Antena Meniu Search
x

Video Aparatele care vor fi montate gratuit în casele a 10.000 de români din 20 de judeţe. "Pot salva vieţi"

10.000 de detectoare de fum şi de monoxid de carbon vor fi instalate, gratuit, în casele românilor. Autorităţile încep o campanie de prevenire a incendiilor. Anul trecut, la fiecare oră şi jumătate a izbucnit câte un foc. Cel de la Ferma Dacilor a şocat o ţară întreagă. Pensiunea în care au murit opt oameni nu avea detectoare de fum. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 24.02.2024, 20:25

Vezi și

"Detector pentru viaţă" este numele campaniei cu care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă explică de ce ar fi bine să instalăm în locuinţe detectore de fum şi monoxid de carbon. 

Detectoarele care salvează vieţi

"Poate salva vieţi. Dacă fumul din cauza unui incendiu mocnit se cumulează într-o casă unde doi oameni dorm, riscul este ca oamenii să nu se trezească niciodată. Monoxidul de carbon este cunoscut ca fiind ucigaşul silenţios", a declarat Raed Arafat, şeful DSU.

Senzorii donaţi vor fi montaţi în 20 de judeţe, în special în casele mai vechi, în care locuiesc persoane vulnerabile – vârstnici, persoane cu dizabilităţi, familii cu mulţi copii. 

Pe acelaşi subiect

"În 2023, la noi în ţară s-au produs, în medie, 18 incendii în fiecare zi. 1.125 de persoane au fost afectate, dintre care 268 și-au pierdut viața anul trecut. Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse mult mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale cât mai ales salvarea de vieți omenești. Detectoarele de fum şi cele de monoxid de carbon sunt esenţiale în depistarea incendiilor", spune Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Cât costă un senzor de fum

Doar detectoarele de gaz sunt obligatorii acum. Senzorul de fum se montează pe tavan, cât mai în centrul locuinţei, iar cel pentru monoxidul de carbon pe perete, lângă dormitoare. Costă de la 50 de lei în sus. 

"În prevenirea unui accident fatal, este extrem de util. Le avem în funcţiune în fiecare zi", mărturiseşte un român. "Chiar a fost o situaţie la noi în bloc, acum câteva săptămâni, cu nişte scăpări de gaze. Cred că e foarte important să le avem pentru prevenţie", povesteşte un altul. 

  • Român: Dacă e necesar şi se impune, da. 
  • Reporter: Dar nu v-aţi gândit din proprie iniţiativă să vă montaţi..
  • Român: Nu! Ar fi foarte util. Când vedem asemenea tragedii, se impune, cu siguranţă. 

Incendiul de la Ferma Dacilor, din a doua zi de Crăciun, în care au murit opt oameni, ar fi putut avea alt deznodământ dacă pensiunea era dotată cu detectoare. Senzorii de fum nu funcţionau, însă, spun pompierii, iar proprietarul instalase, oricum, prea puţini în raport cu suprafaţa construită. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Aparatele care vor fi montate gratuit în casele a 10.000 de români din 20 de judeţe. "Pot salva vieţi"