Antena Meniu Search
x

Video Apicultorii se bucură de o producţie record de miere, după seceta de anul trecut. Chiar și așa, prețurile au crescut

Apicultorii se bucură de gustul dulce al succesului la propriu. După o primăvară capricioasă, cu temperaturi scăzute care au dus la moartea multor familii de albine, oamenii nu îşi făceau mari speranţe pentru acest sezon. Însă albinele s-au adaptat parcă la schimbările climatice, iar acum, în plin sezon al mierii de tei, producătorilor nu le vine să creadă cât de plini sunt fagurii.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 17.07.2021, 20:59

Vezi și

E forfotă mare în stupi. Albinele lucrează de zor pentru o producţie-record de miere, după seceta de anul trecut.

Radu Plăvănescu, apicultor: ”După o primvară foarte capricioasă, am avut ca niciodată pierderi de familii. În martie şi aprilie au murit mai multe decât în iarnă. Vremea totuşi şi-a revenit şi producţia la salcăm a fost una medie”.

Un singur stup poate da până la 20 de kilograme de miere, într-un an

De la un singur stup, acest apicultor din Bârnova, judeţul Iaşi, se aşteaptă să adune anul acesta peste 20 de kilograme de miere.

Pe acelaşi subiect

Radu Plăvănescu, apicultor: ”Este greuleţ. Ăsta este un semn bun. Înseamnă că au avut succes”.

Clara Mihociu, reporter Observator: ”De pe un astfel de fagure vor fi extrase în jur de trei kilograme de miere de albine în acest an. Anul trecut de pe un asemenea fagure s-a extras doar un kilogram de miere”.

Anul acesta, mierea e mai multă și mai scumpă

Deşi mai multă, mierea este mai scumpă, din cauza costurilor tot mai mari de producţie.

Radu Plăvănescu, apicultor: ”Preţurile au crescut un pic. Cred că undeva la 15-20%, cam aşa”.

În pieţe, mierea de salcăm a ajuns să coste 45 de lei kilogramul, iar cea de tei 35 de lei. Doar mierea polifloră, cea mai ieftină, a rămas la preţul de anul trecut, adică 25 de lei pe kilogram.

România este al doilea producător de miere din Uniunea Europeană, cu peste două milioane de stupi. Doar Spania ne depăşeşte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Apicultorii se bucură de o producţie record de miere, după seceta de anul trecut. Chiar și așa, prețurile au crescut