii li s-a cerut să-şi actualizeze evidenţa personalului cu obligaţii militare, iar acest demers nu are legătură cu războiul din Ucraina.

Potrivit municipalităţii, "la solicitarea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale - Serviciul Probleme Speciale Bucureşti, aflată în subordinea Guvernului, Direcţia Generală Situaţii de Urgenţă, Statistici şi Strategii - Direcţia Înzestrare Materială şi Situaţii de Urgenţă a transmis în data de 28.02.2022 către toate direcţiile din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti solicitarea de actualizare a evidenţei personalului cu obligaţii militare". 

Primăria Capitalei, despre document: fake news

"Atenție, fake news! Nu există nicio intenție de mobilizare a rezerviștilor din București de către Primăria Capitalei, așa cum se dezinformează pe unele rețele sociale sau pe diferite grupuri de mesagerie instant, precum WhatsApp.

Față de hârtia care circulă pe rețelele de socializare, informațiile sunt următoarele: Legea 477/2003 și HG 1204/2007 prevăd obligația instituțiilor de a avea o evidență a situației militare a angajaților. Este o coincidență că Primăria face actualizarea (doar pentru angajații proprii, important de subliniat) în aceste zile. Vă rog nu distribuiți astfel de informații false și căutați informații din surse oficiale", a scris primarul Nicuşor Dan pe Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Anunţ oficial al MApN despre documentul de identificare a bucureştenilor cu obligaţii militare