Antena Meniu Search
x

Cea mai distrugătoare zi de război în Ucraina: 15 ore de bombardament continuu și ”sute de morți” la Mariupol. De ce este importantă căderea orașului Herson

Soldații ruşi au preluat controlul asupra unui oraș-port cheie din sudul Ucrainei la o săptămână de la startul faer din Ucraina. 

de Redactia Observator

la 03.03.2022, 11:41

Cea mai distrugătoare zi de război în Ucraina: 15 ore de bombardament continuu și ”sute de morți” la Mariupol. De ce este importantă căderea orașului Herson
Cea mai distrugătoare zi de război în Ucraina: 15 ore de bombardament continuu și ”sute de morți” la Mariupol. De ce este importantă căderea orașului Herson - Profimedia

Herson este primul oraș important cucerit de Rusia, după lupte grele, de când a invadat Ucraina în urmă cu o săptămână. Primarul orașului, Igor Kolykhaev, a declarat că trupele ruse au pătruns cu forța în clădirea consiliului local și au impus o interdicție de circulație pentru toți locuitori. Mai multe orașe au fost supuse unor bombardamente puternice în ultimele ore. De altfel, miercuri a fost una dintre cele mai distrugătoare zile ale luptei, relatează BBC.

De ce este importantă căderea orașului Herson

O anchetă privind posibile crime de război și crime împotriva umanității comise în Ucraina a fost deschisă de Curtea Penală Internațională de la Haga. Miercuri, Rusia a recunoscut pentru prima dată că a suferit pierderi militare grele în timpul invaziei din Ucraina, cu 498 de soldați uciși și alți 1.597 răniți. Ucraina spune că pierderile Rusiei se ridică la peste 6000 de soldați. Kievul susține și că peste 2.000 de civili au murit de la începutul invaziei ruse, de joia trecută. De asemenea, războiul a făcut ca peste un milion de persoane să fugă din Ucraina, potrivit ONU.

Primarul din Herson, Igor Kolykhaev a spus într-o postare pe Facebook că forțele ruse dețin controlul asupra orașului, un port-cheie de pe coasta de sud a Mării Negre, cu o populație de peste 280.000 de oameni. E un oraș de dimensiunea Craiovei. El a cerut soldaților ruși să nu tragă în civili, spunând că nu mai există forțe ucrainene în oraș. Kolykhaev le-a cerut rezidenților să respecte condițiile stabilite de forțele ruse pentru a „păstra steagul ucrainean arborat”.

Pe acelaşi subiect

Ce condiții au impus soldații ruși în Herson

Condițiile impuse de ruși în Herson sunt: interdicție de circulație între orele 20:00 și 06:00, oamenii pot ieși din case doar în grupuri de câte doi cel mult, mașinile care transportă alimente, medicamente și alte provizii pot să intre în oraș, conducând cu viteză minimă.

„Ocupanții (ruși) sunt în toate părțile orașului și sunt foarte periculoși”, a declarat Gennady Lakhuta, șeful administrației regionale, citat de agenția de presă AFP. Capturarea Hersonului - situat pe malul râului Nipru, unde se varsă în Marea Neagră - este semnificativă deoarece ar putea permite Rusiei să creeze aici o bază militară, din care să avanseze cu armata spre interior. Al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, a fost supus și el unui aprig atac aerian. Primarul Harkovului a declarat pentru BBC că bombardamentele și atacurile cu rachete de croazieră lovesc zone rezidențiale și ucid civili.

În portul sudic Mariupol, sunt temeri că ar exista sute de morți în urma bombardamente care au durat ore întregi. Dar eforturile Rusiei de a încercui capitala Kiev au încetinit, un oficial american a spus că un convoi rusesc uriaș aflat la nord de oraș abia s-a deplasat toată ziua miercuri. Explozii mari s-au auzit în capitală în noaptea de miercuri spre joi, imaginile surprinse au arătat o minge de foc uriașă luminând cerul nopții. Patru explozii au fost auzite în centrul orașului, lângă o stație de metrou, relatează presa ucraineană. Imaginile cu războiul din Ucraina au dus la o condamnare internațională a Rusiei. Majoritatea covârșitoare a țărilor ONU a cerut Moscovei să-și retragă imediat trupele. Doar cinci țări au votat împotriva rezoluției, inclusiv Siria și Coreea de Nord.

”Sute de morți” la Mariupol

După mai bine de 15 ore de bombardament continuu de către forțele ruse, principalul oraș-port ucrainean Mariupol este „aproape de o catastrofă umanitară”, a declarat viceprimarul orașului pentru BBC. "Armata rusă atacă cu toate armele - artilerie, sisteme de lansare de rachete multiple, avioane, rachete tactice. Încearcă să distrugă orașul", a spus Serhiy Orlov. 

Potrivit acestuia, forțele ruse se află la câțiva kilometri de oraș, care este încercuit, și au lansat atacuri asupra infrastructurii cheie, întrerupând alimentarea cu apă și energie în anumite părți. Un cartier rezidențial dens populat de pe malul stâng al orașului a fost „aproape total distrus”, a spus el. „Nu putem număra victimele de acolo, dar credem că sute de oameni sunt morți. Nu putem merge să adunăm cadavrele. Tatăl meu locuiește acolo, nu pot să ajung la el, nu știu dacă este în viață sau mort."

Armata Ucrainei a rezistat până acum forțelor ruse în părți cheie ale țării, dar bombardamentul aerian din ce în ce mai mai intens asupra orașelor a ridicat temeri că Rusia își schimbă tactica. „Armata ucraineană este foarte curajoasă și va continua să apere orașul, dar stilul armatei ruse este ca cel al piraților - nu luptă cu soldații lor, doar distrug cartiere întregi. Credem în armata noastră ucraineană, dar suntem într-o situație groaznică”, a spus Orlov. 

Cât de mult au cucerit rușii în Ucraina după 7 zile de război

Iată o actualizare a ceea ce știm în ziua a opta a războiului dintre Rusia și Ucraina:

La Kiev, în ultimele ore, patru explozii majore au fost surprinse în imagini de martori, dar nu este clar care au fost țintele și dacă au existat victime. Corespondenții BBC spun că exploziile au putut fi auzite și la două etaje sub pământ, în buncărul lor. Un oficial american din domeniul Apărării spune că lungul convoi de peste 60 de km de vehicule militare rusești, aflat la nord de Kiev, nu s-a mișcat, cel mai probabil, militarii au rămas fără combustibil și alimente.

In sud: forțele ruse au preluat controlul asupra orașului-port cheie Herson, primul oraș important ucrainean care a fost cucerit de la începutul invaziei. Orașul-port Mariupol este bombardat intens, dar armata ucraineană susține că orașul rămâne în mâinile lor pentru moment. În nord-est: a fost bombardate puternic cel de-al doilea oraș al țării, Harkov, dar și acesta a rămas sub control ucrainean, la fel ca Cernihiv. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Cea mai distrugătoare zi de război în Ucraina: 15 ore de bombardament continuu și ”sute de morți” la Mariupol. De ce este importantă căderea orașului Herson