Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Aplicaţia care semnalizează problemele de mediu din Alba: "Trebuie să începem să conştientizăm cât de mare e problema"

Un grup de cercetători din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, a lansat o aplicaţie care îşi propune să schimbe radical problemele de mediu din Câmpeni şi Baia de Arieş din judeţul Alba. Cetăţenii pot semnala, cu ajutorul aplicaţiei, daca descoperă deşeuri depozitate necorespunzător, incendii de vegetaţie sau alte nereguli ce pot pune în pericol siguranţa mediului şi a cetăţenilor.

De Dorin Gâldău la 16.11.2022, 08:26
Vezi și

Aplicaţia mobilă EcoVoce va permite utilizatorilor să identifice şi să raporteze probleme de mediu din zonele Câmpeni şi Baia de Arieş din judeţul Alba.

Aplicaţia care semnalizează problemele de mediu din Alba

Lucrina Ștefănescu - director proiect: Credem că este o problemă de conştientizare, de aceea aplicaţia noastră nu vrea numai să monitorizeze şi să pună pe hartă aceste puncte de probleme de mediu, vrem să prezentăm populaţiei şi informaţii utile.

Filip Alexandrescu - cercetător științific: Deja am văzut că lumea a reacţionat pozitiv şi pe măsură ce se câştigă încredere, că e vorba de încredere că vezi că aplicaţia funcţionează, mai mulţi contribuie la ea şi atunci se răspândeşte ca un bulgăre de zăpadă. 

Pe acelaşi subiect

Tânăr: E o problemă generală. Bătrânii aruncă gunoaiele în spatele casei, care sunt luate de râu, coborâte pe Arieş şi tot aşa. Trebuie să începem să conştientizăm cât de mare e problema. 

În aplicaţie pot fi sesizate probleme precum depozitarea necorespunzătoare sau arderea deșeurilor menajere, poluarea apelor sau incendii de vegetaţie: Selectăm locaţia, şi putem selecta exact locaţia, GPS, unde ne aflăm şi unde sunt deşeurile. Selectează fişiere, iar aici asociem pozele sau facem fotografia în mod direct. După ce am terminat, putem trimite sesizarea către autorităţi. 

Dorin Zdeânc - Garda de Mediu Alba: Este o aplicaţie bună, pe care o să o folosim şi să sperăm că va fi şi utilă pentru comunităţile locale şi pentru societatea civilă care ne va sesiza cu această ocazie. 

Tânără: Oricine ar putea să o folosească, indiferent de vârstă, cine are un telefon sau un laptop la îndemână.  

Aplicaţia este dezvoltată cu ajutorul unei echipe de cercetători din cadrul Facultăţii de Ştiinţă şi Ingineria Mediului din cadrul Universitatăţii Babeș-Bolyai, iar sesizările vor ajunge la autorităţile locale din Alba. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Aplicaţia care semnalizează problemele de mediu din Alba: "Trebuie să începem să conştientizăm cât de mare e problema"